Proefrit maken? Eerst even deze 8 tips lezen!

Categorie: Beoordelen & onderhandelen

Er zijn genoeg artikelen te vinden met tips voor het maken van een proefrit. Die staan echter vol met fouten, moeilijke woorden en tips waar je als leek niets aan hebt. Daarom in dit artikel: 5 tips voor het maken van een proefrit. Juist voor mensen die geen verstand van auto’s hebben.

Foto van Robert

Robert
Specialist occasionmarkt
27-06-2022

Natuurlijk is het onmogelijk om als leek alles te controleren. Dus dat gaan we je ook niet proberen uit te leggen.

Met deze tips ga je goed voorbereid op pad (of niet)!

1. Maak ALTIJD een proefrit!

Ja, dat klinkt logisch toch? Niet voor iedereen helaas. Verkopers hebben het tot een kunst verheven om iemand een koopcontract te laten tekenen. En meestal volgt er ook nog een aanbetaling.

Enkele smoesjes die worden gebruikt om jou zover te krijgen:

  • “De auto staat achterin de showroom. We kunnen hem nu niet naar buiten krijgen”
  • “Er is altijd netjes mee gereden” (weten ze dat van alle 4 de eigenaren?)
  • “Morgen komt er nog iemand kijken en die neemt hem direct mee”
  • “Ik heb nog 3 geïnteresseerden dus je moet wel snel zijn”

Je wilt niet weten hoeveel mensen zich met dit soort smoesjes laten overhalen. Achteraf zien ze dan in “dat het toch allemaal wel heel snel ging”.

Dus: laat je niet onder druk zetten door een verkoper. Er staan genoeg auto’s te koop. Wordt het niet deze auto, dan komt er wel weer een andere.

Ook bij particulieren kun je gewoon een proefrit maken. Maak zeker een proefrit van een half uur als het kan. Overleg dit vooraf wel even met elkaar. Uiteraard is de verkoper vrij om mee te gaan.

2. Tips bij slecht weer

Het weer kan flink van invloed zijn op een proefrit. Zo is een natte auto moeilijk te controleren op schades.

1. Maak een proefrit op een droge dag. De lak van de auto is dan goed te controleren op schades en gebruikssporen.

2. Bekijk de auto als het licht is. Want ook in het donker zie je schades en gebruikssporen gemakkelijk over het hoofd.

3. Voel bij aankomst of de motorkap warm is. Zo ja, dan heeft de motor al een tijdje gelopen voordat je aankwam. Dit is een manier om problemen te maskeren.

Proefrijden Slecht Weer Geen Goed Idee

Voordat je naar de verkoper rijdt

Er zijn een paar dingen die je het beste controleert voordat je de proefrit maakt. Hieronder benoem ik er 6. Wil je nog meer tips? Bekijk dan mijn artikel De Ultieme Online Kenteken Check.

3. Hoe lang is de auto in het bezit?

Gaat het om een particuliere verkoper, controleer dan hoelang hij of zij al de eigenaar is. Dit doe je via de website van de RDW. Vul het kenteken in en kijk onder Vervaldata & historie naar Datum tenaamstelling.

Datum Tenaamstelling Controleren

Je weet nu hoe lang de eigenaar al met de auto rijdt. Vraag de verkoper (telefonisch!) hoelang hij of zij de auto al heeft.

Je weet nu of hij/zij liegt of niet. Klopt het niet, dan is de kans groot dat de auto een serieus mankement heeft.

Vooral als de huidige eigenaar de auto nog maar een paar weken in het bezit heeft. Wist je trouwens dat er nog veel meer waardevolle informatie te vinden is over de vorige eigenaren? Lees dit artikel ook maar eens: 3 dingen die jij te weten komt over de vorige eigenaren van de auto.

4. Wat zijn de ervaringen met het bedrijf?

Staat de auto bij een autobedrijf te koop? Google dan naar ervaringen van andere klanten. Zoek in Google op de naam van het autobedrijf, aangevuld met de term ervaringen of reviews.

Vind je niets? Geef het bedrijf dan het voordeel van de twijfel. Zie je overwegend positieve ervaringen? Dan zit het meestal wel goed.

Vind je alleen maar slechte recensies? Dan denk ik dat je al genoeg weet. Hoe dan ook, het blijft natuurlijk lastig om vanachter je computer een compleet beeld te krijgen.

Je kunt ons ook altijd even bellen op 085-7730225. Wij zijn al bij meer dan 2000 autobedrijven geweest, en hebben al onze ervaringen gedocumenteerd.

Reviews Autobedrijf 1

5. Neem altijd iemand mee

Vraag altijd iemand om met je mee te gaan naar de proefrit. Het liefst natuurlijk iemand met technische kennis. Maar ook als dat niet mogelijk is, moet je zeker iemand meenemen.

De kans is namelijk groot dat je op slag verliefd bent op de auto. Daardoor zie je negatieve punten over het hoofd, of praat je ze voor jezelf goed omdat je de auto zo graag wilt hebben.

Neem Altijd Iemand Mee Bij Proefrit

Degene die met je mee is, kan je daarvoor behoeden. Tevens zien vier ogen meer dan 2, en horen vier oren meer dan twee.

6. Maak bij een particulier nooit een proefrit zonder geldige APK

Controleer altijd even of de auto een geldige APK heeft en verzekerd is. Rij je onverzekerd rond, dan draai je bij een ongeval op voor álle kosten.

Ook als de APK verlopen is, kan het zijn dat de verzekering niet uitkeert bij een aanrijding. Bijvoorbeeld als blijkt dat je banden minder dan 1,6 mm profiel hebben.

Hiermee was de auto nooit door de APK gekomen. Met nieuwe banden had het ongeluk mogelijk voorkomen kunnen worden. Controleren of de auto beschikt over een geldige APK en verzekering:

  1. Ga naar ovi.rdw.nl en voer het kenteken in
  2. Kijk onder Vervaldata & historie naar Vervaldatum APK
  3. Kijk vervolgens onder Status van het voertuig naar WAM verzekerd

Als alles in orde is, kun je gerust een proefrit maken. Onthoud dat dit alleen geldt voor auto’s die bij particulieren staan. Een autobedrijf maakt gebruik van groene platen (ook wel handelaarskenteken genoemd). Op deze manier is de auto altijd verzekerd.

Je zal bij een autobedrijf regelmatig auto’s aantreffen met een verlopen APK. Het is gebruikelijk dat de auto pas APK-gekeurd wordt op het moment dat deze afgeleverd wordt.

Een APK is trouwens geen enkele garantie voor een technisch goede auto. Daarover lees je meer in:

8 onmisbare punten die niet worden gecontroleerd bij een APK-keuring (en wel bij een aankoopkeuring)

7. Aanbetaling doen vóór de proefrit

Ja, ze bestaan echt. Autobedrijven waar je een aanbetaling moet doen voordat je een proefrit mag maken. Dat slaat natuurlijk helemaal nergens op.

Betaal nooit voor een proefrit. Teken ook geen (voorlopig) koopcontract. Dat is simpelweg de verkeerde volgorde. Eerst een proefrit maken, en dan zie je wel weer verder.

Wil je de auto na de proefrit nog steeds kopen, dan kun je de koop rond maken. Neem je de auto niet direct mee? Dan is het gebruikelijk om een aanbetaling te doen. Op dat moment is de auto voor jou gereserveerd.

8. Je ontvangt de auto na betaling per boot?!

Er zijn ook particulieren die je vertellen dat de auto op dit moment in (bijvoorbeeld) Engeland staat, omdat ze recent geëmigreerd zijn. Na de aanbetaling wordt de auto dan naar Nederland verscheept.

Trap hier NIET in. Dit is een oude en beruchte oplichtingstruc. De auto krijg je nooit en je geld zie je ook niet meer terug. Zo herken je een oplichtersadvertentie.

Conclusie

Ik hoop dat je door dit artikel een stuk wijzer bent geworden. Misschien had je een auto op het oog en zie je daar nu vanaf. Mooi dat ik je daarbij heb kunnen helpen!

Autocoach - Auto kopen geweldig maken

Autocoach is de ideale manier om samen je auto te kopen! Wij helpen je bij de aanschaf. Van zoektocht tot aflevering.

Full-service

Ons meest complete pakket. We vinden de auto die bij je past en onderwerpen deze aan een aankoopkeuring. Vervolgens voeren we de onderhandelingen en stellen we het contract op met de verkoper. Ook de betaling regelen we voor je. Inruilauto? Ook die nemen we mee in de deal. We zorgen ervoor dat de auto volgens afspraak klaargemaakt wordt en leveren hem voor je deur af. 

Meer over Full-service

Aankoopkeuring

Auto op het oog en wil je zeker weten dat hij helemaal in orde is? Onze aankoopkeuring op locatie geeft inzicht in de technische staat van de auto.

Meer over de aankoopkeuring

Auto Zoeken

Je hebt een nieuwe auto nodig. Maar waar begin je met je zoektocht? En waar moet je allemaal op letten? Laat ons je nieuwe auto zoeken en voorkom frustraties en teleurstellingen.

Meer over Auto Zoeken

We verdienen onszelf in de regel terug in de vorm van gemak, zekerheid, lagere aanschafprijs en hogere inruilprijs.

Eerst even contact?

Heb je vragen over onze services, of ben je benieuwd welke service passend is voor jouw situatie? Bel ons op 085 - 77 30 225 of stuur ons een bericht.

Lees dit ook eens

Foto bij 'Wat Mr. Frank Visser je leert over garantie op een tweedehands auto'

Wat Mr. Frank Visser je leert over garantie op een tweedehands auto

Heb je afgelopen maandag Mr. Frank Visser doet uitspraak gezien? Een typisch verhaal waar wij regelmatig mee te maken krijgen hier bij Autocoach. Mr. Frank Visser laat 2 belangrijke dingen zien tijdens de uitspraak. Maar eerst even het verhaal (in het kort). Lees meer

Foto van Robert

Robert
Specialist occasionmarkt
01-08-2022

Foto bij 'Onderzoeksplicht - Wat is het en hoe voldoe je eraan?'

Onderzoeksplicht - Wat is het en hoe voldoe je eraan?

Bij de aanschaf van een tweedehands auto, heb je als consument een onderzoeksplicht. Tenminste, als je aanspraak wilt maken op de wettelijke garantie. Lees meer

Foto van Robert

Robert
Specialist occasionmarkt
01-08-2022

Foto bij 'APK en tweedehands auto: hoe schat je informatie rondom de APK goed in?'

APK en tweedehands auto: hoe schat je informatie rondom de APK goed in?

APK en tweedehands auto: elke auto moet op een bepaald moment gekeurd worden, dat heet de Algemene Periodieke Keuring. Wanneer een auto gekeurd moet worden is afhankelijk van de leeftijd van de auto en de eventuele laatste keuring. Lees meer

Foto van Ernst

Ernst
Autocoach, service
29-07-2022