Kilometerstand & bouwjaar: zo lees je deze gegevens op de juiste manier

Categorie: Auto zoeken

De twee belangrijkste factoren voor de prijs van een auto: de kilometerstand en het bouwjaar. Is een lage kilometerstand altijd beter? En wat is belangrijker; de tellerstand of het bouwjaar? Natuurlijk is er geen perfecte tellerstand of bouwjaar te noemen. In dit artikel leer ik je er op de juiste manier naar te kijken.

Foto van Robert

Robert
Specialist
23-05-2022

Lage kilometerstand: auto is als nieuw?

Stel je voor. Je bent op zoek naar een kleine auto voor ongeveer 5.000 euro. Je ziet er één staan uit 2006 met slechts 18.530 kilometer op de teller.

Lage Kilometerstand Vergeleken Met Bouwjaar

De motor heeft nog maar weinig gelopen, dus die is nog als nieuw…. toch? Grote kans van niet. Een auto is gemaakt om mee te rijden. Niet om stil te staan. Een motor werkt het beste op bedrijfstemperatuur. Dan is de belasting ook op zijn laagst.

Resultaat: Minder slijtage aan de motor.

Stilstand is achteruitgang

Maar dat is niet het enige. Kijken we naar bovenstaande afbeelding, dan heeft deze auto 1.853 kilometer per jaar gereden. Dat is nog geen 155 kilometer per maand.

Grote kans dat deze auto alleen is gebruikt voor de wekelijkse boodschappen, of het brengen van de kinderen naar school.

Auto Tegen Paaltje

Dat betekent dat niet alleen de motor het zwaar te verduren heeft gehad. Bedenk maar eens hoe een ritje naar de supermarkt eruitziet:

Instappen (vrouwen: met de hakken langs de dorpel ;)), optrekken, afremmen, opschakelen, terugschakelen, drempel, nog een drempel, oeps paaltje, uitstappen…

Kortom; laat je niet leiden door een lage kilometerstand.

En hoe zit het dan met het bouwjaar?

Als wij auto’s zoeken voor een klant, selecteren wij eerder een jongere auto met een hogere tellerstand. Dat duidt er namelijk op dat een auto gebruikt is voor langere afstanden, wat dus voor minder slijtage zorgt.

Voorbeeld

We hebben de keuze uit twee Renaults Megane met dieselmotor. De één komt uit 2010 met 75.000 kilometer en de ander uit 2013 met 125.000.

In dit voorbeeld gaat onze voorkeur uit naar de auto uit 2013 met 125.000 kilometer. Een relatief nieuwe auto met aardig wat kilometers. Deze auto is duidelijk gebruikt waarvoor hij gemaakt is. Rijden.

Het enige nadeel hiervan is dat dergelijke auto’s wat steenslag op de voorbumper hebben. Dit kan natuurlijk gemakkelijk verholpen worden.

Extra tips om de juiste auto te vinden

Goed, dus de kilometerstand moet niet leidend zijn bij de zoektocht naar een auto. Belangrijker is bijvoorbeeld hoe de auto onderhouden is en of er genoeg mee gereden is.

1. Recent vervangen

Kijk ook naar recent vervangen onderdelen. Moet de distributieriem bij 120.000 vervangen worden, zoek er dan één waar de riem recent vervangen is.

Koop je er één met 110.000 kilometer, dan weet je dat je binnenkort rond de 500 euro kwijt bent voor de distributieriem.

Heeft de auto op tijd zijn beurten gehad? Is de distributieriem bij de juiste tellerstand vervangen?

2. Onderhoudshistorie aantoonbaar

Ga na of de onderhoudshistorie compleet is. Dit moet aantoonbaar zijn aan de hand van het onderhoudsboekje. Bij leaseauto’s is de onderhoudshistorie altijd compleet.

Onderhoudshistorie Compleet

3. Facturen aanwezig

Zijn onderdelen zoals vliegwiel of koppeling vervangen? Vraag dan naar de facturen. Durf kritisch te zijn en ga niet af op het verhaal van de verkoper.

4. Datum tenaamstelling

Vraag de verkoper hoelang hij of zij de auto in het bezit heeft. Controleer dit door het kenteken in te voeren op RDW.nl (Vervaldata en historie > Datum tenaamstelling).

Klopt het verhaal niet? Dan moet je je afvragen waarom dat zo is….

5. Reden van verkoop

Vraag ook altijd waarom hij of zij de auto wegdoet. Als je een vaag antwoord krijgt, weet je al genoeg.

Conclusie

Je mag concluderen dat het geen kwaad kan om een auto te kopen met ‘wat meer’ kilometers. Een tellerstand zegt lang niet altijd alles. Vroeger kwamen boven de 100.000 kilometer de hoge rekeningen. Die tijd is al lang voorbij.

Hoge Kilometerstand

Onthoud dat een auto gebouwd is om te rijden en niet om stil te staan.

Stel kritische vragen aan de verkoper en voel je daar niet schuldig over. Je gaat immers een hoop geld uitgeven. Als je twijfelt over de antwoorden die je krijgt, zoek dan verder naar een andere auto.

Er staan genoeg auto’s te koop!

Autocoach - Auto kopen geweldig maken

Autocoach is de ideale manier om samen je auto te kopen! Wij helpen je bij de aanschaf. Van zoektocht tot aflevering.

Full-service

Ons meest complete pakket. We vinden de auto die bij je past en onderwerpen deze aan een aankoopkeuring. Vervolgens voeren we de onderhandelingen en stellen we het contract op met de verkoper. Ook de betaling regelen we voor je. Inruilauto? Ook die nemen we mee in de deal. We zorgen ervoor dat de auto volgens afspraak klaargemaakt wordt en leveren hem voor je deur af. 

Meer over Full-service

Aankoopkeuring

Auto op het oog en wil je zeker weten dat hij helemaal in orde is? Onze aankoopkeuring op locatie geeft inzicht in de technische staat van de auto.

Meer over de aankoopkeuring

Auto Zoeken

Je hebt een nieuwe auto nodig. Maar waar begin je met je zoektocht? En waar moet je allemaal op letten? Laat ons je nieuwe auto zoeken en voorkom frustraties en teleurstellingen.

Meer over Auto Zoeken

We verdienen onszelf in de regel terug in de vorm van gemak, zekerheid, lagere aanschafprijs en hogere inruilprijs.

Eerst even contact?

Heb je vragen over onze services, of ben je benieuwd welke service passend is voor jouw situatie? Bel ons op 085 - 77 30 225 of stuur ons een bericht.

Lees dit ook eens

Foto bij '9 Nederlandse occasionsites om zeker te bezoeken'

9 Nederlandse occasionsites om zeker te bezoeken

Wanneer je op zoek bent naar de perfecte occasion, verdwaal je al snel tussen alle verschillende occasionsites. Hieronder hebben we de verschillen en de kenmerken van 9 occasionsites voor je op een rijtje gezet. Lees meer

Foto van Robert

Robert
Specialist
13-12-2022

Foto bij 'Occasion zoeken bij Vakgarage? Koop ‘m samen met Autocoach'

Occasion zoeken bij Vakgarage? Koop ‘m samen met Autocoach

De beste deal van a tot z voor je geregeld Lees meer

Foto van Robert

Robert
Specialist
08-11-2022

Foto bij 'Occasion zoeken op Marktplaats? Koop ‘m samen met Autocoach'

Occasion zoeken op Marktplaats? Koop ‘m samen met Autocoach

De beste deal van a tot z voor je geregeld Lees meer

Foto van Robert

Robert
Specialist
08-11-2022