100% onafhankelijk
Sinds 2011
98% beveelt ons aan
Vragen? Bel ons op nummer 072 - 201 9000

Nieuwe auto of tweedehands auto kopen?

Ben je toe aan een andere auto? Dan stel je jezelf wellicht de vraag of je kiest voor een nieuwe of een tweedehands auto. Deze vraag wordt vaak gesteld, ook aan ons. Vandaar dat we hier enkele zaken op een rijtje zetten die jou helpen bij je keuze. Je koopt tenslotte niet elke dag een auto en er gaat vaak een lange zoektocht aan vooraf. Tijdens die zoektocht weeg je de voordelen en nadelen van het type auto en de kenmerken van een auto.

Foto van Ernst

Ernst
Service
02-08-2022

De allereerste keuze die je maakt in het zoekproces gaat altijd over of je kiest voor een nieuwe auto of een tweedehands auto. Wanneer je hier uit bent kun je de keuze verfijnen.

Tijd voor een andere auto

De keuze voor een andere auto speelt wanneer:

 • je van baan wisselt en meer kilometers moet rijden voor je werk
 • er sprake is van gezinsuitbreiding en je een grotere auto moet hebben
 • je verhuist en een kleinere of grotere of auto nodig bent
 • je de loterij hebt gewonnen en je de auto van je dromen uit kunt zoeken
 • je op vakantie wilt met de auto en je huidige auto niet volstaat
 • je pech hebt gehad met de auto en een andere auto absolute noodzaak is

Afhankelijk van jouw situatie, jouw wensen en je budget bepaal je welke auto het beste past in jouw plaatje.

Nieuwe auto kopen

Het grootste voordeel van een nieuwe auto is dat het een nieuwe auto is. Dat klinkt flauw maar toch klopt het. Met een nieuwe auto is de kans op problemen minder groot. De auto heeft nog geen kilometers gemaakt. Ook is er nog geen sprake van onderhoudskosten. Ook heb je uitgebreide garantie. Wat die garantie inhoudt verschilt per automerk. Maar vaak is er toch wel sprake van 2 tot 3 jaar garantie op onderdelen en functies.

Let wel: het is verstandig om de garantievoorwaarden goed door te nemen; soms is er bijvoorbeeld een maximum aantal gereden kilometers opgenomen waarboven bepaalde zaken vervallen.

Het wil niet zeggen dat je de eerste paar jaar gegarandeerd onbezorgd kunt rijden. Soms komt het voor dat nieuwe modellen kinderziekten hebben, wat kan betekenen dat de auto regelmatig langs de garage moet.

Zie ook: Jouw tweedehands auto online kopen: zo vind je een passende auto

Zelf bepalen hoe de auto er uit komt te zien

Het grote voordeel van een nieuwe auto kopen is dat je volledig vrij bent daar waar het gaat om de keuze voor wat je wilt met de auto. Wanneer je al zeker bent van het merk en model auto, kun je nadenken over dingen als:

 • Brandstof
 • Soort versnellingsbak (manueel of automatisch)
 • Bekleding
 • Kleur (exterieur en interieur)
 • Vorm en kleur velgen

Daarnaast heb je dan ook nog keuze uit verschillende accessoires als navigatie- en entertainmentsysteem, veiligheidssystemen en assistentiesystemen.

Prijskaartje nieuwe auto

Aan dit alles hangt wel een prijskaartje, want een nieuwe auto met allerlei opties en technische snufjes is veel duurder dan een auto die al enkele jaren meegaat. Eenzelfde auto van een jaar oud kan zelfs al 20 of 30% in waarde zijn gedaald. Zodoende kan het lonen om voor een tweedehands auto te gaan. Daarnaast kan de verzekeringspremie ook hoger zijn, omdat je de mooie nieuwe auto wel goed verzekerd wilt hebben.

Tweedehands auto

Het voordeel van een tweedehands auto is in eerste instantie de prijs. Vergeleken met een nieuwe auto betaal je minder voor de aanschaf van de auto. Nadeel is natuurlijk dat de auto al gebruikt is. Er zijn veel factoren die beoordeeld moeten worden om een waardebepaling te maken. Denk aan de kilometerstand, type brandstof en de onderhoudsstatus van de diverse auto onderdelen.

Heel primair beschouwd is een tweedehands auto financieel dus de betere keuze. Toch zijn er ook wel een aantal zaken die je in de gaten moet houden, want een tweedehands auto zal regelmatig gekeurd moeten worden en er zullen op een gegeven moment extra onderhoudskosten komen. Bepaalde onderdelen van een auto gaan nu eenmaal maar een bepaalde tijd of een bepaald aantal gereden kilometers mee. Daarna moeten de onderdelen vervangen worden.

Nadelen tweedehands auto

De nadelen van een tweedehands auto op een rij:

 • Mogelijk extra onderhoudskosten.
 • Vaak beperkte garantie, maar wel altijd de wettelijke garantie. Ook bij zogenoemde meeneemprijzen.
 • Gebruikssporen, hoe klein dan ook.
 • Minder zuinig.
 • Mist de nieuwste technische snufjes.
 • Technische staat is niet altijd even gemakkelijk te controleren, terwijl je wel een onderzoeksplicht hebt.

Laat je niet afschrikken door deze nadelen, want het zijn normale zaken die voor alle tweedehands spullen gelden: je loopt enig risico. Het kopen van een tweedehands auto kent daarnaast ook voordelen.

Voordelen tweedehands auto

 • Veel lagere aanschafprijs vergeleken met die van een nieuwe auto.
 • Je kunt toch een auto kopen uit het duurdere segment.
 • Korte of bijna geen levertijd.
 • Er is veel keuze bij heel veel garages, dealers en particulieren en dit is meestal al via internet te bekijken.
 • Hoge kwaliteit van moderne auto’s, waardoor je toch veel waar krijgt voor je geld.

Wanneer een je goede tweedehands auto koopt ben je onder de streep altijd goedkoper uit, maar dan moet je er wel zeker van zijn dat het een goede koop is.

Autocoach - Auto kopen geweldig maken

Autocoach is de ideale manier om samen je auto te kopen! Wij helpen je bij de aanschaf. Van zoektocht tot aflevering.

Full-service

Ons meest complete pakket. We vinden de auto die bij je past en onderwerpen deze aan een aankoopkeuring. Vervolgens voeren we de onderhandelingen en stellen we het contract op met de verkoper. Ook de betaling regelen we voor je. Inruilauto? Ook die nemen we mee in de deal. We zorgen ervoor dat de auto volgens afspraak klaargemaakt wordt en leveren hem voor je deur af. 

Meer over Full-service

Aankoopkeuring

Auto op het oog en wil je zeker weten dat hij helemaal in orde is? Onze aankoopkeuring op locatie geeft inzicht in de technische staat van de auto.

Meer over de aankoopkeuring

Auto Zoeken

Je hebt een nieuwe auto nodig. Maar waar begin je met je zoektocht? En waar moet je allemaal op letten? Laat ons je nieuwe auto zoeken en voorkom frustraties en teleurstellingen.

Meer over Auto Zoeken

We verdienen onszelf in de regel terug in de vorm van gemak, zekerheid, lagere aanschafprijs en hogere inruilprijs.

Eerst even contact?

Heb je vragen over onze services, of ben je benieuwd welke service passend is voor jouw situatie? Bel ons op 085 - 77 30 225 of stuur ons een bericht.

Gerelateerde informatie

In de kennisbank van Autocoach vind je waardevolle blogs die je verder helpen. Heb je deze blogs al gelezen: