Profieldieptes: wettelijk minimum per band én advies

Categorie: Beoordelen & onderhandelen

Zowel voor winterbanden, zomerbanden als voor all-season banden geldt een wettelijk minimum van 1,6 mm profiel. Maar is het wel veilig om met 1,6 mm rond te rijden?

Foto van Robert

Robert
Specialist occasionmarkt
10-06-2022

Hebben je banden minder dan 1,6 mm profiel, dan komt de auto niet door de APK heen. Maar let op; het gaat om een wettelijk minimum. Het is niet aan te raden om met een profieldiepte van 1,6 mm te rijden.

Geadviseerde minimum profieldiepte zomerbanden

Minder profiel op je banden, betekent ook minder veiligheid. De groeven in je banden zijn voornamelijk bedoeld om water af te voeren.

Met minder profiel kan er dus ook minder water afgevoerd worden. Het resultaat is dat je veel sneller last hebt van aquaplaning. Bij aquaplaning drijft je band als het ware op het water.

Daardoor heb je even geen grip meer. De band maakt immers geen contact met het wegdek. Je auto wordt tijdelijk onbestuurbaar, wat natuurlijk voor gevaarlijke situaties leidt.

Geadviseerde minimum profieldiepte winterbanden

Zoals ik al aangaf, geldt ook voor winterbanden een minimale profieldiepte van 1,6 mm. Voor winterbanden geldt echter een ander advies.

Onder de 4 mm profiel, verliezen winterbanden hun specifieke eigenschappen. Ze werken dan eigenlijk als gewone zomerbanden. Het advies is dan ook om winterbanden onder de 4 mm te vervangen.

Bij kou wordt rubber harder, waardoor de grip op het wegdek afneemt. Winterbanden hebben een rubber met een zachtere samenstelling.

Daardoor hebben winterbanden bij lage temperaturen, meer grip dan zomerbanden. Dit is ook de reden waarom je bij temperaturen onder de 7 graden beter op winterbanden kunt rijden.

Winterbanden zijn dus niet alleen voor in de sneeuw.

Profieldiepte Winterbanden

Het nut van all-season of all-weather banden

Als je geen banden wilt wisselen, dan kun je natuurlijk kiezen voor all-season banden. Maar er zitten wel wat voor- en nadelen aan.

Zo blinken all-season banden nergens echt in uit. Anders zouden zomer- en winterbanden ook een beetje overbodig zijn natuurlijk.

Een voordeel is dat all-season banden beter presteren op een nat wegdek dan zomerbanden. Maar aan de andere kant presteren winterbanden beter bij lage temperaturen, en presteren zomerbanden beter op een droog wegdek.

Daar komt nog bij dat all-season banden sneller slijten dan zomerbanden. Het is dus vooral een kwestie van gemak om voor all-season banden te kiezen.

Ook voor deze banden geldt een minimale profieldiepte van 1,6 mm.

Zelf de profieldiepte van je banden opmeten

Het makkelijkste is natuurlijk om een profieldieptemeter te gebruiken. Maar er zijn ook andere manieren. Zo kun je bijvoorbeeld een 1 euromunt gebruiken.

De rand van deze munt is 3 mm breed. Steek de munt in een groef. Komt de rand niet boven de groef uit? Dan heb je dus nog ruim 3 mm profiel.

Vergeet niet om het profiel te meten op de plek waar deze het kleinste is. Dat doen ze namelijk ook tijdens een APK-keuring.

Schuin afgesleten banden duiden in de meeste gevallen op een scheef wiel. Het wiel moet dan uitgelijnd worden. Een veel voorkomende oorzaak is het raken van een stoeprand.

Autocoach - Auto kopen geweldig maken

Autocoach is de ideale manier om samen je auto te kopen! Wij helpen je bij de aanschaf. Van zoektocht tot aflevering.

Full-service

Ons meest complete pakket. We vinden de auto die bij je past en onderwerpen deze aan een aankoopkeuring. Vervolgens voeren we de onderhandelingen en stellen we het contract op met de verkoper. Ook de betaling regelen we voor je. Inruilauto? Ook die nemen we mee in de deal. We zorgen ervoor dat de auto volgens afspraak klaargemaakt wordt en leveren hem voor je deur af. 

Meer over Full-service

Aankoopkeuring

Auto op het oog en wil je zeker weten dat hij helemaal in orde is? Onze aankoopkeuring op locatie geeft inzicht in de technische staat van de auto.

Meer over de aankoopkeuring

Auto Zoeken

Je hebt een nieuwe auto nodig. Maar waar begin je met je zoektocht? En waar moet je allemaal op letten? Laat ons je nieuwe auto zoeken en voorkom frustraties en teleurstellingen.

Meer over Auto Zoeken

We verdienen onszelf in de regel terug in de vorm van gemak, zekerheid, lagere aanschafprijs en hogere inruilprijs.

Eerst even contact?

Heb je vragen over onze services, of ben je benieuwd welke service passend is voor jouw situatie? Bel ons op 085 - 77 30 225 of stuur ons een bericht.

Lees dit ook eens

Foto bij 'Wat Mr. Frank Visser je leert over garantie op een tweedehands auto'

Wat Mr. Frank Visser je leert over garantie op een tweedehands auto

Heb je afgelopen maandag Mr. Frank Visser doet uitspraak gezien? Een typisch verhaal waar wij regelmatig mee te maken krijgen hier bij Autocoach. Mr. Frank Visser laat 2 belangrijke dingen zien tijdens de uitspraak. Maar eerst even het verhaal (in het kort). Lees meer

Foto van Robert

Robert
Specialist occasionmarkt
01-08-2022

Foto bij 'Onderzoeksplicht - Wat is het en hoe voldoe je eraan?'

Onderzoeksplicht - Wat is het en hoe voldoe je eraan?

Bij de aanschaf van een tweedehands auto, heb je als consument een onderzoeksplicht. Tenminste, als je aanspraak wilt maken op de wettelijke garantie. Lees meer

Foto van Robert

Robert
Specialist occasionmarkt
01-08-2022

Foto bij 'APK en tweedehands auto: hoe schat je informatie rondom de APK goed in?'

APK en tweedehands auto: hoe schat je informatie rondom de APK goed in?

APK en tweedehands auto: elke auto moet op een bepaald moment gekeurd worden, dat heet de Algemene Periodieke Keuring. Wanneer een auto gekeurd moet worden is afhankelijk van de leeftijd van de auto en de eventuele laatste keuring. Lees meer

Foto van Ernst

Ernst
Autocoach, service
29-07-2022