Vraag gesteld door Jeroen op 5 januari 2024
Wat je nodig hebt bij de verkoop of inruil van jouw oude auto?
Geplaatst op 5 januari 2024
Wat je nodig hebt bij de verkoop of inruil van jouw oude auto?
Kentekencard en tenaamstellingscode
Wanneer je jouw auto wilt verkopen en over wilt laten schrijven, ook wel “vrijwaren” genoemd, door de nieuwe eigenaar heb je de kentekencard nodig en de tenaamstellingscode nodig.
De tenaamstellingscode heb je in het verleden na de aankoop in twee delen ontvangen.
Het 1e deel van de tenaamstellingscode bij tenaamstelling
Het eerste deel van de tenaamstellingscode bestaat uit 4 cijfers.
Deze heb je ontvangen bij de aankoop toen de auto op jouw naam werd gezet. Is de tenaamstelling uitgevoerd door het leverende autobedrijf, dan heb je een zogenaamd “tenaamstellingsverslag” ontvangen, in de regel een wit A4-tje waarop de datum en tijdstip van de tenaamstelling staan. Is de auto op jouw naam gezet bij bijvoorbeeld een PostNL punt, de Bruna of ander tenaamstellings- / kentekenloket heeft deze een andere vorm. Dat kan een soort pinachtige bon zijn geweest of een formulier van A5-formaat.
Het 2e deel van de tenaamstellingscode per post vanuit de RDW
Het tweede deel van de tenaamstellingscode bestaat uit 5 cijfers.
Deze heb je ontvangen via de brief vanuit de RDW tezamen met de kentekencard.
Op de brief staat ook een vakje waarin je de eerste 4 cijfers van het 1e deel kunt opschrijven.
Het advies is altijd om de code goed op te bergen, aangezien het de “sleutel” is om jouw auto na verkoop over te schrijven op naam van de de nieuw eigenaar.
Controleer vooraf en voorkom verrassingen bij verkoop
Het zou vervelend zijn als je na de verkoop of bij inruil op moment van overschrijven tegen verrassingen aanloopt. Je kunt eenvoudig de combinatie van jouw kentekencard (via documentnummer, staat rechtsonder) en de tenaamstellingscode controleren rechtstreeks via deze link bij de RDW.
Tenaamstellingscode kwijt
Ben je de tenaamstellingscode kwijt, geen paniek, je kunt eenvoudig bij de RDW een nieuwe aanvragen, digitaal (direct) via jouw DigiD of per post (duurt enkele dagen).
Je kunt een nieuwe tenaamstellingscode eenvoudig online, rechtstreeks via deze link bij de RDW.
Het tarief, de RDW leges (2024) is € 1,20. Een overzichtelijke investering als het jou veel zoekwerk bespaart om beide delen van de tenaamstellingscode op te zoeken.
Waarschuwing: Dubbelcheck altijd goed of je de aanvraag rechtstreeks bij de RDW doet. Er zijn namelijk met regelmaat partijen die jouw aanvraag proberen af te vangen voor een veel hoger servicebedrag. Zij betalen op hun beurt de leges aan de RDW en vragen de nieuwe tenaamstellingscode en/of kentekenbewijs per post aan. Iedereen kan dit type aanvraag doen, zolang de leges worden betaald. Hierdoor betaal je onnodig te veel en duurt het langer voordat je de bescheiden ontvangt.
Kentekencard of volledige kentekenbewijs kwijt
Het aanvragen van een nieuw auto kentekenbewijs (kentekencard + tenaamstellingscodes) is een stuk duurder en wordt altijd per post toegestuurd.
Je kunt een nieuw kentekenbewijs eenvoudig online, rechtstreeks via de RDW.
Hier gaat dus een aantal werk-/postdagen overheen. Het is dus raadzaam om ruim voor de verkoop te checken of je alles compleet hebt om verrassingen bij de levering te voorkomen. Naast een mogelijk ongemakkelijke situatie lopen de kosten van de autoverzekering en wegenbelasting onnodig langer door. Ook hierbij geldt bovenstaande waarschuwing.
Papieren kentekenbewijs van voor 2014
Je hebt lang kunnen genieten van jouw oude auto als je nu nog een papieren kentekenbewijs hebt. 😊
Belangrijk is dat je alle drie de delen van het kentekenbewijs in je bezit hebt. Kentekenbewijs deel 1A / voertuigbewijs (gegevens met de auto), Kentekenbewijs deel 1B / Tenaamstellingsbewijs (gegevens met jouw NAW gegevens) en het Kentekenbewijs deel 2 oftewel het Overschrijvingsbewijs (de oude “sleutel” om te kunnen tenaamstellen vanwege de duplicaatcode en controleletter). Het oude kentekenbewijs wordt vernietigd bij het tenaamstellings-/vrijwaringsproces en maakt plaats voor de nieuwe kentekencard.
Vrijwaringsbewijs na de verkoop / inruil
Zodra de auto is overgeschreven, ontvang je het tenaamstellingsbewijs.
Dit is puur voor jou ter bevestiging dat je vrijgesteld bent van alle voertuigverplichting, waaronder de autoverzekering en wegenbelasting. De wegenbelasting wordt automatisch verrekend; hier hoef je zelf niets voor te doen. Jouw autoverzekering zul je zelf op moeten zeggen bij de verzekeraar. Soms vraagt de autoverzekeraar je naar het vrijwaringsbewijs, maar dit wordt in de praktijk steeds minder. In principe kunnen de verzekeraars zelf ook via hun RDW aansluiting zien dat je auto is verkocht en is overgeschreven. Mocht je al een nieuwe auto gekocht hebben en daarvoor een nieuwe autoverzekering nodig hebben loont het altijd in de markt om goed het actuele aanbod te vergelijken, klik hier om autoverzekeringen te vergelijken.
Ontzorging bij aanschaf of verkoop van jouw occasion.
Kunnen we jou op een of andere manier ontzorgen bij de aanschaf van jouw nieuwe occasion of de verkoop van je oude auto?
Het Autocoach expertteam voor je klaar.