30.000+ autokopers gingen je voor
Snel in heel Nederland
Gemak en zekerheid
Vragen? Bel ons op nummer 072 - 201 9000

Wat moet ik weten over mijn autoverzekering?

Vraag gesteld door Anoniem op 2 november 2023

Wat je zou moeten weten over jouw autoverzekering?

Autoverzekering
Autoverzekering
Foto van Bas

Antwoord van Bas

Geplaatst op 3 november 2023

Alles wat je moet weten over jouw autoverzekering. Een gids voor autokopers

Voordat je een auto aanschaft, is het van cruciaal belang om te begrijpen welke autoverzekering het beste past bij jouw situatie en wensen. Het is evenzeer belangrijk om een idee te hebben van de maandelijkse premie die je kunt verwachten.

  • WA-verzekering verplicht voor voertuigen: Zodra een auto op jouw naam staat, moet deze altijd verzekerd zijn met minstens een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering. Het niet naleven van deze verplichting kan leiden tot boetes en problemen bij ongevallen.

    Wist je dat alle autoverzekeraars verplicht zijn om informatie over autoverzekeringen door te geven aan het kentekenregister van de RDW? Dit is belangrijk voor autokopers en -bezitters, want op het kentekenregister worden regelmatig controles uitgevoerd. Als een auto niet verzekerd is, riskeer je niet alleen onbeschermd de weg op te gaan, maar ook een aanzienlijke boete.

  • Onderzoek voor aanschaf: Als je op het punt staat een auto te kopen, is het verstandig om vooraf grondig onderzoek te doen naar de te verwachten maandelijkse verzekeringskosten. Factoren zoals het vermogen, de prijs, de alarmklasse, type dekking (WA, WA plus of All-risk), aanvullende dekkingen, woonplaats, aantal schadevrije jaren en leeftijd kunnen aanzienlijke invloed hebben op jouw premie.

  • Vergelijk verzekeringen: Er zijn talloze aanbieders en meer dan 100 autoverzekeringsmogelijkheden. Het loont de moeite om verzekeringen te vergelijken, omdat premies, voorwaarden en eigen risico's aanzienlijk kunnen variëren. Handige tools en vergelijkingswebsites zoals Independer (klik hier) kunnen hierbij van dienst zijn.

  • Geslacht en premies: Sinds 2011 mag er geen onderscheid meer worden gemaakt op basis van geslacht bij autoverzekeringspremies. Toch kunnen premies nog variëren, vaak gebaseerd op de waarde van de verzekerde auto. Mannen geven gemiddeld meer uit aan auto's en betalen daardoor mogelijk een hogere premie.

  • Jongeren en ouderen: Leeftijd speelt ook een rol bij premiebepaling. Jongeren onder de 24 jaar en ouderen worden vaak als risicogroepen beschouwd en betalen daardoor mogelijk hogere premies.

  • Woonlocatie en premies: Je woonplaats kan de premie beïnvloeden. In sommige gebieden wordt meer geclaimd dan in andere, wat invloed heeft op de kosten.

  • Eigen risico: Het eigen risico kan variëren en is vaak gerelateerd aan de maandelijkse premie. Het kan lonend zijn om een hoger eigen risico te overwegen voor een lagere premie.

  • Schadevrije jaren: Het aantal schadevrije jaren heeft aanzienlijke invloed op de premie. Hoe meer schadevrije jaren, hoe lager de premie.

  • Soorten dekking: Naast de verplichte WA-verzekering zijn er ook WA-plus (beperkt casco) en allriskverzekeringen. De keuze hangt af van je behoeften en budget.

  • Autoverzekering en autofinanciering: Bij financiering van je auto is het belangrijk om te overwegen hoe je beschermd bent bij grote schades of totaalverlies.

  • Beveiligingssystemen voor importauto's: Bij geïmporteerde occasions is het van belang om te controleren welk beveiligingssysteem de auto heeft. Buitenlandse autoverzekeraars hanteren vaak andere eisen dan Nederlandse verzekeraars. Vraag naar de beveiligingssystemen bij de verkoper en houd rekening met mogelijke kosten voor inbouw.

  • Kiwa SCM-certificaat: Als het alarmsysteem is voorzien van een Kiwa SCM-goedgekeurd beveiligingssysteem, kan dit van invloed zijn op je verzekering. Controleer de aanwezigheid en geldigheid van dit certificaat, aangezien het invloed kan hebben op dekking bij inbraak of diefstal. Checken kan via kenteken, klik hier.

  • De groene kaart: Dit document, hoewel niet meer groen en niet verplicht in Nederland, bevat belangrijke informatie voor verzekeringsdoeleinden. Bewaar het goed, vooral als je naar het buitenland reist, waar handhavers dit document mogelijk willen zien. 

  • Bij verkoop of inruil van jouw oude auto: Zorg ervoor dat je de autoverzekering opzegt bij de verkoop van je auto. Sommige verzekeraars kunnen vragen om het vrijwaringsbewijs op te sturen.
Onderwerp
Trefwoord

Toon alles

Vragen gesteld door autokopers

9 resultaten
Hoe controleer ik de tellerstand van een ..

Hoe kun je de tellerstanden van een Belgische import occasion controleren?

Parkeren in welke versnelling?

In welke versnelling kan ik mijn recent aangekochte Hyundai het beste wegzetten?

Zit er een auto verschil tussen een onder..

De door mij aangekochte auto krijgt een afleverbeurt, is dat hetzelfde als een onderhoudsbeurt?

Ik wil mijn Volkswagen Golf diesel uit 20..

Ik wil mijn auto verkopen, wat is hij waard?

Hoeveel kilometer kan een occasion maxima..

Wat is een goede tellerstand voor een aan te kopen tweedehands auto?

Wat heb ik allemaal nodig om mijn oude au..

Wat je nodig hebt bij de verkoop of inruil van jouw oude auto?

Een Youngtimer kopen, waar moet ik op let..

Ik wil een Youngtimer kopen, waar moet ik op letten?

Wat moet ik weten over mijn autoverzekering?

Wat je zou moeten weten over jouw autoverzekering?

Een auto met of zonder garantie kopen?

Ik heb een auto op het oog en sta op het punt deze te kopen. Heb ik garantie nodig?

Stel ons een vraag