100% onafhankelijk
Sinds 2011
98% beveelt ons aan
Vragen? Bel ons op nummer 072 - 201 9000

Wat zijn goede tweedehands auto's: deze criteria moet je checken!

Wat zijn goede tweedehands auto’s? Dat is een vraag die vaak wordt gesteld en waar niet zo snel een antwoord op kan worden gegeven. Dit vraagt om een antwoord met nuances. In dit blog hebben we een aantal aandachtspunten voor je op een rij gezet.

Foto van Ernst

Ernst
Service
01-08-2022

Je kunt niet zeggen dat een tweedehands auto van drie jaar oud per definitie beter is dan een auto van 15 jaar. Dat hoeft helemaal niet zo te zijn, want misschien heeft de auto van 15 jaar in verhouding veel minder kilometers per jaar gereden en gaat het om een merk en model dat zijn betrouwbaarheid al heeft bewezen, terwijl de andere nog steeds kinderziekten kent, omdat het een nieuw model was. Het is simpelweg niet altijd makkelijk om te zeggen wat een goede, een minder goede of zelfs een slechte tweedehands auto is.

Wat zijn de criteria voor een goede tweedehands auto?

Om te kunnen bepalen wat een goede tweedehands auto is, zul je een aantal criteria moeten opstellen waaraan deze moet voldoen. Dit kunnen criteria zijn die je zelf opstelt, omdat jij die belangrijk vindt, maar natuurlijk ook criteria die anderen gebruiken, zoals autoverkoopsites of vakbladen.

Zo kun je bijvoorbeeld denken aan de volgende zaken met betrekking tot het merk en model:

 • Betrouwbaar merk/model: een merk en model wat al jaren zijn betrouwbaarheid heeft bewezen, waar weinig negatieve zaken over zijn te vinden en die veel wordt verkocht.
 • Gunstige recensies: van bijna alle nieuwe auto’s zijn recensies te vinden met de beschrijving en bevindingen van de testers. Maar ook van tweedehands auto’s zijn veel recensies te vinden op het internet.

Daarnaast kijk je naar de auto zelf:

 • Gereden kilometers: minder kilometers op de teller is meestal gunstig, maar controleer dit altijd met een kentekencheck.
 • Aantoonbaar onderhoud: bij een auto die alle onderhoudsbeurten heeft gehad loop je minder snel tegen onverwachte onderhoudskosten aan, zoals het vervangen van een distributieriem.
 • Prijs-kwaliteitverhouding: kijk wat de gangbare prijzen zijn voor hetzelfde model auto van dezelfde leeftijd en staat van onderhoud. Er zijn natuurlijk altijd verschillen, maar let goed op wanneer het echt een koopje lijkt te zijn.
 • Inruilwaarde: de ene tweedehands auto behoudt zijn waarde beter dan de andere. Bedenk wel dat de aanschafprijs ook hoger is.

Dit noemen we objectieve criteria. In alle gevallen vertellen deze dingen iets over de staat van de auto. Je kunt een auto niet kwalificeren als goed of slecht aan de hand van 1 criterium. Hiervoor dien je te weten hoe de verschillende factoren meespelen in het totaalplaatje.

Persoonlijke (en subjectieve) criteria

Tot dusver hebben we gekeken naar de algemene zaken. Hierin hebben we de de persoonlijke voorkeuren niet meegenomen, zoals:

 • Budget.
 • Brandstofkeuze.
 • Type auto.
 • Aanwezige opties.
 • Soort versnellingsbak.

Belangrijk is dat je weet dat de persoonlijke voorkeuren niet objectief iets zeggen over de staat van de auto. Het zijn persoonlijke factoren die voor jou als koper mede de kwaliteit bepalen. Ze bepalen niet echt of het om een goede tweedehands auto gaat. Daarvoor kijken wij meer naar de technische en feitelijke staat van een auto.

Wil je echt alles weten over het aanschaffen van een goede tweedehands auto?

Zie het blog: Tweedehands auto kopen.

Welke merken en modellen doen het goed tweedehands?

Er zijn ontzettend veel merken en modellen auto’s te vinden op de tweedehandsautomarkt, wat het zoeken soms heel moeilijk kan maken. Maar er worden regelmatig onderzoeken gedaan naar de ervaringen en de verkoopcijfers van tweedehands auto’s. Deze onderzoeken zijn te vinden op het internet, maar wees er wel zeker van dat het om eerlijke onderzoeken gaat.

Autocoach - Auto kopen geweldig maken

Autocoach is de ideale manier om samen je auto te kopen! Wij helpen je bij de aanschaf. Van zoektocht tot aflevering.

Full-service

Ons meest complete pakket. We vinden de auto die bij je past en onderwerpen deze aan een aankoopkeuring. Vervolgens voeren we de onderhandelingen en stellen we het contract op met de verkoper. Ook de betaling regelen we voor je. Inruilauto? Ook die nemen we mee in de deal. We zorgen ervoor dat de auto volgens afspraak klaargemaakt wordt en leveren hem voor je deur af. 

Meer over Full-service

Aankoopkeuring

Auto op het oog en wil je zeker weten dat hij helemaal in orde is? Onze aankoopkeuring op locatie geeft inzicht in de technische staat van de auto.

Meer over de aankoopkeuring

Auto Zoeken

Je hebt een nieuwe auto nodig. Maar waar begin je met je zoektocht? En waar moet je allemaal op letten? Laat ons je nieuwe auto zoeken en voorkom frustraties en teleurstellingen.

Meer over Auto Zoeken

We verdienen onszelf in de regel terug in de vorm van gemak, zekerheid, lagere aanschafprijs en hogere inruilprijs.

Eerst even contact?

Heb je vragen over onze services, of ben je benieuwd welke service passend is voor jouw situatie? Bel ons op 085 - 77 30 225 of stuur ons een bericht.

Gerelateerde artikelen: