100% onafhankelijk
Sinds 2011
98% beveelt ons aan
Vragen? Bel ons op nummer 072 - 201 9000

Onderzoeksplicht - Wat is het en hoe voldoe je eraan?

Bij de aanschaf van een tweedehands auto, heb je als consument een onderzoeksplicht. Tenminste, als je aanspraak wilt maken op de wettelijke garantie.

Foto van Robert

Robert
Specialist
01-08-2022

De onderzoeksplicht houdt in dat je onderzoek doet naar de staat van de auto. Doe je dit niet, en ontdek je achteraf verborgen gebreken? Grote kans dat de koopovereenkomst niet ontbonden wordt. Je hebt er immers niets aan gedaan om een miskoop te voorkomen.

Wanneer voldoe ik NIET aan de onderzoeksplicht?

Hieronder lees je 3 fouten die je kunt maken en waardoor je je niet aan de onderzoeksplicht houdt.

1. Je neemt niemand mee met technische kennis

Heb je zelf geen technische autokennis? Dan is het ook onmogelijk om een oordeel te geven over de auto. Neem daarom altijd iemand mee die verstand heeft van auto’s.Bijvoorbeeld door middel van onze aankoopkeuring. De auto wordt dan door een onafhankelijke expert met 15 jaar ervaring nagekeken. Dit is de ultieme manier om aan de onderzoeksplicht te voldoen.

2. Je controleert de prijs van de auto niet

Verkopers weten doorgaans heel goed wat een auto waard is. Stel, je ziet allemaal auto’s van rond de 15.000 euro. Zowel de uitrusting als het bouwjaar en de kilometerstand zijn vergelijkbaar.

Dan zie je er eentje tussen staan, voor slechts 12.000 euro. Zelfde uitvoering, vergelijkbare tellerstand en bouwjaar. Heb jij even geluk!

Tip: Wij weten exact wat een auto mag kosten. Benieuwd? Bel ons gratis en vrijblijvend op 085-7730225.

Slecht Herstelde Schade

Maar helaas. Er zit altijd een addertje onder het gras. 3.000 euro ‘korting’ is niet reëel. Dat had je kunnen en moeten weten. Dit zal tegen je werken bij een geschil.

3. Je maakt geen proefrit

Een proefrit vertelt veel over de auto. Onder het rijden kun je mankementen ontdekken die je niet ziet, als je een rondje om de auto loopt.

Het maken van een proefrit, is een vast onderdeel van onze aankoopkeuring. Zo weten we zeker dat we niets over het hoofd zien.

Lees> Proefrit maken? Eerst deze 8 tips lezen

8 Tips Proefrit Maken

Uiteindelijk gaat het om de verwachting die je van de auto mag hebben

Dit is eigenlijk de samenvatting van dit alles. Klopt de reële verwachting bij de staat van de auto? Of anders gezegd:

Waren je verwachtingen wel reëel? Koop je een auto die 3.000 euro te goedkoop is, dan moet je je verwachtingen over die auto ook bijstellen.

Je mag niet dezelfde verwachting hebben als bij een auto die 3.000 euro duurder is. De prijs is echter niet de enige factor waarnaar gekeken wordt. Zo is de tellerstand ook van belang.

Koop je een auto met 400.000 kilometer op de teller, dan weet je dat er af en toe iets kapot kan gaan. De auto heeft immers al heel wat te verduren gehad.

Achteraf geen “had ik maar…”

Zoals je leest, is het belangrijk om je aan de onderzoeksplicht te houden. Je wilt achteraf immers geen gedoe met de verkoper. Met de aankoopkeuring van ons doe je dat absoluut.

Bespaar je een hoop geld, energie en tijd met onze aankoopkeuring. Dan weet je gewoon dat je alles hebt gedaan om een miskoop te voorkomen.

Autocoach - Auto kopen geweldig maken

Autocoach is de ideale manier om samen je auto te kopen! Wij helpen je bij de aanschaf. Van zoektocht tot aflevering.

Full-service

Ons meest complete pakket. We vinden de auto die bij je past en onderwerpen deze aan een aankoopkeuring. Vervolgens voeren we de onderhandelingen en stellen we het contract op met de verkoper. Ook de betaling regelen we voor je. Inruilauto? Ook die nemen we mee in de deal. We zorgen ervoor dat de auto volgens afspraak klaargemaakt wordt en leveren hem voor je deur af. 

Meer over Full-service

Aankoopkeuring

Auto op het oog en wil je zeker weten dat hij helemaal in orde is? Onze aankoopkeuring op locatie geeft inzicht in de technische staat van de auto.

Meer over de aankoopkeuring

Auto Zoeken

Je hebt een nieuwe auto nodig. Maar waar begin je met je zoektocht? En waar moet je allemaal op letten? Laat ons je nieuwe auto zoeken en voorkom frustraties en teleurstellingen.

Meer over Auto Zoeken

We verdienen onszelf in de regel terug in de vorm van gemak, zekerheid, lagere aanschafprijs en hogere inruilprijs.

Eerst even contact?

Heb je vragen over onze services, of ben je benieuwd welke service passend is voor jouw situatie? Bel ons op 085 - 77 30 225 of stuur ons een bericht.