100% onafhankelijk
Sinds 2011
98% beveelt ons aan
Vragen? Bel ons op nummer 072 - 201 9000

Koopovereenkomst auto: dit moet erin

Het moment is eindelijk daar. Na een geslaagde proefrit besluit je dat dit jouw nieuwe auto wordt. Tijd om alle afspraken op papier te zetten. Maar wat moet er nou opgenomen worden in de koopovereenkomst? Autocoach legt uit.

Foto van Robert

Robert
Specialist
08-11-2022

Zo checkt Autocoach de koopovereenkomst

Wanneer je Full-service jouw auto koopt, zorgen wij ervoor dat de koopovereenkomst van a tot z klopt. Dat is belangrijk om discussie achteraf te voorkomen. Wanneer je je nieuwe auto dan eindelijk ophaalt, wil je ook dat alles klopt. Dan wil je er niet achter komen dat ze iets vergeten zijn. Of überhaupt ontkennen dat je het hebt afgesproken.

1. Inruilauto

Ruil je je oude auto in? Dan zorgen we ervoor dat de informatie over je inruil in de overeenkomst is opgenomen. Je oude auto maakt namelijk deel uit van de deal. Deze gegevens zijn belangrijk:

  • Merk & model
  • Kenteken
  • Chassisnummer
  • Kleur
  • Kilometerstand
  • Bekende gebreken of de staat zoals gezien en bereden

Die laatste wordt nog wel eens vergeten. Benoem altijd de gebreken waarvan je op de hoogte bent. Of het nou gaat om beschadigingen of technische mankementen. Je verwacht van de verkoper dat hij ook eerlijk is over de auto die jij koopt. 

Neem je deze punten niet op in de koopovereenkomst, dan kan dat zorgen voor een nare verrassing achteraf. Het komt voor dat het autobedrijf de oude eigenaar twee weken later belt met de mededeling dat ze de auto op de brug hebben gehad. 

Defecte Auto Repareren Vervangen Auto Op Brug 1024x500

Daar zijn een aantal mankementen naar voren gekomen. En helaas, de inruilprijs was berekend aan de hand van een technisch goede auto. Kortom: je mag een deel van de inruilwaarde weer terugstorten. Daar zit je niet op te wachten.

2. Technische gebreken

Een tweedehands auto is een complex product. Grote kans dat er (grote of kleine) technische mankementen of aandachtspunten aan je nieuwe auto zitten. Die heb je bijvoorbeeld ontdekt tijdens de proefrit, of wij ontdekten ze tijdens de aankoopkeuring. Het is belangrijk om af te spreken welke mankementen opgelost worden voor aflevering.

Het is belangrijk dat deze punten meegenomen worden in de koopovereenkomst. Je wil bij het ophalen van je auto er niet achter komen dat de cruise control niet werkt, terwijl dat opgelost zou worden. Mocht dat gebeuren, dan heb je in ieder geval de koopovereenkomst als bewijs voor de gemaakte afspraken.

Onderzoeksplicht Auto Aankoopkeuring

3. Extra’s, afleverpakketten en garantie

Steeds vaker zien we dat de uiteindelijke aankoopprijs, hoger ligt dan de geadverteerde vraagprijs. Deze bijkomende kosten bestaan vaak uit zaken als extra’s, garantiepakketten en afleverpakketten. Een afleverpakket bestaat meestal uit een onderhoudsbeurt, apk en reiniging van de auto.

Wil je graag extra’s zoals winterbanden of een trekhaak? Dit zijn typische voorbeelden van extra’s die we voor onze klanten regelen tijdens het onderhandelen. Het is belangrijk dat in de koopovereenkomst duidelijk wordt vermeld om welke extra’s het gaat, en wat de eventuele meerprijs hiervoor is.

Voorwaarden garantie

Neem je een garantieverzekering af voor je nieuwe auto? Laat dan ook opnemen welke garantievoorwaarden en looptijd van toepassing zijn. 

4. Gegevens nieuwe auto

Last but not least: de gegevens van je nieuwe auto moeten natuurlijk opgenomen worden in de koopovereenkomst. Hier gaat het uiteindelijk allemaal om. Deze gegevens zijn belangrijk:

  • Merk & model
  • Kenteken
  • Chassisnummer
  • Kleur
  • Kilometerstand
  • Aanschafprijs*

*Controleer of prijs en het bedrag onderaan de streep klopt. Koop je de auto zakelijk? Controleer dan of het echt een btw-auto is. Bij een marge-auto kan de btw niet verrekend worden.

Betrouwbare Autoverkoper Vertrouwen 1024x500

Ook handig

Bovenstaande gegeven moeten wat ons betreft minimaal in de koopovereenkomst van je nieuwe auto staan. Daarnaast zijn er nog andere gegevens die ook handig zijn om te vermelden, of zaken die handig zijn om af te spreken.

Bijvoorbeeld de naam van de verkoper waarmee je de deal hebt gesloten. Dat is vooral handig als je in de tussentijd contact hebt, of wanneer er bij aflevering iets niet goed is gegaan. Dan is het altijd handig als je weet met wie je de afspraken hebt gemaakt.

Een aanbetaling is gebruikelijk om de aankoop officieel te maken. Meestal wordt gevraagd om de betaling van een klein deel van de aanschafprijs.

Koop de auto onder voorbehoud van een aankoopkeuring. Zo voorkom je dat de auto voor je neus wordt weggekaapt, en ben je toch zeker van de technische staat.

Houd er rekening mee dat je geen bedenktijd hebt bij de koopovereenkomst. Wanneer die gesloten is, zit je eraan vast. Laat je daarom niet onder druk zetten door een verkoper die zo snel mogelijk de auto wil verkopen. 

Heb je geen koopovereenkomst, laat dan zoveel mogelijk afspraken opnemen op de factuur.

Koopovereenkomst ontbinden

We hopen het natuurlijk niet, maar het kan voorkomen dat je de koopovereenkomst wil ontbinden. In sommige gevallen kan dat, maar niet altijd. 

In Nederland ben je als particuliere koper goed beschermd tegen een miskoop. In de volksmond wordt dit wettelijke garantie genoemd. Blijkt je nieuwe occasion over een verborgen gebrek te beschikken, dan is er in veel gevallen sprake van non-conformiteit. Of in andere woorden: de auto is niet conform de verwachtingen die je ervan mag hebben. 

Nu is het niet zo dat je de koopovereenkomst direct mag ontbinden. De verkoper moet wel de kans krijgen om het gebrek te herstellen. Gebeurt dit niet of duurt het te lang? Dan mag je in veel gevallen het koopcontract ontbinden. Daar komt wel vaak een advocaat en/of rechter aan te pas.

Meester Frank Visser

Zit je in zo’n situatie, neem dan contact op met je rechtsbijstandsverzekering of juridisch specialist. Het is belangrijk dan je alle communicatie bewaart. Bespreek je iets mondeling of telefonisch? Zet het besprokene dan op de mail en vraag om een bevestiging. 

Bij BOVAG-bedrijven heb je vaak wel de mogelijkheid om de koopovereenkomst te ontbinden. Ook als er niets aan de hand is met de auto. Je betaalt dan wel een percentage van de aanschafprijs. 

Herroepingsrecht online kopen

Koop je een auto volledig online? Dan heb je twee weken bedenktijd op je aankoop. Net als wanneer je online nieuwe schoenen bestelt. 

Mogen wij die zorg bij je wegnemen?

Wil je voorkomen dat je in een dergelijke situatie terechtkomt? Met onze Full-service heb jij daar geen last meer van. Mocht er dan een geschil zijn, dan zorgt Autocoach ervoor dat de situatie wordt opgelost.

Maar dat is nog lang niet alles. Want we helpen je van a tot z. Vanaf de zoektocht, tot aan de technische inspectie, de administratieve afhandeling en de aflevering voor de deur. Wil je dat een auto kopen weer een geweldige ervaring wordt? Dan is onze Full-service alles wat je nodig hebt. 

Meer over Full-service