100% onafhankelijk
Sinds 2011
98% beveelt ons aan
Vragen? Bel ons op nummer 072 - 201 9000

Online Occasion Kopen: De Complete Gids voor 2024

Categorie: Auto zoeken

Ben je op zoek naar een betrouwbare tweedehands auto zonder eindeloos langs dealers te hoeven gaan? Dan is online occasion kopen de oplossing voor jou! In deze gids nemen we je mee door alles wat je moet weten over het gemakkelijk en veilig aanschaffen van je volgende auto via internet.

Foto van Bas

Bas
Service
10-07-2024

In een wereld waarin we steeds meer online regelen, is het geen verrassing dat ook het kopen van een auto steeds vaker via internet gebeurt. Ben je op zoek naar een betrouwbare tweedehands auto zonder eindeloos langs dealers te hoeven gaan? Dan is online occasion kopen de oplossing voor jou! In deze gids nemen we je mee door alles wat je moet weten over het gemakkelijk en veilig aanschaffen van je volgende auto via internet.

Wat is online occasion kopen?

Online occasion kopen omvat het complete proces van zoeken, vergelijken en aanschaffen van een tweedehands auto via internet. In plaats van fysieke showrooms te bezoeken, kun je vanachter je computer of smartphone door een enorm aanbod aan auto's bladeren. Populaire platforms hiervoor zijn Gaspedaal, AutoTrack, AutoScout24 en Marktplaats. Deze websites bieden uitgebreide zoekfuncties waarmee je precies kunt filteren op jouw wensen qua merk, model, prijs en specificaties.

Voor wie een nog gemakkelijkere ervaring zoekt, zijn er diensten zoals Autocoach die een all-in-one service bieden. Zij nemen het hele proces voor je uit handen, van het zoeken naar de juiste auto tot aan de levering voor je deur. Dit kan vooral handig zijn voor mensen die weinig tijd hebben of zich minder zeker voelen over het zelf uitzoeken van een occasion.

Voordelen van online occasion kopen

Het online kopen van een occasion biedt tal van voordelen ten opzichte van de traditionele manier van auto kopen. Laten we eens dieper ingaan op deze voordelen:

 1. Gemak en comfort

  Je hoeft de deur niet meer uit om je droomauto te vinden. Of het nu midden in de nacht is of tijdens je lunchpauze, je kunt 24/7 zoeken vanuit het comfort van je eigen huis. Geen opdringerige verkopers die over je schouder meekijken of je proberen te overtuigen van een auto die niet helemaal bij je past. Jij bepaalt het tempo en de richting van je zoektocht.

 2. Ruime keuze

  Online platforms bieden toegang tot een veel groter aanbod dan je bij lokale dealers zou vinden. Je kunt auto's bekijken van over het hele land en soms zelfs internationaal. Dit vergroot aanzienlijk je kansen om precies die auto te vinden die aan al jouw wensen voldoet, of het nu gaat om een specifieke kleur, een zeldzaam model of een bepaalde uitvoering.

 3. Eenvoudige prijsvergelijking

  Een van de grootste voordelen van online occasion kopen is de mogelijkheid om prijzen gemakkelijk te vergelijken. Met een paar muisklikken kun je zien hoe de prijzen voor vergelijkbare auto's verschillen tussen verkopers. Veel websites bieden ook handige vergelijkingstools die je helpen de beste deal te vinden. Dit kan je honderden, zo niet duizenden euro's besparen.

 4. Toegang tot reviews

  Bij het online kopen van een occasion heb je vaak toegang tot reviews en beoordelingen van zowel de auto's als de verkopers. Dit geeft je waardevolle inzichten die je niet zo gemakkelijk zou krijgen bij een traditionele autodealer. Je kunt lezen over de ervaringen van andere kopers met dezelfde auto of verkoper, wat je helpt een weloverwogen beslissing te nemen.

 5. Tijdsbesparing

  Tijd is kostbaar, en online occasion kopen kan je veel tijd besparen. Geen urenlange ritjes meer van de ene naar de andere dealer, geen tijd verspild aan wachten in showrooms. Je kunt efficiënt zoeken, vergelijken en beslissen in je eigen tempo, zonder onnodige onderbrekingen of tijdverspilling.

Uitdagingen bij online occasion kopen

Hoewel er veel voordelen zijn aan het online kopen van een occasion, zijn er ook enkele uitdagingen waar je rekening mee moet houden:

 1. Geen fysieke inspectie vooraf

  Een van de grootste nadelen van online occasion kopen is dat je de auto niet persoonlijk kunt inspecteren of proefrijden voordat je tot aankoop overgaat. Je bent afhankelijk van foto's, beschrijvingen en mogelijk video's die door de verkoper worden verstrekt. Dit kan een risico vormen, vooral als het gaat om verborgen gebreken die niet duidelijk zichtbaar zijn op foto's.

 2. Vertrouwen op de verkoper

  Bij online aankopen moet je een zeker niveau van vertrouwen hebben in de verkoper. Hoewel veel platforms systemen hebben om betrouwbare verkopers te identificeren, blijft er altijd een element van risico. Het is cruciaal om te kiezen voor gerenommeerde platforms en de beoordelingen van verkopers zorgvuldig te bekijken voordat je een aankoop doet.

 3. Beperkte onderhandelingsmogelijkheden

  In een fysieke showroom kun je vaak direct met de verkoper onderhandelen over de prijs of extra's. Bij online occasion kopen zijn de mogelijkheden hiervoor vaak beperkter. Sommige platforms werken met vaste prijzen, terwijl andere beperkte ruimte bieden voor onderhandeling via e-mail of telefoon.

 4. Logistieke aspecten

  Het kopen van een auto op afstand brengt logistieke uitdagingen met zich mee. Je moet nadenken over hoe de auto wordt afgeleverd, of je deze zelf gaat ophalen, en wat de eventuele extra kosten hiervoor zijn. Ook moet je overwegen wat je opties zijn als de auto bij aankomst niet aan je verwachtingen voldoet.

Tips voor Succesvol online occasion kopen

Om de voordelen van online occasion kopen te maximaliseren en de risico's te minimaliseren, volgen hier enkele essentiële tips:

 1. Grondig onderzoek

   Neem de tijd om verschillende auto's en verkopers te vergelijken. Duik diep in de details van elke aanbieding. Schroom niet om extra foto's, videomateriaal of specifieke informatie op te vragen als iets niet duidelijk is. Hoe meer informatie je hebt, hoe beter je beslissing zal zijn.

 2. Kies betrouwbare platforms

  Beperk je tot bekende en gerespecteerde websites die een goede reputatie hebben op het gebied van occasionverkoop. Deze platforms hebben vaak ingebouwde beschermingsmechanismen voor kopers en bieden soms zelfs garanties of retourmogelijkheden. Let ook op veilige betalingsmethoden die door het platform worden aangeboden of aanbevolen.

 3. Laat een onafhankelijke keuring uitvoeren

  Als je serieus overweegt een bepaalde auto te kopen, is het verstandig om een onafhankelijke keuring te laten uitvoeren. Veel autoclub bieden deze dienst aan, of je kunt een professionele keuringsinstantie inschakelen. Dit kan je behoeden voor onaangename verrassingen na de aankoop en geeft je een objectief beeld van de staat van de auto.

 4. Check garantievoorwaarden

  Sommige online verkopers bieden garantie op hun occasions. Lees de garantievoorwaarden zorgvuldig door en zorg dat je precies begrijpt wat wel en niet gedekt is. Vergelijk ook de garantieperiodes tussen verschillende aanbieders. Een goede garantie kan je veel gemoedsrust geven bij je aankoop.

 5. Veilig betalen

  Wees voorzichtig met betalingen en gebruik alleen erkende en veilige betaalmethoden. Waar mogelijk, probeer pas te betalen nadat je de auto hebt ontvangen en geïnspecteerd. Als volledige betaling vooraf vereist is, zorg dan dat je alle nodige documentatie en bewijzen hebt voordat je geld overmaakt.

Stappenplan om je occasion online te kopen

Om je te helpen het proces van je occasion online kopen soepel te laten verlopen, hebben we een stap-voor-stap gids samengesteld:

 1. Bepaal je budget en wensen

  Begin met het vaststellen van je budget en maak een lijst van must-haves en nice-to-haves voor je nieuwe auto. Dit helpt je om gericht te zoeken en voorkomt dat je je laat verleiden door auto's die eigenlijk buiten je bereik liggen.

 2. Zoek op betrouwbare platforms

  Gebruik de eerder genoemde websites om je zoektocht te beginnen. Maak gebruik van de filtermogelijkheden om je zoekopdracht te verfijnen op basis van je wensen en budget.

 3. Vergelijk prijzen en specificaties

  Maak een shortlist van potentiële auto's en vergelijk deze zorgvuldig op prijs, specificaties, kilometerstand en staat. Let op subtiele verschillen die de prijs kunnen beïnvloeden.

 4. Lees reviews van auto en verkoper

  Zoek naar beoordelingen van zowel het specifieke automodel als de verkoper. Dit kan je waardevolle inzichten geven in de betrouwbaarheid en kwaliteit van beide.

 5. Vraag aanvullende informatie indien nodig

  Aarzel niet om contact op te nemen met de verkoper voor extra informatie, foto's of video's als iets niet duidelijk is.

 6. Regel een onafhankelijke keuring

  Als je serieus geïnteresseerd bent in een auto, laat dan een onafhankelijke keuring uitvoeren voordat je tot aankoop overgaat.

 7. Onderhandel over de prijs (indien mogelijk)

  Als de platformregels het toelaten, probeer dan te onderhandelen over de prijs, vooral als de keuring gebreken aan het licht heeft gebracht.

 8. Controleer betalings- en leveringsvoorwaarden

  Zorg dat je precies weet hoe en wanneer je moet betalen, en hoe de levering van de auto geregeld wordt.

 9. Maak de aankoop

  Als alles in orde lijkt, ga dan over tot de aankoop. Zorg dat je alle nodige documentatie en bewijzen veilig bewaart.

 10. Ontvang en inspecteer je nieuwe occasion

  Bij ontvangst van de auto, neem de tijd om deze grondig te inspecteren en eventueel een korte proefrit te maken om zeker te zijn dat alles naar wens is.

Conclusie

Het online kopen van je jouw volgende occasion biedt talloze voordelen voor de moderne autokoper. Met een ruime keuze, ongeëvenaard gemak en potentiële besparingen is het een aantrekkelijke optie voor velen. Door onze tips te volgen en voorzichtig te werk te gaan, kun je de risico's minimaliseren en veilig en succesvol je volgende auto online kopen.

Onthoud dat het belangrijkste aspect van online occasion kopen is om geduldig en grondig te werk te gaan. Haast je niet en laat je niet onder druk zetten door verkopers of 'te mooi om waar te zijn' aanbiedingen. Met de juiste voorbereiding en een kritische blik kun je de perfecte occasion vinden zonder je huis te verlaten.

Laatste tip: Blijf altijd alert en gebruik je gezonde verstand bij het online occasion kopen. Bij twijfel, vraag advies aan een expert of vertrouwde kennis. Jouw veiligheid en tevredenheid staan voorop in het proces van online occasion kopen.

Zoek je een expert die naast je komt zitten als partner bij de aanschaf? Overweeg dan onze service Full-Service Kopen die volledig is ingericht op complete aankoopbegeleiding op afstand.

Lees dit ook eens

Foto bij 'Wat is een Automakelaar? Een complete gids'

Wat is een Automakelaar? Een complete gids

Wat is een automakelaar precies, en hoe kan deze expert je helpen bij het navigeren door de complexiteit van de automarkt? Wij leggen het je uit in deze complete gids. Lees meer

Foto van Bas

Bas
Service
26-02-2024