Tweedehands auto met cruise control of adaptive cruise control?

Categorie: Auto zoeken

Ben je op zoek naar een tweedehands auto met cruise control of adaptive cruise control, dan kan Autocoach je helpen bij de zoektocht? Cruise control is handig en brandstof besparend. Ben je eenmaal gewend aan de cruise control, dan wil je het niet meer missen. In dit blog leggen we je uit wat cruise control is en waar je op moet letten wanneer je een occasion met cruisecontrol wilt kopen.

Foto van Ernst

Ernst
Service
02-08-2022

Wat is cruise control

Vrij vertaald betekent cruise control snelheidsregelaar. Dit betekent dat de auto op de ingestelde snelheid blijft rijden, ongeacht de invloeden van buitenaf. Een cruise control kan standaard in een auto zitten. Deze kan ook achteraf ingebouwd worden. Hoe makkelijk dit geregeld kan worden hangt af van het model en type auto.

De meeste cruise control systemen hebben een ingebouwde minimum snelheid van ongeveer 40 km/uur. Dit kan ook in combinatie met een bepaalde versnelling zijn. Daarnaast kun je vaak een minimum en maximum snelheid instellen, waarbij het systeem zichzelf deactiveert.

Een cruise control wordt automatisch gedeactiveerd wanneer je de koppeling of het rempedaal intrapt.

En adaptive cruise control?

Adaptive cruise control doet hetzelfde als de normale cruise control, namelijk het regelen van de ingestelde snelheid. Echter met dit verschil dat het de snelheid wordt aangepast (‘adaptive’) aan het voertuig wat voor je rijdt.

Hiervoor meet het systeem met behulp van een radar continu de afstand en de snelheid van de auto die voor je rijdt. Wordt de afstand kleiner, en dus de snelheid van de voorganger lager, dan verlaagt het systeem ook jouw snelheid. Het tegenovergestelde gebeurt ook, tot de ingestelde snelheid is bereikt. Het bereik van de radar, is meestal ingesteld tussen de 150 en 200 meter.

Tweedehands Auto Met Adaptive Cruise Control Stuur 1024x491 (1)

Voordelen (adaptive) cruise control

We hebben de voordelen van cruise control voor je op een rij gezet:

 • Je hoeft zelf geen gas te geven, waardoor de voet minder vermoeid raakt.
 • Lager brandstofverbruik, doordat je een constante snelheid rijdt.
 • Je hoeft niet continu de maximum snelheid in de gaten te houden. Dat scheelt boetes.
 • De adaptive cruise control voorkomt dat je te laat reageert op langzamer verkeer voor je.

Nadelen (adaptive) cruise control

Het grote nadeel van het gebruik van een cruise control is het risico dat jij als bestuurder minder goed op het verkeer voor je let. Doordat je zelf de snelheid niet meer regelt, kan het gebeuren dat je heel langzaam op een voorligger inloopt. Bij een plotselinge vertraging van de voorligger zit je er dan te dicht op. Zorg er voor dat je het verkeer goed in de gaten houdt en op tijd kunt reageren. Loop je langzaam in op je voorligger, trap dan het gas even verder in en haal het voertuig in. Dit probleem heb je niet met een adaptive cruise control.

Bediening cruise control

Voor het bedienen van de cruise control heb je meestal een aparte bedieningspook bij het stuur, of het systeem is het geïntegreerd in het stuur. De meeste systemen hebben de volgende bedieningsfuncties:

 • Aan-/uitschakelaar: om het systeem te kunnen gebruiken moet je het inschakelen of juist uitschakelen wanneer je het niet wilt gebruiken.
 • Set: actuele snelheid vastzetten, waarna je je voet van het gaspedaal kunt halen.
 • “+” of “ACC”: de snelheid verhogen terwijl de cruise control actief is, dit kan een drukknop zijn die je een keer aanraakt om de snelheid met een vastgesteld aantal kilometers te verhogen. Hoe langer je de knop vasthoudt, hoe sneller je de ingestelde snelheid verhoogt. De systemen op een stuur hebben hiervoor vaak een draaiwieltje of een tuimelschakelaar.
 • “-“ of “DEC”: snelheid verlagen terwijl de snelheid wordt geregeld.
 • “MEM” of “RES”: de laatste ingestelde snelheid opnieuw instellen wanneer het systeem niet actief is, waarna het systeem weer actief wordt. Het systeem onthoudt deze snelheid zolang de motor niet is afgezet.

Tweedehands Auto Met Adaptive Cruise Control Stuurkolom 1024x476 (1)

Waar moet je op letten bij tweedehands auto’s met cruise control?

Over het algemeen zijn de moderne auto’s uitgerust met een elektronische cruise control. Dit in tegenstelling tot de oudere auto’s, die een mechanisch systeem hebben. Mechanische systemen zijn gevoeliger voor gebreken en slijtage.

Controleer altijd de werking van een cruise control tijdens de proefrit. Je bent gauw geneigd dit te vergeten, wanneer je niet expliciet op zoek bent naar een auto met cruise control.
Kijk vooraf hoe je het systeem moet bedienen en vraag om uitleg als het niet duidelijk is.

Voer de controle bij voorkeur uit op de snelweg, waar je voldoende ruimte en snelheid hebt.

 1. Zorg dat je een normale snelheid aanhoudt.
 2. Stel de snelheid in. Soms voel je dat het gaspedaal even beweegt. Controleer of de auto goed op snelheid blijft. Ook op een viaduct of iets dergelijks.
 3. Verlaag en verhoog de snelheid terwijl het systeem actief is. Past de auto zich netjes de snelheid aan?
 4. Trap de koppeling even in. De snelheid mag niet meer worden geregeld (de-activatie).
 5. Activeer de cruise control weer door de “MEM” in te drukken of een vergelijkbare bediening. Wordt de oude ingestelde snelheid weer ingesteld?
 6. Trap even licht op de rem.
  LET OP! Doe dit alleen wanneer dit geen gevaar oplevert voor het overige verkeer. Ook nu moet het systeem zichzelf deactiveren.
 7. Adaptive cruise control: past het systeem de snelheid aan, afhankelijk van de afstand tot een voorligger?
  LET OP! Zorg ervoor dat je de snelheid niet te hoog instelt vergeleken met de voorligger.

Autocoach - Auto kopen geweldig maken

Autocoach is de ideale manier om samen je auto te kopen! Wij helpen je bij de aanschaf. Van zoektocht tot aflevering.

Full-service

Ons meest complete pakket. We vinden de auto die bij je past en onderwerpen deze aan een aankoopkeuring. Vervolgens voeren we de onderhandelingen en stellen we het contract op met de verkoper. Ook de betaling regelen we voor je. Inruilauto? Ook die nemen we mee in de deal. We zorgen ervoor dat de auto volgens afspraak klaargemaakt wordt en leveren hem voor je deur af. 

Meer over Full-service

Aankoopkeuring

Auto op het oog en wil je zeker weten dat hij helemaal in orde is? Onze aankoopkeuring op locatie geeft inzicht in de technische staat van de auto.

Meer over de aankoopkeuring

Auto Zoeken

Je hebt een nieuwe auto nodig. Maar waar begin je met je zoektocht? En waar moet je allemaal op letten? Laat ons je nieuwe auto zoeken en voorkom frustraties en teleurstellingen.

Meer over Auto Zoeken

We verdienen onszelf in de regel terug in de vorm van gemak, zekerheid, lagere aanschafprijs en hogere inruilprijs.

Eerst even contact?

Heb je vragen over onze services, of ben je benieuwd welke service passend is voor jouw situatie? Bel ons op 085 - 77 30 225 of stuur ons een bericht.

Gerelateerde informatie

In de kennisbank van Autocoach vind je waardevolle blogs die je verder helpen. Heb je deze blogs al gelezen:

Lees dit ook eens

Foto bij '9 Nederlandse occasionsites om zeker te bezoeken'

9 Nederlandse occasionsites om zeker te bezoeken

Wanneer je op zoek bent naar de perfecte occasion, verdwaal je al snel tussen alle verschillende occasionsites. Hieronder hebben we de verschillen en de kenmerken van 9 occasionsites voor je op een rijtje gezet. Lees meer

Foto van Robert

Robert
Specialist
13-12-2022

Foto bij 'Occasion zoeken bij Vakgarage? Koop ‘m samen met Autocoach'

Occasion zoeken bij Vakgarage? Koop ‘m samen met Autocoach

De beste deal van a tot z voor je geregeld Lees meer

Foto van Robert

Robert
Specialist
08-11-2022

Foto bij 'Occasion zoeken op Marktplaats? Koop ‘m samen met Autocoach'

Occasion zoeken op Marktplaats? Koop ‘m samen met Autocoach

De beste deal van a tot z voor je geregeld Lees meer

Foto van Robert

Robert
Specialist
08-11-2022