100% onafhankelijk
Sinds 2011
98% beveelt ons aan
Vragen? Bel ons op nummer 085 - 77 30 225

Tweedehands gezinsauto kopen: een passende auto voor het gezin

Categorie: Auto zoeken

Wil je een tweedehands gezinsauto kopen? Wat is een gezinsauto en waar moet je op letten bij de zoektocht naar de juiste tweedehands gezinsauto? Autocoach legt het je uit in dit artikel. Wij kunnen je ook helpen bij de zoektocht naar de auto die jij wenst.

Foto van Ernst

Ernst
Service
01-08-2022

Wat is een gezinsauto?

De naam gezinsauto zegt het al, een auto voor het hele gezin. Maar niet elk gezin is gelijk. Dat geldt ook voor de gezinsauto of familiewagen. Een klein gezin kan genoeg hebben aan een kleine compacte auto en voldoende ruimte overhouden. Je kunt echter geen gezin met vier kinderen kwijt in een kleine Toyota Aygo.

Het begrip gezinsauto is dus een breed begrip. Voor het gemak gaan wij ervan uit, dat een gezinsauto voldoet aan de wensen van een gezin van vier tot zeven personen.

Plezier voor alle dagen in de week

Als je een gezin hebt, weet je dat dat hectisch kan zijn. De auto moet passen bij de bewegingen van het gezin, want de auto is niet alleen voor de boodschappen. Hij moet ruim genoeg zijn om tijdens de vakantie plezierig te reizen (en de bagage mee te nemen). Komen er vriendjes of vriendinnetjes vanuit school spelen, dan moet je ze veilig vervoeren. En wat te denken van de keren dat je als ouder moet rijden bij de sportverengiging. De echte gezinsauto is er voor alle dagen van de week. Wat de situatie ook is, de auto moet een ruime kofferbak en voldoende laadruimte hebben.

Lees ook tweedehands auto met laadruimte.

Geschikte gezinsauto’s

Voor een groot gezin, met meer dan 3 kinderen, is de ‘full size’ MPV een goede optie. MPV staat voor Multi Purpose Vehicle of te wel ‘voertuig geschikt voor meerdere doeleinden’. Een handige, praktische auto, waar je veel mee kunt doen en met voldoende ruimte. Een grote MPV heeft niet alleen zeven volwaardige zitplaatsen, maar ook voldoende ruimte voor bagage.

Voor gezinnen met 3 kinderen is de keus veel groter. Voor deze gezinnen kan een MPV, SUV, stationwagen of hatchback voldoende zijn, als er maar voldoende ruimte is voor de kinderen op de achterbank. Maar kinderen worden snel groter, houd dus rekening met de (toekomstige) benodigde beenruimte.

Tweedehands Gezinsauto Kopen Suv 1024x500

MPV of SUV

Een MPV of SUV is doorgaans hoog genoeg en biedt voor de langere passagiers voldoende hoofdruimte. Dit kan bij een hatchback een probleem zijn, terwijl je wel voldoende bagageruimte hebt. Ga je op zoek naar een tweedehands gezinsauto, vergeet dan niet de kinderen mee te nemen. Dan weet je zeker of de auto past.

Lees ook tweedehands auto met ruime achterbank.

Voorbeelden van tweedehands gezinsauto’s

We hebben hieronder een paar auto op een rij gezet die als gezinsauto geschikt zijn. Let wel: er zijn uiteraard meer merken die voldoen aan de voorwaarden.

  • Kia Sportage
  • Volvo V60
  • Volkswagen Passat Variant
  • Skoda Fabia
  • Nissan Leaf
  • Mercedes A-Klasse
  • Ford Galaxy
  • Ford Focus
  • Seat Leon
  • Volkswagen Golf

Wat zijn de aandachtspunten?

Wanneer je een gezinsauto zoekt, houd dan rekening met het volgende:

Omslagpunt Brandstof Tweedehands Auto 1024x500

Kosten

Een grote gezinsauto is vaak zwaarder en duurder in de motorrijtuigenbelasting. Kijk goed naar deze kosten, want ze kunnen verschillen in verhouding tot vergelijkbare auto’s. Controleer ook het verbruik van deze auto’s, want daar zit soms een groot verschil. Dit is onder andere afhankelijk van de gebruikte brandstof en het vermogen van de motor. Is een jonge tweedehands auto te duur, zoek dan een iets ouder model.

Lees ook Budget tweedehands auto kopen.

Ruimte

Je koopt een tweedehands gezinsauto voor jou en jouw gezin. Iedereen moet genoeg ruimte hebben en goed zitten. Ga als het kan voor een model met apart stoelen op de 2e (en 3e) rij. Dan weet je zeker dat alle passagiers goed zitten.

Heb je nog kleine kinderen die in een autostoeltje moeten? Kijk of de autostoeltjes passen en of de auto het Isofix-systeem heeft.

Lees ook tweedehands auto met Isofix.

Tweedehands Gezinsauto Kopen Hele Gezin 800x502

Testrit met het gezin

Maak een testrit met het hele gezin om de auto te testen. Het is vervelend om er op weg naar Zuid-Frankrijk achter te komen dat het middelste kind niet lekker kan zitten. Kijk of je voldoende ruimte over hebt voor de bagage en of je de stoelen eenvoudig weg kunt klappen om de laadruimte groter te maken.

Wil je alles weten over het kopen van een tweedehands auto, bekijk ons uitgebreide blog: tweedehands auto kopen.

Autocoach - Auto kopen geweldig maken

Autocoach is de ideale manier om samen je auto te kopen! Wij helpen je bij de aanschaf. Van zoektocht tot aflevering.

Full-service

Ons meest complete pakket. We vinden de auto die bij je past en onderwerpen deze aan een aankoopkeuring. Vervolgens voeren we de onderhandelingen en stellen we het contract op met de verkoper. Ook de betaling regelen we voor je. Inruilauto? Ook die nemen we mee in de deal. We zorgen ervoor dat de auto volgens afspraak klaargemaakt wordt en leveren hem voor je deur af. 

Meer over Full-service

Aankoopkeuring

Auto op het oog en wil je zeker weten dat hij helemaal in orde is? Onze aankoopkeuring op locatie geeft inzicht in de technische staat van de auto.

Meer over de aankoopkeuring

Auto Zoeken

Je hebt een nieuwe auto nodig. Maar waar begin je met je zoektocht? En waar moet je allemaal op letten? Laat ons je nieuwe auto zoeken en voorkom frustraties en teleurstellingen.

Meer over Auto Zoeken

We verdienen onszelf in de regel terug in de vorm van gemak, zekerheid, lagere aanschafprijs en hogere inruilprijs.

Eerst even contact?

Heb je vragen over onze services, of ben je benieuwd welke service passend is voor jouw situatie? Bel ons op 085 - 77 30 225 of stuur ons een bericht.

Gerelateerde informatie

In de kennisbank van Autocoach vind je waardevolle blogs die je verder helpen. Heb je deze blogs al gelezen:

Lees dit ook eens

Foto bij 'De 11 meest gemaakte fouten bij de aanschaf van een occasion'

De 11 meest gemaakte fouten bij de aanschaf van een occasion

Om jou te behoeden voor een miskoop hebben we de 11 meest gemaakte fouten voor je op een rijtje gezet. Zo weet je precies waar je op moet letten bij de aanschaf van een auto! Lees meer

Foto van Nick

Nick
Service
11-10-2023

Foto bij '9 Nederlandse occasionsites om zeker te bezoeken'

9 Nederlandse occasionsites om zeker te bezoeken

Wanneer je op zoek bent naar de perfecte occasion, verdwaal je al snel tussen alle verschillende occasionsites. Hieronder hebben we de verschillen en de kenmerken van 9 occasionsites voor je op een rijtje gezet. Lees meer

Foto van Robert

Robert
Specialist
13-12-2022

Foto bij 'Occasion zoeken bij Vakgarage? Koop ‘m samen met Autocoach'

Occasion zoeken bij Vakgarage? Koop ‘m samen met Autocoach

De beste deal van a tot z voor je geregeld Lees meer

Foto van Robert

Robert
Specialist
08-11-2022