100% onafhankelijk
Sinds 2011
98% beveelt ons aan
Vragen? Bel ons 085 - 77 30 225

Tweedehands MPV kopen

Categorie: Auto zoeken

Wil je een tweedehands MPV kopen, dan zul je zien dat het aanbod op de tweedehands markt erg groot is. Daar wordt je zoektocht niet makkelijker van. We bespreken hier een aantal zaken die je misschien verder kunnen helpen met het vinden van de juiste tweedehands MPV. En kom je er niet uit, dan vraag je ons om je te helpen. Want Autocoach weet wat er te koop is, en kent de tweedehands markt als zijn broekzak.

Foto van Ernst

Ernst
Service
01-08-2022

Wat betekent MPV?

MPV staat voor Multi Purpose Vehicle of te wel ‘voertuig geschikt voor meerdere doeleinden’. Een handige, praktische auto, waar je veel mee kunt doen en met voldoende ruimte. Een echte MPV (full size) heeft heel veel ruimte, een hoge instap en kent geen aparte bagageruimte. De losse stoelen kunnen meestal worden verwijderd, waardoor een grote laadruimte achter de voorstoelen ontstaat. Bekende Europese full-size modellen waren (en zijn) onder andere:

 • Ford Galaxy
 • Peugeot 806 (1994-2002) en 807 (2002-2014)
 • Renault Espace (vanaf 1984)
 • Volkswagen Sharan (vanaf 1995)

Tweedehands Gezinsauto Kopen Top 1170x500

Veel MPV hebben schuifdeuren, waardoor men eenvoudig in en uit kan stappen, ook wanneer er niet veel ruimte naast de auto aanwezig is. Het standaard aantal zitplaatsen is meestal zeven of kan worden uitgebreid tot dat aantal. Hoe makkelijk is het niet om het halve elftal mee te kunnen nemen, wanneer het jouw beurt is om te rijden. Niet voor niets waren de MPV’s lange tijd alleen hierom al zo gewild. Of je nu wilt verhuizen, met alle vrienden een weekend op pad gaat of gewoon lekker op vakantie, met een full-size MPV heb je ruimte zat.

Eigenschappen van een MPV

Je weet al dat je een MPV wilt, omdat deze over het algemeen veel ruimte bieden, waardoor je veel kunt vervoeren. Daar komt bij dat de hoge instap een pluspunt is. Omdat dit gewoon handig als je lang bent of omdat je vanwege fysieke uitdagingen een auto met hoge instap wilt. De hoogte van de auto maakt in- en uitstappen makkelijker.

Belangrijk is dat je in de MPV de mogelijkheid moet hebben om meerdere stoelen te verwijderen. Anders is het geen full-size MPV. Alleen bij een full-size MPG krijg je een grote laadvloer waar je gemakkelijk een fiets kwijt kunt. De vlakke laadvloer moet ook gemakkelijk toegankelijk zijn door een grote achterklep.

Een schuifdeur in plaats van een achterportier is ook kenmerkend voor een echte MPV. Hierdoor heb je altijd makkelijk toegang tot de achterste stoelen. Want dat is een van de grote voordelen van een full-size MPV. Je hebt doorgaans zeven zitplaatsen in de vorm van losse stoelen. Wanneer er standaard maar vijf zitplaatsen zijn, is het aantal vaak wel uit te breiden.

Modellen MPV

Je moet weten dat veel automerken MPV-modellen hebben, ook in kleinere varianten, die ze dan micro-, mini- en midi-MPV’s noemen, de zogenoemde compact-MPV’s. Zo heb je bijvoorbeeld:

 • Citroën C3 Picasso
 • Opel Meriva
 • Ford B-Max
 • Toyota Verso-S

Tweedehands Mpv 1000x413

Autofabrikanten zagen al snel dat niet iedereen gecharmeerd was van die grote auto’s, maar wel van het praktische gebruik van deze modellen. Vandaar dat men kleinere modellen is gaan maken, met wel dezelfde karakteristieke eigenschappen. Je levert dan vaak de extra zitplaatsen in, maar hebt dan toch nog wel genoeg ruimte voor lekker veel bagage.

MPV versus SUV

Wanneer je puur kijkt naar de vorm van de auto’s tegenwoordig, valt op dat ze eigenlijk veel overeenkomsten hebben. Hetzelfde geldt voor een MPV en een SUV, ze lijken op elkaar maar toch ook weer niet. Een echte SUV heeft meestal een vierwielaandrijving, en daardoor ook geschikt voor meer oneffen terrein. Ook al zijn het geen echte terreinwagens.

Een SUV ziet er vaak net iets stoerder uit dan een MPV, maar kan vaak wat praktische ruimte betreft, niet op tegen een (full-size) MPV. Veel MPV’s lijken op een SUV (of andersom), wat niet wil zeggen dat je met een MPV zomaar ‘off-road’ kunt gaan. Daar is het onderstel van de auto niet op gebouwd, dus laat je niet verleiden tot een wild ritje in een MPV.

Zie ook: tweedehands SUV kopen.

Waar let je op bij de aanschaf van een MPV?

Wanneer je een tweedehands MPV wilt kopen, kijk je met dezelfde ogen als wanneer je een ‘gewone’ tweedehands auto gaat kopen. Dat wil zeggen dat je je goed voorbereid en weet waar je naar moet kijken. Denk aan de algehele staat, technische staat en de kilometerstand.

Zie ook: Tweedehands auto kopen

Bij een MPV let je daarnaast vooral op de bevestiging van de stoelen achterin. Zitten ze goed in de vergrendeling, maar kun je ze ook eenvoudig verwijderen? Ben je van plan lange ritten te maken, bijvoorbeeld tijdens de vakantie, controleer dan ook hoe de stoelen zitten. Ook die van de bestuurder en de bijrijder, deze moeten natuurlijk echt goed zitten, maar ook de kinderen achterin gaan zich misdragen wanneer ze niet lekker zitten. Vandaar dat het comfort in deze grote auto’s wel redelijk goed moet zijn, wat bij een oudere tweedehands minder snel het geval is.

Controleer het brandstofverbruik, voor zover dat mogelijk is, want over het algemeen zijn grote MPV’s niet de zuinigste auto’s. Hetzelfde geldt voor het onderhoud van deze auto’s, waar een onderhoudsboekje inzicht in kan geven, mits die aanwezig is. Zo niet, vraag er dan naar.

Nadelen van een Multi Purpose Vehicle

Alles heeft zijn voor- en nadelen en zo ook het rijden in een (grote) MPV. Tegenover de voordelen van de ruimte en het aantal zitplaatsen staan een aantal nadelen waar je rekening mee moet houden:

 • Hoger gewicht kost meer brandstof en wegenbelasting
 • Onderhoud kan duur uitvallen bij sommige modellen
 • Bij gebruik van de derde zitrij blijft er soms weinig ruimte over voor bagage (niet bij de full-size MPV)

Extra voordeel

De voordelen zijn hiervoor al uitgebreid besproken, maar daar komt nog iets bij met betrekking tot de tweedehands MPV. De full-size MPV’s zijn vaak voor niet al te veel geld te koop. Dit geldt vooral voor de oudere modellen. En dan hebben ze vaak ook nog niet veel kilometers op de teller. Dat is een voordeel, maar geeft ook aan dat de restwaarde van deze auto’s laag is en blijft. Voor de kleinere modellen zul je iets meer moeten betalen.

Autocoach - Auto kopen geweldig maken

Autocoach is de ideale manier om samen je auto te kopen! Wij helpen je bij de aanschaf. Van zoektocht tot aflevering.

Full-service

Ons meest complete pakket. We vinden de auto die bij je past en onderwerpen deze aan een aankoopkeuring. Vervolgens voeren we de onderhandelingen en stellen we het contract op met de verkoper. Ook de betaling regelen we voor je. Inruilauto? Ook die nemen we mee in de deal. We zorgen ervoor dat de auto volgens afspraak klaargemaakt wordt en leveren hem voor je deur af. 

Meer over Full-service

Aankoopkeuring

Auto op het oog en wil je zeker weten dat hij helemaal in orde is? Onze aankoopkeuring op locatie geeft inzicht in de technische staat van de auto.

Meer over de aankoopkeuring

Auto Zoeken

Je hebt een nieuwe auto nodig. Maar waar begin je met je zoektocht? En waar moet je allemaal op letten? Laat ons je nieuwe auto zoeken en voorkom frustraties en teleurstellingen.

Meer over Auto Zoeken

We verdienen onszelf in de regel terug in de vorm van gemak, zekerheid, lagere aanschafprijs en hogere inruilprijs.

Eerst even contact?

Heb je vragen over onze services, of ben je benieuwd welke service passend is voor jouw situatie? Bel ons op 085 - 77 30 225 of stuur ons een bericht.

Gerelateerde informatie

In de kennisbank van Autocoach vind je waardevolle blogs die je verder helpen. Heb je deze blogs al gelezen:

Lees dit ook eens

Foto bij '9 Nederlandse occasionsites om zeker te bezoeken'

9 Nederlandse occasionsites om zeker te bezoeken

Wanneer je op zoek bent naar de perfecte occasion, verdwaal je al snel tussen alle verschillende occasionsites. Hieronder hebben we de verschillen en de kenmerken van 9 occasionsites voor je op een rijtje gezet. Lees meer

Foto van Robert

Robert
Specialist
13-12-2022

Foto bij 'Occasion zoeken bij Vakgarage? Koop ‘m samen met Autocoach'

Occasion zoeken bij Vakgarage? Koop ‘m samen met Autocoach

De beste deal van a tot z voor je geregeld Lees meer

Foto van Robert

Robert
Specialist
08-11-2022

Foto bij 'Occasion zoeken op Marktplaats? Koop ‘m samen met Autocoach'

Occasion zoeken op Marktplaats? Koop ‘m samen met Autocoach

De beste deal van a tot z voor je geregeld Lees meer

Foto van Robert

Robert
Specialist
08-11-2022