100% onafhankelijk
Sinds 2011
98% beveelt ons aan
Vragen? Bel ons op nummer 072 - 201 9000

Tweedehands SUV kopen

Een tweedehands SUV kopen of toch een MPV? Wat zijn de verschillen en waar let je op bij de zoektocht naar een tweedehands SUV.

Foto van Ernst

Ernst
Service
01-08-2022

Wat is een SUV?

SUV staat voor ‘Sports Utility Vehicle’, een stoere sportieve auto, waar je ook mee off-road kunt rijden. Tenminste, dat lijkt de bedoeling, maar toch zijn niet alle SUV’s echte terreinwagens. Er zijn zelfs modellen waarmee je dit echt niet moet doen, simpelweg om het feit dat ze daar niet echt voor zijn gebouwd, al hebben ze dan een vierwielaandrijving (4WD). Een voorbeeld hiervan is de mini-SUV Suzuki SX4. 

Tweedehands Suv Suzuki Sx4 990x506

Een SUV is meestal een hoge auto met veel ruimte onder de auto, omdat ze vaak op grote wielen staan. Hierdoor kun je met een echt SUV goed rijden op oneffen terrein, mede door de 4WD. Daarnaast heeft de SUV niet alleen een luxere uitstraling, maar biedt hij ook meer comfort dan een terreinwagen zoals de oudere Toyota Landcruiser 70-serie.

Er zijn, net als bij de MPV, meerdere soorten SUV:

  • Road of Luxury SUV's: zeer luxe, grote auto's met veel ruimte en met goede off-road eigenschappen.
  • Full-size SUV's: grote, luxe auto’s met vaak mindere off-road eigenschappen.
  • Mid-size SUV's: kleinere, maar toch nog luxe auto’s met nog mindere off-road capaciteiten.
  • Compacte SUV's: idem, maar off-road gelijk aan een normale personenauto.
  • Mini SUV's: kleine stadauto met een SUV-uitstraling en zeker geen terreinwagen.

Hiermee hebben we ook direct het verschil aangegeven met een MPV, die vaak wel meer ruimte biedt, maar echt niet bedoeld is voor off-road rijden.

Welke SUV wil jij?

Welke SUV wil jij? Dat is de vraag, nu je bovenstaande hebt gelezen, want er zijn nogal wat verschillende soorten SUV’s. Je moet jezelf afvragen wat je met de SUV wilt gaan doen en of je werkelijk off-road wilt gaan rijden. Of ga je meer voor de uitstraling, want dan wordt de keuze groter.

Alleen de grote SUV’s zijn namelijk echt geschikt voor moeilijk begaanbare wegen, terwijl ze ook veel luxe en comfort leveren.

De meeste SUV’s die je tegenkomt zitten in het segment mid-size of compacte SUV, zoals:

Mid-size SUV’s

Compacte SUV's

Audi Q5

Volkswagen Tiguan

Land Rover Discovery Sport

Kia Sportage

Mitsubishi Outlander

Suzuki Grand Vitara

BMW X3

Renault Kadjar

Mercedes GLC

Ford EcoSport

Ford Kuga

Toyota RAV4

Hyundai Tucson

Opel Mokka

Tweedehands Suv Luxe Bmw 1000x488

Waar let je op?

Bij het kopen van een tweedehands SUV let je op allerlei zaken, waar je normaal ook op moet letten. Wil je weten welke dingen belangrijk zijn wanneer je een tweedehands auto gaat kopen, lees dan het artikel Tweedehands auto kopen. Hierin komen echt alle zaken aan de orde.

Vooral bij een SUV die ook geschikt is voor ruiger terrein is het belangrijk de wielophanging en het hele onderstel te controleren. Deze auto’s krijgen soms veel te verduren, vooral door onervaren bestuurders. Je moet daar wel enige kennis voor hebben en de meeste mensen hebben dat nu net niet of niet genoeg. Daarom is een technische keuring geen overbodige luxe bij dit soort auto’s. 

Verder is het verbruik van deze doorgaans zware auto’s hoger dan normaal. Ga dus niet zomaar uit van wat is aangegeven op de ‘sticker’, maar probeer het verbruik te controleren in de praktijk door een lange proefrit te maken. Geef dat wel even door aan de verkoper, zodat hij je niet gaat ‘missen’.

Een stoere SUV is mooi en soms goedkoper in aanschaf, maar hou er rekening mee dat het onderhoud vaak hoge kosten met zich meebrengt. Daarnaast is de motorrijtuigenbelasting ook hoger dan voor een lichtere wagen.

Lees ook: acht tips voordat je een proefrit maakt.

Autocoach - Auto kopen geweldig maken

Autocoach is de ideale manier om samen je auto te kopen! Wij helpen je bij de aanschaf. Van zoektocht tot aflevering.

Full-service

Ons meest complete pakket. We vinden de auto die bij je past en onderwerpen deze aan een aankoopkeuring. Vervolgens voeren we de onderhandelingen en stellen we het contract op met de verkoper. Ook de betaling regelen we voor je. Inruilauto? Ook die nemen we mee in de deal. We zorgen ervoor dat de auto volgens afspraak klaargemaakt wordt en leveren hem voor je deur af. 

Meer over Full-service

Aankoopkeuring

Auto op het oog en wil je zeker weten dat hij helemaal in orde is? Onze aankoopkeuring op locatie geeft inzicht in de technische staat van de auto.

Meer over de aankoopkeuring

Auto Zoeken

Je hebt een nieuwe auto nodig. Maar waar begin je met je zoektocht? En waar moet je allemaal op letten? Laat ons je nieuwe auto zoeken en voorkom frustraties en teleurstellingen.

Meer over Auto Zoeken

We verdienen onszelf in de regel terug in de vorm van gemak, zekerheid, lagere aanschafprijs en hogere inruilprijs.

Eerst even contact?

Heb je vragen over onze services, of ben je benieuwd welke service passend is voor jouw situatie? Bel ons op 085 - 77 30 225 of stuur ons een bericht.

Andere carrosserietypen verkennen

Wij hebben alle mogelijke carrosserietypen voor je uitgewerkt zodat je de juiste informatie hebt:

Gerelateerde informatie

In de kennisbank van Autocoach vind je waardevolle blogs die je verder helpen. Heb je deze blogs al gelezen: