100% onafhankelijk
Sinds 2011
98% beveelt ons aan
Vragen? Bel ons op nummer 072 - 201 9000

Tweedehands sedan kopen

Wat is een sedan en waar moet je op letten als je een tweedehands sedan wilt kopen? Een tweedehands auto koop je niet zomaar, vaak heb je specifieke wensen als het gaat om merk, model en kleur. Een van de wensen kan zijn dat je een sedan wilt, maar wat is een sedan eigenlijk en waar let je op bij aanschaf?

Foto van Ernst

Ernst
Service
01-08-2022

Wat is een sedan

Een sedan is niets anders dan een benaming voor een bepaalde vorm van een auto. Dan praten we dus over de carrosserie van de auto.  Je hebt hoge en lage auto’s, lange en korte auto’s en kleine en grote auto's.Wat ze allemaal gemeen hebben is dat ze een voor- en achterkant hebben. 

Het is deze voor- en achterkant waar veel verschillen zitten met betrekking tot de vorm van de auto. Natuurlijk zijn er nog veel meer zaken die verschillen, maar ons gaat het hier specifiek om de achterkant van de auto. Zo heeft een stationwagen vaak een meer verticale achterkant met een klep en een hatchback een schuinere achterkant.

Gesloten bagageruimte of kofferbak

Een sedan heeft in tegenstelling tot een station of hatchback, een gesloten bagageruimte; oftewel een kofferbak. 

Dat wil zeggen dat je niet altijd vanuit de kofferbak in het zitgedeelte van de auto kunt komen. Dit kan bij een hatchback wel. Bij veel sedans kun je wel de achterbank (in delen) neerklappen, zodat je ruimte hebt om grotere spullen mee te nemen. Een sedan heeft dus de typische vorm van een auto zoals je ze vaak nog op verkeersborden ziet. Al zijn de moderne sedans veel minder hoekig en hebben ze meer vloeiende lijnen.

Wat zijn de voordelen van een sedan?

Elke vorm van een auto heeft zijn specifieke voordelen en nadelen. Zo heeft een sedan de volgende voordelen:

  • Gesloten bagageruimte/kofferbak: in de kofferbak kunnen waardevolle spullen uit het zicht en goed beschermd worden opgeborgen. Een ruit inslaan gaat een stuk sneller dan een kofferbak open wrikken met een koevoet, als dat al lukt.
  • Het zitgedeelte warmt in de winter sneller op en in de zomer heeft het openen van de kofferbak geen invloed op de temperatuur in de auto.
  • Geluiden van bijvoorbeeld de banden worden beter geïsoleerd. Dit kan in een hatchback een storende factor kan zijn.
  • Een kofferbak vormt een extra bufferzone bij aanrijdingen.
  • De achterruit van een sedan wordt minder snel vuil dan bijvoorbeeld die van een hatchback.

De nadelen van een sedan

Een sedan heeft eigenlijk maar een groot nadeel en dat is het feit dat er geen grote en/of hoge objecten kunnen worden vervoerd. Daarnaast is een sedan soms een stuk langer dan bijvoorbeeld een hatchback, waardoor parkeren soms een ‘dingetje’ kan zijn.

Autocoach - Auto kopen geweldig maken

Autocoach is de ideale manier om samen je auto te kopen! Wij helpen je bij de aanschaf. Van zoektocht tot aflevering.

Full-service

Ons meest complete pakket. We vinden de auto die bij je past en onderwerpen deze aan een aankoopkeuring. Vervolgens voeren we de onderhandelingen en stellen we het contract op met de verkoper. Ook de betaling regelen we voor je. Inruilauto? Ook die nemen we mee in de deal. We zorgen ervoor dat de auto volgens afspraak klaargemaakt wordt en leveren hem voor je deur af. 

Meer over Full-service

Aankoopkeuring

Auto op het oog en wil je zeker weten dat hij helemaal in orde is? Onze aankoopkeuring op locatie geeft inzicht in de technische staat van de auto.

Meer over de aankoopkeuring

Auto Zoeken

Je hebt een nieuwe auto nodig. Maar waar begin je met je zoektocht? En waar moet je allemaal op letten? Laat ons je nieuwe auto zoeken en voorkom frustraties en teleurstellingen.

Meer over Auto Zoeken

We verdienen onszelf in de regel terug in de vorm van gemak, zekerheid, lagere aanschafprijs en hogere inruilprijs.

Eerst even contact?

Heb je vragen over onze services, of ben je benieuwd welke service passend is voor jouw situatie? Bel ons op 085 - 77 30 225 of stuur ons een bericht.

Gerelateerde informatie

In de kennisbank van Autocoach vind je waardevolle blogs die je verder helpen. Heb je deze blogs al gelezen: