100% onafhankelijk
Sinds 2011
98% beveelt ons aan
Vragen? Bel ons op nummer 085 - 77 30 225

Wat is de RDW?

RDW staat van oorsprong voor Rijksdienst voor het Wegverkeer. Tegenwoordig is de officiƫle naam Dienst Wegverkeer. De taken die zij uitvoeren omschrijven ze zelf als volgt:

Foto van Robert

Robert
Specialist
01-08-2022

  • toelating van voertuigen en onderdelen daarvan
  • toezicht en handhaving
  • registratie
  • informatieverstrekking
  • documentafgifte

Kentekenregistraties 

De RDW geeft de kentekens uit voor auto’s. Ze houden ook bij wie de eigenaar is en hoeveel eigenaren er zijn geweest. Wanneer je een auto koopt, moet deze op je naam worden gezet. Ook dit is een onderdeel van de RDW. De website van de RDW is voor ons een belangrijk onderdeel voor onze gratis kentekencheck. Onder andere om te zien hoeveel eigenaren een auto heeft gehad. 

Stichting Nationale Autopas 

Deze stichting houdt zich bezig met het terugdringen van tellerfraude. Sinds 1 januari 2014 bij wet verboden. De Stichting Nationale Autopas (NAP) is toen ook overgenomen door de RDW. De RDW hanteert 3 oordelen voor de tellerstanden van auto’s: Logisch, onlogisch of geen oordeel. 

RDW-keuring bij import 

Auto’s die in Nederland op de weg rijden, moeten voldoen aan een aantal eisen op het gebied van veiligheid en milieu. Auto’s die vanuit andere landen Nederland inkomen, moeten eerst gekeurd worden om te controleren of ze wel voldoen aan deze eisen. Als je een auto door ons laat importeren, regelen wij ook de keuring bij de RDW voor je. 

WOK-melding 

Na een ongeluk kan een auto ernstig beschadigd zijn. Soms zo erg, dat deze niet meer voldoet aan de veiligheidseisen. De auto krijgt dan een WOK-melding. Dit staat voor Wachten Op Keuren. De auto moet hersteld worden, en vervolgens goedgekeurd worden door de RDW. Pas dan mag de auto weer de weg op. Meer over WOK-melding. 

RDW-erkend autobedrijf 

Wat zegt een RDW-erkenning nou over een autobedrijf? Eigenlijk helemaal niets. Tenminste niet als het gaat om de betrouwbaarheid van het bedrijf of de aangeboden auto’s. Een RDW-erkenning houdt alleen in dat het bedrijf auto’s mag overschrijven op iemands naam.

Relevante blogs over dit onderwerp:

Lees dit ook eens

Foto bij 'De 11 meest gemaakte fouten bij de aanschaf van een occasion'

De 11 meest gemaakte fouten bij de aanschaf van een occasion

Om jou te behoeden voor een miskoop hebben we de 11 meest gemaakte fouten voor je op een rijtje gezet. Zo weet je precies waar je op moet letten bij de aanschaf van een auto! Lees meer

Foto van Nick

Nick
Service
11-10-2023

Foto bij 'Online kentekenchecks: hoe nuttig zijn ze nou echt?'

Online kentekenchecks: hoe nuttig zijn ze nou echt?

Heb je een auto op het oog? Dan ben je vast benieuwd wat een kentekencheck je vertelt over je toekomstige auto. Lees meer

Foto van Robert

Robert
Specialist
30-01-2023

Foto bij '9 Nederlandse occasionsites om zeker te bezoeken'

9 Nederlandse occasionsites om zeker te bezoeken

Wanneer je op zoek bent naar de perfecte occasion, verdwaal je al snel tussen alle verschillende occasionsites. Hieronder hebben we de verschillen en de kenmerken van 9 occasionsites voor je op een rijtje gezet. Lees meer

Foto van Robert

Robert
Specialist
13-12-2022