Wat is de RDW?

RDW staat van oorsprong voor Rijksdienst voor het Wegverkeer. Tegenwoordig is de officiƫle naam Dienst Wegverkeer. De taken die zij uitvoeren omschrijven ze zelf als volgt:

Foto van Robert

Robert
Specialist occasionmarkt
01-08-2022

  • toelating van voertuigen en onderdelen daarvan
  • toezicht en handhaving
  • registratie
  • informatieverstrekking
  • documentafgifte

Kentekenregistraties 

De RDW geeft de kentekens uit voor auto’s. Ze houden ook bij wie de eigenaar is en hoeveel eigenaren er zijn geweest. Wanneer je een auto koopt, moet deze op je naam worden gezet. Ook dit is een onderdeel van de RDW. De website van de RDW is voor ons een belangrijk onderdeel voor onze gratis kentekencheck. Onder andere om te zien hoeveel eigenaren een auto heeft gehad. 

Stichting Nationale Autopas 

Deze stichting houdt zich bezig met het terugdringen van tellerfraude. Sinds 1 januari 2014 bij wet verboden. De Stichting Nationale Autopas (NAP) is toen ook overgenomen door de RDW. De RDW hanteert 3 oordelen voor de tellerstanden van auto’s: Logisch, onlogisch of geen oordeel. 

RDW-keuring bij import 

Auto’s die in Nederland op de weg rijden, moeten voldoen aan een aantal eisen op het gebied van veiligheid en milieu. Auto’s die vanuit andere landen Nederland inkomen, moeten eerst gekeurd worden om te controleren of ze wel voldoen aan deze eisen. Als je een auto door ons laat importeren, regelen wij ook de keuring bij de RDW voor je. 

WOK-melding 

Na een ongeluk kan een auto ernstig beschadigd zijn. Soms zo erg, dat deze niet meer voldoet aan de veiligheidseisen. De auto krijgt dan een WOK-melding. Dit staat voor Wachten Op Keuren. De auto moet hersteld worden, en vervolgens goedgekeurd worden door de RDW. Pas dan mag de auto weer de weg op. Meer over WOK-melding. 

RDW-erkend autobedrijf 

Wat zegt een RDW-erkenning nou over een autobedrijf? Eigenlijk helemaal niets. Tenminste niet als het gaat om de betrouwbaarheid van het bedrijf of de aangeboden auto’s. Een RDW-erkenning houdt alleen in dat het bedrijf auto’s mag overschrijven op iemands naam.

Relevante blogs over dit onderwerp:

Lees dit ook eens

Foto bij 'Import auto kopen? 5 aandachtspunten om rekening mee te houden'

Import auto kopen? 5 aandachtspunten om rekening mee te houden

Is het wel verstandig om een import auto te kopen? En wat zijn nou de punten waar je extra op moet letten? In dit artikel lees je precies hoe Autocoach import auto's beoordeelt op het gebied van schadeverleden, kilometerstanden, onderhoudshistorie en uitrusting. Lees meer

Foto van Robert

Robert
Specialist occasionmarkt
24-08-2022

Foto bij '5 voorbeelden van bijkomende kosten bij een occasion'

5 voorbeelden van bijkomende kosten bij een occasion

Vroeger was het niet meer dan gebruikelijk om flink wat korting te bedingen op een occasion. De vraagprijs hoefde je haast nooit te betalen. Daar kon je altijd goed op besparen. Hoe anders is dat tegenwoordig? We duiken hieronder in de wereld van bijkomende kosten bij occasions. Lees meer

Foto van Robert

Robert
Specialist occasionmarkt
24-08-2022

Foto bij 'Eerste auto kopen: de ultieme startersgids!'

Eerste auto kopen: de ultieme startersgids!

Ben je op zoek naar jouw eerste auto? Misschien ben je net 18 geworden en heb je sinds kort je rijbewijs? Of reisde je altijd met het openbaar vervoer en vind je dit niet prettig meer. Wat de reden ook is, je ben toe aan een nieuwe auto. Je gaat op pad om jouw eigen eerste auto te kopen en dat doe je niet zomaar even vlak voor sluitingstijd op een vrijdagmiddag. Lees meer

Foto van Ernst

Ernst
Autocoach, service
02-08-2022