100% onafhankelijk
Sinds 2011
98% beveelt ons aan
Vragen? Bel ons op nummer 085 - 77 30 225

5 redenen om wel of niet een ex-leaseauto te kopen

Categorie: Screenen

Als je in de markt bent voor een gebruikte auto, dan heb je grofweg 5 mogelijkheden. Koop je de auto bij een particulier, handelaar, autobedrijf, dealer of leasemaatschappij? In dit artikel ga ik dieper in op de laatste optie. Is het een verstandige keuze om voor zo’n ex-leaseauto te gaan? Daar neem ik uiteraard ook weer onze ervaringen in mee.

Foto van Robert

Robert
Specialist
14-07-2022

Drie duidelijke voordelen

In eerste instantie is het goed om te weten dat ex-leaseauto’s niet geschikt zijn voor de kleinste portemonnee. Ik heb de occasions van vier bekende leasemaatschappijen bekeken. De goedkoopste auto kost op dit moment 6.250 euro. Dat is natuurlijk ook makkelijk te verklaren. Ex-leaseauto’s zijn gemiddeld 3-5 jaar oud.

Eén eigenaar en dealer onderhouden

Ex-leaseauto’s hebben drie duidelijke voordelen tegenover de meeste andere occasions. Ze hebben maar 1 eigenaar gehad, ze zijn goed onderhouden (bij de merkdealer), de onderhoudshistorie is aanwezig (zelfs van een ruitenwisser die vervangen is) en er zijn lange afstanden mee gereden.

Onderhoudshistorie Compleet

Lange afstanden = minder slijtage

Waarom dat laatste een voordeel is? Nou, een auto is gemaakt om te rijden. Niet om stil te staan. Auto’s die alleen voor de boodschappen gebruikt worden, staan meer stil dan dat ze rijden. Tijdens de kleine ritjes wordt er constant geremd, opgetrokken en over drempels gereden.

Dit zorgt voor meer belasting dan bij lange stukken snelweg. En dat laatste is precies waar leaseauto’s voor gebruikt worden.

Lees ook: Het belang van kilometerstanden en bouwjaren

Twee aandachtspunten

Zoals je leest zijn wij behoorlijk positief over ex-leaseauto’s. Ze hebben natuurlijk ook een naam hoog te houden. Er zijn echter wel twee zaken waar je rekening mee moet houden:

De prijs

We krijgen ze nog weleens aan de lijn. Mensen die verwachten dat een auto met een vraagprijs van 8.000 euro, voor 7.000 wel mee naar huis gaat. Die tijd is echt voorbij (uitzonderingen zijn er vast).

Dit komt mede door de slechte periode waar de autobranche in zat, en de toenemende populariteit van occasionsites. Daar boks je als autobedrijf op tegen particulieren, die over het algemeen wat voordeliger zijn.

Auto Bij Particulier En Autobedrijf

Resultaat daarvan is dat autobedrijven met scherpe “online prijzen” adverteren. Vaste prijzen. En zo is het bij leasemaatschappijen ook. Prijzen staan daar vast. Heb je een budget van 8.000 euro? Kijk dan naar auto’s van rond de 7.000 euro. Er komt nog 300 tot 700 euro aan afleverkosten bij. Bij slechts een enkele leasemaatschappij worden geen afleverkosten in rekening gebracht.

Lees ook: Auto kopen bij particulier of autobedrijf? Onze ervaring

Toe aan een beurt?

Zoals ik al vertelde, zijn ex-leaseauto’s goed onderhouden. Let er alleen wel op wanneer de laatste beurt is geweest. Leaseauto’s gaan er vaak uit vlak voor een beurt of voor dure reparaties. Houd er dus rekening mee dat die kosten er binnen een paar maanden na de aankoop nog bijkomen.

Onder andere Athlon, Alphabet en LeasePlan vermelden de complete onderhoudshistorie bij de advertenties.

Wij keuren ex-leaseauto’s regelmatig

Eigenlijk lijken het dus hele goed auto’s, die ex-leaseauto’s. Mijn collega’s keuren ze dan ook regelmatig. Als het een slechte koop is, dan vertellen we dat ook aan de klant.

Kortom: het zijn over het algemeen eerlijke auto’s. Houd er echter rekening mee dat er wat zaken naar boven komen tijdens de aankoopkeuring. Houd daar rekening mee en zoek geen auto’s die precies binnen je budget vallen.

Uitleesapparatuur Voor Het Uitlezen Van Storingen

Autocoach - Auto kopen geweldig maken

Autocoach is de ideale manier om samen je auto te kopen! Wij helpen je bij de aanschaf. Van zoektocht tot aflevering.

Full-service

Ons meest complete pakket. We vinden de auto die bij je past en onderwerpen deze aan een aankoopkeuring. Vervolgens voeren we de onderhandelingen en stellen we het contract op met de verkoper. Ook de betaling regelen we voor je. Inruilauto? Ook die nemen we mee in de deal. We zorgen ervoor dat de auto volgens afspraak klaargemaakt wordt en leveren hem voor je deur af. 

Meer over Full-service

Aankoopkeuring

Auto op het oog en wil je zeker weten dat hij helemaal in orde is? Onze aankoopkeuring op locatie geeft inzicht in de technische staat van de auto.

Meer over de aankoopkeuring

Auto Zoeken

Je hebt een nieuwe auto nodig. Maar waar begin je met je zoektocht? En waar moet je allemaal op letten? Laat ons je nieuwe auto zoeken en voorkom frustraties en teleurstellingen.

Meer over Auto Zoeken

We verdienen onszelf in de regel terug in de vorm van gemak, zekerheid, lagere aanschafprijs en hogere inruilprijs.

Eerst even contact?

Heb je vragen over onze services, of ben je benieuwd welke service passend is voor jouw situatie? Bel ons op 085 - 77 30 225 of stuur ons een bericht.

Lees dit ook eens

Foto bij 'Online kentekenchecks: hoe nuttig zijn ze nou echt?'

Online kentekenchecks: hoe nuttig zijn ze nou echt?

Heb je een auto op het oog? Dan ben je vast benieuwd wat een kentekencheck je vertelt over je toekomstige auto. Lees meer

Foto van Robert

Robert
Specialist
30-01-2023

Foto bij 'Het verschil tussen inruilwaarde, dagwaarde en andere prijssoorten'

Het verschil tussen inruilwaarde, dagwaarde en andere prijssoorten

In de zoektocht naar een tweedehands auto, kom je verschillende prijssoorten tegen. Inruilwaarde, dagwaarde, handelswaarde, vraagprijs, meeneemprijs. Weet jij nog wat de verschillen zijn? Hieronder nemen we je mee langs alle soorten en kenmerken. Lees meer

Foto van Robert

Robert
Specialist
18-10-2022

Foto bij 'Import auto kopen? 5 aandachtspunten om op te letten'

Import auto kopen? 5 aandachtspunten om op te letten

Is het wel verstandig om een import auto te kopen? En wat zijn nou de punten waar je extra op moet letten? In dit artikel lees je precies hoe Autocoach import auto's beoordeelt op het gebied van schadeverleden, kilometerstanden, onderhoudshistorie en uitrusting. Lees meer

Foto van Robert

Robert
Specialist
24-08-2022