100% onafhankelijk
Sinds 2011
98% beveelt ons aan
Vragen? Bel ons op nummer 072 - 201 9000

Budget voor aanschaf tweedehands auto: waar let je op en wat kun je besteden?

Wanneer je op zoek gaat naar een tweedehands auto, dan heb je misschien een bepaald bedrag in gedachten wat je wilt of kunt besteden. Met andere woorden, je hebt een budget. In dit blog helpen we je bij het bepalen van een reƫel budget voor jouw auto. Zo voorkom je dat je meer geld uitgeeft dan je wilt. Of dat je voor onaangename verrassingen komt te staan!

Foto van Ernst

Ernst
Service
27-06-2022

Waarom een andere auto?

Of je nu net je rijbewijs hebt behaald of dat je dertig jaar geleden al hebt bewezen dat je mag autorijden, een auto is een onmisbare factor voor de meeste mensen. Veel mensen rijden in een tweedehands auto. Deze moet na verloop van tijd vervangen worden. Omdat de oude aan vervanging toe is, je meer ruimte nodig hebt voor gezinsuitbreiding, je een betere tweedehands of zelfs nieuwe auto kunt betalen of omdat je een nieuwe baan hebt.

Wat de reden ook is, op het moment dat je op zoek gaat start je de zoektocht met een bepaald bedrag in je achterhoofd. Wanneer je maar € 3.000 op de spaarrekening hebt staan, valt een auto van € 20.000 niet binnen het budget. Dat is redelijk helder.

Lees ook: Nieuwe of tweedehands auto?

Meeneemprijs van de auto

Belangrijk is dat je bekend bent met de meeneemprijs van de auto. Dit is de prijs voor de auto in de huidige toestand. Het is belangrijk dat je je realiseert dat hier nog kosten bovenop komen. In 90% van de gevallen is onderhoudswerk noodzakelijk voor de auto die je koopt. Denk bijvoorbeeld aan een onderhoudsbeurt. Ofwel: met de meeneemprijs ben je er nog niet. Houd rekening met bijkomende kosten die bovenop de meeneemprijs komen.

Dus stel dat je een auto ziet met een meeneemprijs van € 5000. Dan is dit de prijs die je betaalt voor de auto in de huidige toestand. Wanneer blijkt dat er nog nieuwe banden onder moeten en dat de auto uitgelijnd moet worden dan betaal je een bedrag bovenop de meeneemprijs!

Hoe bepaal je jouw budget?

We hebben voor je op een rij gezet welke factoren van belang zijn bij bepaling van het budget. Lang niet iedereen houdt rekening met deze zaken. Zo denkt men niet altijd aan de brandstofkosten, omdat het verbruik van een auto niet goed wordt ingeschat. Maandelijkse kosten, zoals verzekeringen, worden ook vaak onderschat.

Zomaar een aantal belangrijke zaken die jou diep in de portemonnee kunnen raken en waar je dus wel goed op moet letten.

Belangrijke factoren bij bepalen budget

Dus wat denk je te willen en kunnen uitgeven aan een tweedehands auto en hoe zorg je ervoor dat je met jouw budget de beste deal sluit? Daarvoor moet je een aantal zaken op een rij zetten:

Hoeveel geld heb je daadwerkelijk te besteden?

Wij kunnen natuurlijk niet in jouw portemonnee kijken. Het is belangrijk dat je zelf wel goed overzicht hebt, voordat je een bedrag in je hoofd neemt. Misschien wil je het reservepotje aanspreken dat eigenlijk bedoeld is voor calamiteiten, zoals een kapotte wasmachine. Vergeet dan niet dat dit wel weer moet worden aangevuld.

Zie ook: Kleine tweedehands auto kopen: waar moet je op letten?

Budget Auto Verkoop 1024x455

Heb je een echt maximum of zit daar nog speling in?

Aansluitend op het voorafgaande kun je vooraf een maximum bedrag afspreken dat je wilt besteden aan een auto. Stel jezelf dan ook de vraag of dit een absoluut maximum is en of jij je niet wilt laten overhalen door de verkoper om daar toch boven te gaan zitten.

Ander idee is dat je jezelf ruimte geeft om binnen bepaalde financiële marges te zoeken. Dan bedenk je voor jezelf dat je in principe € 4000 uit wilt geven. Maar als het moet heb je nog € 1000 extra speling. Het absolute maximumbudget wordt daarmee € 5000 euro.

Voordeel is dat je jezelf ruimte verschaft wanneer je in gesprek bent met een verkoper. Ook kan het zijn dat er nog dingen gedaan moeten worden die extra kosten met zich brengen. De marge in het budget maakt het makkelijker.

Wil je ook het maximale betalen?

Rare vraag? Nee, niet echt al zou je denken van wel, want je hebt dat bedrag toch in de zak? Dat klopt, maar vraag je altijd af of het ook nodig is. Als je al een bepaalde auto op het oog hebt, met allerlei handige technische snufjes, stel jezelf dan de vraag: “Heb ik het echt nodig?” Vaak kost eenzelfde auto (merk, model, bouwjaar, tellerstand, staat van onderhoud) met alleen de belangrijkste zaken een stuk minder.

Bepaalde zaken kun je ook later (laten) inbouwen. Voordeel is dat je de kosten niet direct hebt maar dat je deze kunt verspreiden in de tijd.

De volgende dingen zijn wel in te bouwen. We hebben er indicatieprijzen bijgezet, zodat je deze kunt meenemen in jouw afweging. Let wel: de prijzen zijn gebaseerd op universele systemen en inclusief montage. De prijs kan variëren. Let wel: Mijn Autocoach is niet verantwoordelijk voor genoemde prijzen.

 • Alarm (afhankelijk van welke klasse) € 500 / € 1500
 • Armsteun € 100 / € 150
 • Bluetooth bellen € 100 / € 250
 • Bluetooth bellen + muziek streamen € 150 / € 300
 • Cruise control € 500
 • Dakrails = vaak gekozen voor dakkoffer. Origineel vaak niet aan te brengen, maar dakdragers zonder dakrails is wel te koop € 120
 • Radio € 100 / € 1.000 < prijsverschil tussen simpele inbouwradio (1din) en inbouwnavigatie + radio + bluetooth bellen & streamen (2din)
 • DAB+ € 150 / € 1.000 < i.c.m. inbouwnavigatie + radio + bluetooth bellen & streamen
 • Lichtmetalen velgen € 300 / € 2.500 < groot prijsverschil tussen 2e hands set of nieuw en formaat wiel
 • Navigatiesysteem € 100 / € 1.000 < prijsverschil tussen losse “TomTom” en inbouwnavigatie + radio + bluetooth bellen & streamen
 • Parkeersensoren achter € 250
 • Parkeersensoren voor + achter € 500
 • Stoelverwarming 1 stoel € 250
 • Stoelverwarming 2 stoelen € 500
 • Trekhaak € 500 / € 800 < verschil tussen vaste of afneembare haak en 7 of 13-polige stekker
 • Lederen bekleding € 1.700

Inruilwaarde

Heb je al een auto en wil je die inruilen? Zoek dan vooraf uit wat deze minimaal op moet brengen bij inruil. De opbrengst is bijvoorbeeld afhankelijk van de prijs van de auto die je wilt kopen en van de verkoper zelf. Vraag de waarde op van de huidige auto.

Budget Auto Tweedehands 1170x436

Denk ook aan overige kosten

Een tweedehands auto kost niet alleen geld op het moment dat je hem koopt, maar ook daarna zul je regelmatig kosten maken. Veel mensen maken bijvoorbeeld de fout om niet naar de motorrijtuigenbelasting te kijken, die elke maand moet worden betaald, of naar het brandstofverbruik en de verzekering.

Lees ook eens het artikel 8 tips voor het kopen van je eerste auto + mijn eigen ervaring, waarin veel kosten worden besproken.

Klein of groot budget

Het maakt niet uit welk budget je hebt voor een gebruikte auto, belangrijk is dat je weet wat je wilt en kunt. Kijk eerst goed om je heen om te voorkomen dat je zomaar een tweedehands auto koopt, omdat je die kunt betalen. En onthoud: goedkoop is vaak duurkoop. Als blijkt dat je na de aankoop het dubbele of driedubbele aan onderhoudskosten hebt in het eerste jaar, dan kun je toch beter iets meer betalen bij de aanschaf en helemaal geen kosten hebben in het eerste jaar.

In ons uitgebreide blog over een tweedehands auto kopen lees je handige tips over het kopen van een tweedehands auto. Pas dan kun je goed beoordelen of een auto ook het geld waard is wat je er denkt voor over te hebben.

Conclusie

We hebben nog even op een rij gezet welke factoren een rol spelen bij het bepalen van je budget:

 1. Wat is de inruilwaarde van je auto? Dit bedrag neem je mee in het budget voor je nieuwe auto!
 2. Hoeveel budget wil je maximaal reserveren voor je auto.
 3. Houd in je achterhoofd dat je doorgaans nog een bedrag betaalt bovenop de meeneemprijs van de auto.
 4. Reserveer budget voor mogelijke onderhoudskosten aan de auto.
 5. Houd er rekening mee dat je later ook nog dingen in kunt laten bouwen in de auto.
 6. Houd rekening met periodieke kosten zoals verzekeringen, belasting en onderhoud aan de auto.

Autocoach - Auto kopen geweldig maken

Autocoach is de ideale manier om samen je auto te kopen! Wij helpen je bij de aanschaf. Van zoektocht tot aflevering.

Full-service

Ons meest complete pakket. We vinden de auto die bij je past en onderwerpen deze aan een aankoopkeuring. Vervolgens voeren we de onderhandelingen en stellen we het contract op met de verkoper. Ook de betaling regelen we voor je. Inruilauto? Ook die nemen we mee in de deal. We zorgen ervoor dat de auto volgens afspraak klaargemaakt wordt en leveren hem voor je deur af. 

Meer over Full-service

Aankoopkeuring

Auto op het oog en wil je zeker weten dat hij helemaal in orde is? Onze aankoopkeuring op locatie geeft inzicht in de technische staat van de auto.

Meer over de aankoopkeuring

Auto Zoeken

Je hebt een nieuwe auto nodig. Maar waar begin je met je zoektocht? En waar moet je allemaal op letten? Laat ons je nieuwe auto zoeken en voorkom frustraties en teleurstellingen.

Meer over Auto Zoeken

We verdienen onszelf in de regel terug in de vorm van gemak, zekerheid, lagere aanschafprijs en hogere inruilprijs.

Eerst even contact?

Heb je vragen over onze services, of ben je benieuwd welke service passend is voor jouw situatie? Bel ons op 085 - 77 30 225 of stuur ons een bericht.