Hoe schrijf ik als zzp'er mijn auto af?

Net als bij andere afschrijvingen, is het bij een auto noodzakelijk om op de volgende zaken te letten: Aanschafkosten, gebruiksduur en restwaarde.

Foto van Robert

Robert
Specialist occasionmarkt
10-06-2022

1. Aanschafkosten

Deze moeten hoger zijn dan 450 euro. Zijn de aanschafkosten lager dan dit bedrag? Dan neem je het gehele bedrag in één keer op als kostenpost.

Naast de aanschafkosten, mag je ook de kosten meenemen voor het gebruiksklaar maken van de auto. Bijvoorbeeld kosten voor een onderhoudsbeurt of nieuwe banden.

2. Gebruiksduur

Hoe lang ga je gebruikmaken van de auto? Wanneer dit 5 jaar is, verspreid je de afschrijving over 5 jaar.

3. Restwaarde

Je moet echter wel rekening houden met een restwaarde. De auto die je koopt, is over een aantal jaar nog een bedrag waard. Dit bedrag kun je beter niet afschrijven.

Voorbeeld: Je koopt een auto voor 35.000 euro. Je gaat er 5 jaar mee rijden. Na 5 jaar is de geschatte restwaarde nog 15.000 euro.

35.000 – 15.000 = 20.000 euro. Dit bedrag mag je dus in 5 jaar tijd afschrijven. Dit komt neer om 4.000 euro per jaar. Deze afschrijving geef je in de administratie op als kostenpost.

Wat als ik de auto tot nul afschrijf?

Je kunt de auto afschrijven tot een bedrag van nul euro. Dit is ook niet verboden. Maar houd wel rekening met het volgende.

De uiteindelijke opbrengst van de auto, wordt gezien als winst in je onderneming. Je betaalt uiteindelijk dus belasting over dit bedrag.

Lees hieronder meer interessante blogs.

Lees dit ook eens

Foto bij 'Import auto kopen? 5 aandachtspunten om rekening mee te houden'

Import auto kopen? 5 aandachtspunten om rekening mee te houden

Is het wel verstandig om een import auto te kopen? En wat zijn nou de punten waar je extra op moet letten? In dit artikel lees je precies hoe Autocoach import auto's beoordeelt op het gebied van schadeverleden, kilometerstanden, onderhoudshistorie en uitrusting. Lees meer

Foto van Robert

Robert
Specialist occasionmarkt
24-08-2022

Foto bij '5 voorbeelden van bijkomende kosten bij een occasion'

5 voorbeelden van bijkomende kosten bij een occasion

Vroeger was het niet meer dan gebruikelijk om flink wat korting te bedingen op een occasion. De vraagprijs hoefde je haast nooit te betalen. Daar kon je altijd goed op besparen. Hoe anders is dat tegenwoordig? We duiken hieronder in de wereld van bijkomende kosten bij occasions. Lees meer

Foto van Robert

Robert
Specialist occasionmarkt
24-08-2022

Foto bij 'Eerste auto kopen: de ultieme startersgids!'

Eerste auto kopen: de ultieme startersgids!

Ben je op zoek naar jouw eerste auto? Misschien ben je net 18 geworden en heb je sinds kort je rijbewijs? Of reisde je altijd met het openbaar vervoer en vind je dit niet prettig meer. Wat de reden ook is, je ben toe aan een nieuwe auto. Je gaat op pad om jouw eigen eerste auto te kopen en dat doe je niet zomaar even vlak voor sluitingstijd op een vrijdagmiddag. Lees meer

Foto van Ernst

Ernst
Autocoach, service
02-08-2022