Hoe schrijf ik als zzp'er mijn auto af?

Net als bij andere afschrijvingen, is het bij een auto noodzakelijk om op de volgende zaken te letten: Aanschafkosten, gebruiksduur en restwaarde.

Robert
Specialist occasionmarkt
10-06-2022

1. Aanschafkosten

Deze moeten hoger zijn dan 450 euro. Zijn de aanschafkosten lager dan dit bedrag? Dan neem je het gehele bedrag in één keer op als kostenpost.

Naast de aanschafkosten, mag je ook de kosten meenemen voor het gebruiksklaar maken van de auto. Bijvoorbeeld kosten voor een onderhoudsbeurt of nieuwe banden.

2. Gebruiksduur

Hoe lang ga je gebruikmaken van de auto? Wanneer dit 5 jaar is, verspreid je de afschrijving over 5 jaar.

3. Restwaarde

Je moet echter wel rekening houden met een restwaarde. De auto die je koopt, is over een aantal jaar nog een bedrag waard. Dit bedrag kun je beter niet afschrijven.

Voorbeeld: Je koopt een auto voor 35.000 euro. Je gaat er 5 jaar mee rijden. Na 5 jaar is de geschatte restwaarde nog 15.000 euro.

35.000 – 15.000 = 20.000 euro. Dit bedrag mag je dus in 5 jaar tijd afschrijven. Dit komt neer om 4.000 euro per jaar. Deze afschrijving geef je in de administratie op als kostenpost.

Wat als ik de auto tot nul afschrijf?

Je kunt de auto afschrijven tot een bedrag van nul euro. Dit is ook niet verboden. Maar houd wel rekening met het volgende.

De uiteindelijke opbrengst van de auto, wordt gezien als winst in je onderneming. Je betaalt uiteindelijk dus belasting over dit bedrag.

Lees hieronder meer interessante blogs.

Lees dit ook eens

Eerste auto kopen: de ultieme startersgids!

Ben je op zoek naar jouw eerste auto? Misschien ben je net 18 geworden en heb je sinds kort je rijbewijs? Of reisde je altijd met het openbaar vervoer en vind je dit niet prettig meer. Wat de reden ook is, je ben toe aan een nieuwe auto. Je gaat op pad om jouw eigen eerste auto te kopen en dat doe je niet zomaar even vlak voor sluitingstijd op een vrijdagmiddag. Lees meer

Ernst
Autocoach, service
02-08-2022

Hoe weet je of een autoverkoper betrouwbaar is?

Ben je toe aan een andere tweedehands auto, bijvoorbeeld omdat de huidige aan vervanging toe is? Dan ga je op zoek naar een andere auto. Maar waar ga je zoeken? Waar begint de zoektocht en nog belangrijker, bij welke verkoper koop je de auto. Je wilt toch bij een professionele en betrouwbare autoverkoper kopen? Lees meer

Ernst
Autocoach, service
02-08-2022

Wat is jouw auto waar?

Het internet staat vol met tools om de waarde van je auto te berekenen. De meeste tools gaan echter uit van een zeer globale schatting. Een schattig waar je eigenlijk niets mee kunt. Gelukkig kan het ook anders! Lees meer

Robert
Specialist occasionmarkt
02-08-2022