100% onafhankelijk
Sinds 2011
98% beveelt ons aan
Vragen? Bel ons op nummer 085 - 77 30 225

Hoe schrijf ik als zzp'er mijn auto af?

Net als bij andere afschrijvingen, is het bij een auto noodzakelijk om op de volgende zaken te letten: Aanschafkosten, gebruiksduur en restwaarde.

Foto van Robert

Robert
Specialist
10-06-2022

1. Aanschafkosten

Deze moeten hoger zijn dan 450 euro. Zijn de aanschafkosten lager dan dit bedrag? Dan neem je het gehele bedrag in één keer op als kostenpost.

Naast de aanschafkosten, mag je ook de kosten meenemen voor het gebruiksklaar maken van de auto. Bijvoorbeeld kosten voor een onderhoudsbeurt of nieuwe banden.

2. Gebruiksduur

Hoe lang ga je gebruikmaken van de auto? Wanneer dit 5 jaar is, verspreid je de afschrijving over 5 jaar.

3. Restwaarde

Je moet echter wel rekening houden met een restwaarde. De auto die je koopt, is over een aantal jaar nog een bedrag waard. Dit bedrag kun je beter niet afschrijven.

Voorbeeld: Je koopt een auto voor 35.000 euro. Je gaat er 5 jaar mee rijden. Na 5 jaar is de geschatte restwaarde nog 15.000 euro.

35.000 – 15.000 = 20.000 euro. Dit bedrag mag je dus in 5 jaar tijd afschrijven. Dit komt neer om 4.000 euro per jaar. Deze afschrijving geef je in de administratie op als kostenpost.

Wat als ik de auto tot nul afschrijf?

Je kunt de auto afschrijven tot een bedrag van nul euro. Dit is ook niet verboden. Maar houd wel rekening met het volgende.

De uiteindelijke opbrengst van de auto, wordt gezien als winst in je onderneming. Je betaalt uiteindelijk dus belasting over dit bedrag.

Lees hieronder meer interessante blogs.

Lees dit ook eens

Foto bij 'De 11 meest gemaakte fouten bij de aanschaf van een occasion'

De 11 meest gemaakte fouten bij de aanschaf van een occasion

Om jou te behoeden voor een miskoop hebben we de 11 meest gemaakte fouten voor je op een rijtje gezet. Zo weet je precies waar je op moet letten bij de aanschaf van een auto! Lees meer

Foto van Nick

Nick
Service
11-10-2023

Foto bij 'Online kentekenchecks: hoe nuttig zijn ze nou echt?'

Online kentekenchecks: hoe nuttig zijn ze nou echt?

Heb je een auto op het oog? Dan ben je vast benieuwd wat een kentekencheck je vertelt over je toekomstige auto. Lees meer

Foto van Robert

Robert
Specialist
30-01-2023

Foto bij '9 Nederlandse occasionsites om zeker te bezoeken'

9 Nederlandse occasionsites om zeker te bezoeken

Wanneer je op zoek bent naar de perfecte occasion, verdwaal je al snel tussen alle verschillende occasionsites. Hieronder hebben we de verschillen en de kenmerken van 9 occasionsites voor je op een rijtje gezet. Lees meer

Foto van Robert

Robert
Specialist
13-12-2022