100% onafhankelijk
Sinds 2011
98% beveelt ons aan
Vragen? Bel ons op nummer 085 - 77 30 225

Dit kost een auto per maand en per jaar

Categorie: Auto zoeken

“Wat kost een auto per maand?” Het is een veelgestelde vraag. Niet alleen bij ons aan de telefoon, maar ook in Google. Daarom hebben we dit overzicht voor je samengesteld. Sommige kostenposten had je zelf waarschijnlijk al bedacht. Andere wellicht niet. Bekijk het overzicht met maandelijkse en jaarlijkse kosten.

Foto van Robert

Robert
Specialist
03-10-2022

Autokosten per maand

De maandelijkse kosten van je auto gaan verder dan alleen de verzekering en wegenbelasting. Daarom vind je deze twee kostenposten onderaan de lijst. Zitten er kostenposten tussen waar je zelf even niet aan had gedacht?

Pechhulp

Pechhulp wordt bij veel autoverzekeringen aangeboden, maar je kunt het ook los afsluiten. Wel zo handig als je op weg naar een afspraak ineens met een lekke band langs de weg staat. Zeker wanneer je niet handig genoeg bent om zelf een wiel te vervangen. 

Beschikt jouw auto eigenlijk wel over een reservewiel? Er zijn een hoop auto’s die om verschillende redenen geen reservewiel hebben. Enkele redenen zijn:

  • Besparing van ruimte
  • Besparing van gewicht
  • Bepaalde audiosystemen (af fabriek) komen met een subwoofer die op de plaats van het reservewiel gemonteerd wordt
  • Sommige merken leveren een compressor met een dichtmiddel. In veel gevallen moet je elke 15 km de staat van de band controleren. Dat kost een hoop tijd

Defecte Auto Repareren Vervangen Top 1170x500

Let bij het afsluiten op de dekking van de pechhulp. In de goedkoopste pakketten ontbreekt vaak pechhulp in je woonplaats. Ga je elk jaar met de auto naar het buitenland? Kies dan voor een Europese dekking.

Financiering of private lease

Besluit je om de auto te (private) leasen of te financieren? Houd dan rekening met de maandelijkse kosten hiervoor. Die nemen een behoorlijke hap uit je besteedbare inkomen. Ga je in de nabije toekomst een huis kopen? Controleer dan goed wat de invloed van de maandelijkse betaling is op je maximale hypotheek. 

Parkeervergunning

Woon je in de binnenstad? Grote kans dat je dan een parkeervergunning nodig hebt om je auto te parkeren. De kosten hiervoor variëren behoorlijk tussen de verschillende plaatsen. Zo kost een jaar parkeren in Zutphen € 176,40. In Amsterdam variëren de kosten per jaar van € 32,20 in noord, tot € 574,18 in het centrum.

Controleer vooraf goed of er een wachtlijst is. De Gemeente Amsterdam verwacht dat de wachttijd in 2026 opgelopen is tot 2 jaar.

Per maand betalen voor stoelverwarming?

Maandelijks betalen voor een optie zoals stoelverwarming? Het klinkt misschien als de toekomst, maar het is al mogelijk bij BMW. Voor 19 euro per maand wordt je lekker verwarmd. Wanneer je voor een heel jaar betaalt krijg je korting. Niet alleen stoelverwarming, maar ook een dashcam, stuurverwarming, grootlichtassistent en adaptieve cruise control zijn per maand af te nemen. 

Gelukkig heb je nog steeds de mogelijkheid om eenmalig voor de optie te betalen. Maar het is wel een ontwikkeling om rekening mee te houden, want dit gaan we de komende tijd steeds meer zien. 

Moet je terug naar de dealer als je toch een optie zoals stoelverwarming wilt hebben? Nee, de auto’s worden gewoon standaard al voorzien van stoelverwarming. Maar zolang je er niet voor betaalt, zal je stoel koud blijven. 

Voordeel voor occasionkopers: straks beschikt elke BMW over stoelverwarming. Je moet het alleen zelf nog even ‘activeren’. 

Tweedehands Suv Luxe Bmw 1000x488

Autoverzekering

Dit is zo’n kostenpost waar je niet onderuit komt. Een autoverzekering heb je nu eenmaal nodig. De kosten voor jouw autoverzekering hangen onder andere af van je auto, de plek waar je woont, je leeftijd en het aantal schadevrije jaren. 

Vergelijk regelmatig de prijzen van verschillende verzekeraars. Dat kan behoorlijk schelen. Soms krijg je korting als je je premie in een keer voor het hele jaar betaalt.

Bij het afsluiten van een autoverzekering, heb je de keuze om extra verzekeringen af te nemen. Enkele voorbeelden zijn de schadeverzekering voor inzittenden en de rechtsbijstandsverzekering. 

Heb je een andere auto verkocht en ga je ‘m binnenkort ophalen? Vergeet dan niet om de verzekering op tijd af te sluiten. Op het moment dat je met de auto wegrijdt, móet deze verzekerd zijn.

Weet je de datum al waarop je de auto ophaalt? Sluit de verzekering dan vast af met de ophaaldatum als ingangsdatum. Sta je op het punt om weg te rijden en bedenk je je dat je nog geen verzekering hebt afgesloten? Doe dat dan alsnog direct. Bijvoorbeeld door je verzekeraar te bellen of door er eentje online af te sluiten. Zodra je dit hebt gedaan, ben je per direct verzekerd.

Ervaring Vivienne Autocoach 500x333

Wegenbelasting (mrb)

In tegenstelling tot de autoverzekering, hoef je hier niet zelf achteraan. Zodra de auto op je naam wordt gezet, gaat er een signaal naar de belastingdienst. Je ontvangt dan binnenkort een brief waarin staat hoe hoog de wegenbelasting voor je auto wordt. 

De wegenbelasting voor je oude auto hoef je niet zelf op te zeggen. Die stopt automatisch zodra de auto niet meer op je naam staat.

Hoeveel wegenbelasting je voor je auto betaalt hangt af van de provincie waarin je woont, de brandstof, en het gewicht van je auto. Jouw kosten bereken je gemakkelijk op de website van de belastingdienst.

Let op: het weergegeven bedrag is de wegenbelasting per kwartaal. Je kiest zelf of je per kwartaal of per maand betaalt. 

Afschrijving

Deze kostenpost wordt door veel mensen vergeten. En dat is ook niet zo gek. Deze ‘kostenpost’ wordt ook niet echt van je rekening afgeschreven zoals bij de verzekering en wegenbelasting. En toch is het een kostenpost om rekening mee te houden.

Je auto daalt namelijk elke maand een stukje in waarde. Koop je na 5 jaar een andere auto, dan moet je hoogstwaarschijnlijk een behoorlijk bedrag bijbetalen. Tenzij je overgaat op een veel goedkopere auto. 

Dan is het wel zo lekker als je in die 5 jaar tijd al een spaarpotje hebt opgebouwd voor die nieuwe auto. Je kunt bijvoorbeeld elke maand het bedrag ter hoogte van de afschrijving apart zetten. 

Kosten per jaar of variërend

Sommige autokosten betaal je niet maandelijks, maar komen toch jaarlijks of met regelmaat terug. Hieronder een overzicht van die kosten voor je auto. 

Onderhoud

Eens in de zoveel tijd heeft je auto een onderhoudsbeurt nodig. Voor bijna alle auto's geldt een interval van een jaar of een bepaald aantal kilometers. Meestal 20.000 of 30.000 km. 

Het is maar net welke als eerste bereikt wordt. Rij je maar 10.000 km per jaar? Dat betekent niet dat je auto maar een keer per 2 of 3 jaar een beurt nodig heeft. Dat moet gewoon elk jaar.

De meeste auto's hebben de ene keer een grote beurt nodig, en de andere keer een kleine beurt. Een grote beurt kost gemiddeld zo'n 300-400 euro. Een kleine beurt ligt rond de 200 euro.

Houd dus rekening met een jaarlijkse kostenpost van gemiddeld 250 euro. Dat is exclusief onvoorziene technische problemen of het uitvoeren van een aircobeurt. 

Met de Full-service van Autocoach mag je ons altijd bellen met vragen over onderhoud of reparaties. Vaak genoeg weten wij een betrouwbaar adres die de reparatie beter of goedkoper uitvoert. 

Airco Tweedehands Auto Onderhoud 889x500

Brandstof

Soms wordt de brandstof vergeten als kostenpost van een auto. Het is geen bedrag wat standaard wordt afgeschreven aan het eind van de maand. De maandelijkse kosten zijn volledig afhankelijk van het aantal gereden kilometers, de brandstofprijzen en het type brandstof (benzine, diesel, LPG, elektrisch).

Wil je overzicht in je maandelijkse autokosten? Bereken dan hoeveel je gemiddeld per maand kwijt bent aan brandstof en neem dat mee in je overzicht met maandelijkse kosten.

Check het verbruik van je auto via Finnik.

Wasstraat

Zie je ook al op tegen de volgende stofwolk met Saharazand? Het zijn gouden tijden voor wasstraten. Maar ook zonder Saharazand is het wel zo lekker om je auto af en toe even goed te laten reinigen. 

Dit is typisch zo'n kostenpost die verdwijnt tussen alle andere afschrijvingen van je rekening. Breng je twee keer per maand een bezoek aan de wasstraat, dan kost je dat al snel 20 tot 40 euro per maand kwijt. 

Veel wasstraten bieden ook een abonnement aan. Voor een vast bedrag per maand mag je je auto zo vaak laten wassen als je wilt.

Parkeerkosten

Als je niet oppast, kunnen je parkeerkosten flink oplopen. Om hier zicht op te krijgen is het aan te raden om een parkeer-app te gebruiken zoals Parkmobile of Yellowbrick. Aan het eind van de maand ontvang je een overzicht van al je parkeeracties. Zo kom je er ook gemakkelijk achter wat je gemiddeld per maand kwijt bent.

Huurauto

Autocoach denkt met je mee

Wanneer wij je helpen bij de aanschaf van een auto, helpen we je ook om alle kosten inzichtelijk te krijgen. Ook houden we bij de zoektocht rekening met deze kosten, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Lees meer over Full-service

Lees dit ook eens

Foto bij 'De 11 meest gemaakte fouten bij de aanschaf van een occasion'

De 11 meest gemaakte fouten bij de aanschaf van een occasion

Om jou te behoeden voor een miskoop hebben we de 11 meest gemaakte fouten voor je op een rijtje gezet. Zo weet je precies waar je op moet letten bij de aanschaf van een auto! Lees meer

Foto van Nick

Nick
Service
11-10-2023

Foto bij '9 Nederlandse occasionsites om zeker te bezoeken'

9 Nederlandse occasionsites om zeker te bezoeken

Wanneer je op zoek bent naar de perfecte occasion, verdwaal je al snel tussen alle verschillende occasionsites. Hieronder hebben we de verschillen en de kenmerken van 9 occasionsites voor je op een rijtje gezet. Lees meer

Foto van Robert

Robert
Specialist
13-12-2022

Foto bij 'Occasion zoeken bij Vakgarage? Koop ‘m samen met Autocoach'

Occasion zoeken bij Vakgarage? Koop ‘m samen met Autocoach

De beste deal van a tot z voor je geregeld Lees meer

Foto van Robert

Robert
Specialist
08-11-2022