100% onafhankelijk
Sinds 2011
98% beveelt ons aan
Vragen? Bel ons op nummer 072 - 201 9000

Deze autokosten mag je als ondernemer declareren

Als ondernemer mag je de volgende autokosten declareren. Eigenlijk komt het neer op het volgende: Alle kosten die te maken hebben met de auto.

Foto van Robert

Robert
Specialist
27-06-2022

Deze autokosten mag je declareren:

 • Onderhoud 
 • Reparaties 
 • Brandstof 
 • Parkeren 
 • Schadeherstel 
 • Wassen 
 • Tolwegen 
 • Afschrijving 
 • Wegenbelasting 
 • Verzekering 
 • Rente (bij financiering) 
 • Lease 

Het maakt daarbij niet uit of je een eenmanszaak of een bv hebt. Het is wel belangrijk dat je de auto minimaal 10% zakelijk gebruikt.  

Je kunt de kosten op twee manieren declareren. In zijn geheel, of naar rato.  

Kosten naar rato opvoeren

Je rijdt 35% van de kilometers zakelijk, dus je declareert 35% van alle autokosten. Dit is op zich prima, maar vaak is het voordeliger om voor de andere optie te gaan. 

Het is echter wel noodzakelijk dat je een sluitende kilometerregistratie bijhoudt.  

100% van de kosten declareren

Je declareert 100% van de autokosten en je houdt geen kilometerregistratie bij. Vervolgens betaal je het btw-forfait voor het privégebruik.  

De hoogte hiervan bedraagt 1,5 of 2,7% van de cataloguswaarde van de auto. Hierbij wordt uitgegaan van een waarde inclusief btw en bpm. Hoe bepaal je het juiste percentage? 

 • 1,5% bij een auto waar je géén aanschaf btw van heeft teruggevorderd 
 • 2,7% bij een auto waar je wél aanschaf btw van heeft teruggevorderd 

Wanneer de auto langer dan 5 jaar in gebruik is, daalt het forfait bij btw-auto’s ook naar 1,5%.  

Lees ook: Dit kost een auto per maand en per jaar

Nooit meer bijtelling dan kosten 

Als zzp’er betaal je nooit meer bijtelling, dan je aan kosten declareert. Hieronder geven we een voorbeeld: 

 • Belastbare winst: 40.000 euro 
 • Autokosten: 1.500 euro 
 • Bijtelling: 2.500 euro 

Dat zou de volgende rekensom opleveren.  

40.000 – 1.500 = 38.500 + 2.500 = 41.000. Hierover zou je dan belasting betalen. De Belastingdienst vindt dit niet redelijk, omdat het zakelijke voordeel dan vervalt.  

Daarom is de bijtelling niet hoger dan de werkelijke kosten. Dus: 

40.000 – 1.500 = 38.000 + 1.500 = 40.000. Hierover betaal je belasting. Zoals je ziet behaal je geen voordeel, maar ook geen nadeel.  

De auto als bedrijfsmiddel? 

Wanneer je bedrijfsmiddelen aanschaft, kun je 28% van de aanschafprijs direct als kostenpost opvoeren (KIA: kleinschaligheidsinvesteringsaftrek). Dit gaat helaas niet op voor auto’s. Deze worden niet als bedrijfsmiddel gezien. 

Dit geldt echter wél voor auto’s met grijs kenteken. Dat betekent dat je dubbel voordeel hebt. Je mag direct 28% van de aanschafwaarde als kosten opvoeren, én je kunt de auto afschrijven.  

Bij elektrische auto’s (MIA)

Bij elektrische auto’s is het voordeel zelfs nog iets groter. Dit heeft te maken met de MIA; de Milieu investeringsaftrek.  

Bij volledig elektrische auto’s mag je in plaats van 28%, direct 36% opvoeren als kosten. Dat geldt echter alleen voor de eerste 50.000 euro. Je mag laadpalen ook meenemen in dit bedrag, mits ze op eigen terrein staan. 

Bij hybrides ligt dit percentage op 27%. Dit geldt tot een bedrag van 35.000 euro én de auto mag niet meer dan 30 gram co2 per kilometer uitstoten.

De auto naar privé halen? 

Houdt er rekening mee, dat je als zzp’er de auto niet naar privé kunt halen. Eens op de zaak, is altijd op de zaak. Tenzij je een nieuwe auto koopt uiteraard.  

Als dga kun je de auto wél naar privé halen. Je koopt de auto dan voor een reële prijs over van de bv. 

De vraag is alleen wanneer dit interessant is om te doen. 

Op een gegeven moment is de bijtelling hoger dan het zakelijke voordeel. Het is dan interessant om de auto naar privé te halen. Meestal breekt dit punt aan na 3 tot 5 jaar.  

Autocoach - Auto kopen geweldig maken

Autocoach is de ideale manier om samen je auto te kopen! Wij helpen je bij de aanschaf. Van zoektocht tot aflevering.

Full-service

Ons meest complete pakket. We vinden de auto die bij je past en onderwerpen deze aan een aankoopkeuring. Vervolgens voeren we de onderhandelingen en stellen we het contract op met de verkoper. Ook de betaling regelen we voor je. Inruilauto? Ook die nemen we mee in de deal. We zorgen ervoor dat de auto volgens afspraak klaargemaakt wordt en leveren hem voor je deur af. 

Meer over Full-service

Aankoopkeuring

Auto op het oog en wil je zeker weten dat hij helemaal in orde is? Onze aankoopkeuring op locatie geeft inzicht in de technische staat van de auto.

Meer over de aankoopkeuring

Auto Zoeken

Je hebt een nieuwe auto nodig. Maar waar begin je met je zoektocht? En waar moet je allemaal op letten? Laat ons je nieuwe auto zoeken en voorkom frustraties en teleurstellingen.

Meer over Auto Zoeken

We verdienen onszelf in de regel terug in de vorm van gemak, zekerheid, lagere aanschafprijs en hogere inruilprijs.

Eerst even contact?

Heb je vragen over onze services, of ben je benieuwd welke service passend is voor jouw situatie? Bel ons op 085 - 77 30 225 of stuur ons een bericht.

Lees dit ook eens

Foto bij 'Tweedehands auto kopen: hier moet je op letten (jouw stappenplan)'

Tweedehands auto kopen: hier moet je op letten (jouw stappenplan)

Ben je op zoek naar een tweedehands auto? Wil je weten waar je op moet letten wanneer je een tweedehands auto koopt? Een goede voorbereiding is het halve werk. Dat geldt zeker voor de aanschaf van een tweedehands auto. In dit uitgebreide blog vind je een exclusief stappenplan. We lopen samen met jou door een aantal stappen heen die van belang zijn voor de keuze die je maakt. Lees meer

Foto van Ernst

Ernst
Service
29-05-2024

Foto bij 'Zo controleer je de kilometerstand van een import auto'

Zo controleer je de kilometerstand van een import auto

“De laatst kilometerstand in ons systeem is 280.000 km, en dat is twee jaar geleden.” Aldus de Duitse medewerker van de Porsche-dealer. Mag jij raden met welke kilometerstand deze Porsche aangeboden werd…. Lees meer

Foto van Robert

Robert
Specialist
05-05-2024

Foto bij 'De 11 meest gemaakte fouten bij de aanschaf van een occasion'

De 11 meest gemaakte fouten bij de aanschaf van een occasion

Om jou te behoeden voor een miskoop hebben we de 11 meest gemaakte fouten voor je op een rijtje gezet. Zo weet je precies waar je op moet letten bij de aanschaf van een auto en wat je eraan kunt doen! Lees meer

Foto van Nick

Nick
Service
17-04-2024