100% onafhankelijk
Sinds 2011
98% beveelt ons aan
Vragen? Bel ons 085 - 77 30 225

Hoe weet je of een autoverkoper betrouwbaar is?

Categorie: Screenen

Ben je toe aan een andere tweedehands auto, bijvoorbeeld omdat de huidige aan vervanging toe is? Dan ga je op zoek naar een andere auto. Maar waar ga je zoeken? Waar begint de zoektocht en nog belangrijker, bij welke verkoper koop je de auto. Je wilt toch bij een professionele en betrouwbare autoverkoper kopen?

Foto van Ernst

Ernst
Service
02-08-2022

Hoe beoordeel je een autoverkoper? Dat is niet altijd makkelijk. In dit blog leggen we je uit waar je op moet letten bij het beoordelen van een autoverkoper. We wijzen je erop dat oplettendheid een vereiste is. Helaas zien we in de praktijk met regelmaat dat iemand een verkeerde aankoop. Hier kunnen meerdere factoren een rol spelen. Maar ga niet alleen af op de blauwe ogen van de verkoper.

Waar koop je jouw tweedehands auto?

De kans is groot dat jouw zoektocht online begint. Je klapt je laptop open en komt terecht op websites als:

Op deze websites vind je auto’s die worden aangeboden door bedrijven en particulieren. Waarschijnlijk kijk je niet direct naar de aanbieder van de auto. Eerst zoek je naar een auto die past bij wat je voor ogen hebt. Je filters op merk, kleur of type auto. Afhankelijk van de filters kom je op een resultaat wat je bevalt.

Zie ook: Tweedehands auto online kopen: zo vind je een passende auto

Van wie koop je de auto?

Er zijn diverse aanbieders van tweedehands auto’s. Je kunt terecht bij:

Over al deze aanbieders valt iets te zeggen. In algemene zin raden we je aan om te kijken wat de reviews over het bedrijf zijn waar je wilt kopen. Zoek de naam van de verkoper in Google en je beschikt vrij vlot over handige informatie.

Particulieren

Schaf je een tweedehands auto aan via een particulier, dan moet je weten dat een particulier lastig te controleren is. In je vooronderzoek vind je doorgaans amper informatie over de betrouwbaarheid. Je gaat hier dus af op je eigen kennis en het gevoel wat de verkoper je geeft. Bijkomend nadeel is dat je niet terug kunt vallen op de verkoper wanneer er sprake is van verborgen gebreken. Ook is onderhandelen over eventuele reparaties geen optie.

Zie ook: Tweedehands auto kopen van particulier

Merkdealer

Een merkdealer richt zich specifiek op de verkoop van een eigen merk auto. Wel worden steeds vaker andere merken verkocht. Bij een merkdealer koop je vaak een goede auto. Merkdealers zijn betrouwbaar. Je betaalt vaak (niet altijd) meer voor de auto, maar dan heb je ook waar voor je geld.

Garageformule

Een verkoper die werkt vanuit een garageformule verkoopt doorgaans goede auto’s tegen goede prijzen. Over de prijs valt doorgaans niet te onderhandelen, omdat deze verkocht wordt tegen de meeneemprijs. Groot voordeel is dat er sprake is van een werkplaats, waardoor onderhoud door de verkoper zelf uitgevoerd kan worden. Over de reparatieprijs valt wel te onderhandelen (in bepaalde gevallen).

Handelaar

Een autohandelaar heeft geen eigen werkplaats en houdt zich enkel en alleen bezig met de inkoop en verkoop van auto’s. De kwaliteit van werken verschilt. De auto wordt niet altijd geheel gecontroleerd op de brug. Hierdoor kunnen er problemen zijn met de auto die niet bekend zijn. Dit kan achteraf erg vervelend zijn. Ook de onderhandeling over benodigde reparaties kan stroef verlopen. Let wel: er zijn voldoende handelaren die een goede connectie hebben met garagebedrijven die het onderhoud van de auto uit handen nemen

Universeel autobedrijf

Universele autobedrijven zijn niet aangesloten bij grote ketens (zoals de garageformules). Hier zijn goede auto’s te vinden, tegen goede prijzen. Waar nodig kunnen reparaties direct uitgevoerd worden. Over de prijs valt vaak niet meer te onderhandelen, door de genoemde meeneemprijs.

Betrouwbare Autoverkoper Handelaar 1024x505

Hoe weet je of een autoverkoper betrouwbaar is?

Bij een particulier moet je op de blauwe ogen van de verkoper vertrouwen. Met andere woorden: je moet zeker zijn van je zaak wanneer je een auto van een particulier koopt. Deze geeft namelijk geen garantie, want dat hoeft de verkoper niet te doen. Toch kun je online wel wat onderzoek doen. Misschien heeft de verkoper wel meer auto’s te koop en is het een kleine handelaar.

Dat hoeft niets te betekenen, maar de kans bestaat dat je via internet meer informatie kunt vinden. Staat er een mobiel telefoonnummer bij de advertentie? Google dat nummer eens, wellicht dat je meer aanbod vindt van dezelfde verkoper.

Een bedrijf controleren is net iets makkelijker. Je hoeft alleen maar ‘ervaringen naam autobedrijf’ in te tikken en je krijgt informatie. Je kunt ook contact opnemen met de verkoper en om informatie vragen. De verkoper zal alle vragen netjes moeten beantwoorden en geen vage opmerkingen maken over bijvoorbeeld het onderhoud.

Vreemde zaken

Andere zaken die je kunt zien als een signaal om op te letten:

  • Gebrekkige advertentietekst
  • Uitsluitend contact per e-mail
  • Beperkt aantal foto’s
  • Erg lage prijs

Ga naar: 4 kenmerken van een oplichtersadvertentie

Betrouwbare Autoverkoper Vertrouwen 1024x500

Autocoach - Auto kopen geweldig maken

Autocoach is de ideale manier om samen je auto te kopen! Wij helpen je bij de aanschaf. Van zoektocht tot aflevering.

Full-service

Ons meest complete pakket. We vinden de auto die bij je past en onderwerpen deze aan een aankoopkeuring. Vervolgens voeren we de onderhandelingen en stellen we het contract op met de verkoper. Ook de betaling regelen we voor je. Inruilauto? Ook die nemen we mee in de deal. We zorgen ervoor dat de auto volgens afspraak klaargemaakt wordt en leveren hem voor je deur af. 

Meer over Full-service

Aankoopkeuring

Auto op het oog en wil je zeker weten dat hij helemaal in orde is? Onze aankoopkeuring op locatie geeft inzicht in de technische staat van de auto.

Meer over de aankoopkeuring

Auto Zoeken

Je hebt een nieuwe auto nodig. Maar waar begin je met je zoektocht? En waar moet je allemaal op letten? Laat ons je nieuwe auto zoeken en voorkom frustraties en teleurstellingen.

Meer over Auto Zoeken

We verdienen onszelf in de regel terug in de vorm van gemak, zekerheid, lagere aanschafprijs en hogere inruilprijs.

Eerst even contact?

Heb je vragen over onze services, of ben je benieuwd welke service passend is voor jouw situatie? Bel ons op 085 - 77 30 225 of stuur ons een bericht.

Gerelateerde informatie

In de kennisbank van Autocoach vind je waardevolle blogs die je verder helpen. Heb je deze blogs al gelezen:

Lees dit ook eens

Foto bij 'Online kentekenchecks: hoe nuttig zijn ze nou echt?'

Online kentekenchecks: hoe nuttig zijn ze nou echt?

Heb je een auto op het oog? Dan ben je vast benieuwd wat een kentekencheck je vertelt over je toekomstige auto. Lees meer

Foto van Robert

Robert
Specialist
30-01-2023

Foto bij 'Het verschil tussen inruilwaarde, dagwaarde en andere prijssoorten'

Het verschil tussen inruilwaarde, dagwaarde en andere prijssoorten

In de zoektocht naar een tweedehands auto, kom je verschillende prijssoorten tegen. Inruilwaarde, dagwaarde, handelswaarde, vraagprijs, meeneemprijs. Weet jij nog wat de verschillen zijn? Hieronder nemen we je mee langs alle soorten en kenmerken. Lees meer

Foto van Robert

Robert
Specialist
18-10-2022

Foto bij 'Import auto kopen? 5 aandachtspunten om op te letten'

Import auto kopen? 5 aandachtspunten om op te letten

Is het wel verstandig om een import auto te kopen? En wat zijn nou de punten waar je extra op moet letten? In dit artikel lees je precies hoe Autocoach import auto's beoordeelt op het gebied van schadeverleden, kilometerstanden, onderhoudshistorie en uitrusting. Lees meer

Foto van Robert

Robert
Specialist
24-08-2022