100% onafhankelijk
Sinds 2011
98% beveelt ons aan
Vragen? Bel ons op nummer 085 - 77 30 225

Hoe werkt de kilometervergoeding voor zzp'ers?

Als je in loondienst werkt of hebt gewerkt, dan ken je het wel. Maak je een rit met je eigen auto voor een zakelijke afspraak? Dan dien je een declaratie in voor 19 cent per kilometer. In die 19 cent zit alles verwerkt. Brandstof, onderhoud, reparaties en afschrijving. Ben je zzp’er? Dan gaat het anders in zijn werk. Nee, je voert niet de 19 cent per kilometer op als kosten. Je voert de daadwerkelijk gemaakte kosten op in de administratie.

Foto van Robert

Robert
Specialist
01-08-2022

Dus: de tankbeurt, die nieuwe banden, de onderhoudsbeurt en de afschrijving.

Kortom: je voert geen vast bedrag per kilometer op, maar de daadwerkelijk gemaakte kosten om te kunnen rijden.

Maar wat bereken je dan naar opdrachtgever toe? 19 cent per kilometer? Dat is een optie. Maar je zit niet vast aan die 19 cent. Voor de Belastingdienst is dit gewoon omzet. Hoeveel dat is, maakt ze niet uit.

Privé auto voor zakelijke kilometers? 19 cent per km

Dus wil je 25 cent per kilometer in rekening brengen? Dan kan dat gewoon. Mits je opdrachtgever daarmee akkoord gaat natuurlijk.

Bovenstaande regels gelden alleen als je auto op de zaak staat. Misschien gebruik je je privé auto voor zakelijke kilometers.

In dat geval ben je gebonden aan de 19 cent per kilometer. Niet meer en niet minder. Van die 19 cent moet je álle kosten betalen. Dus ook de kosten voor de parkeergarage.

Het parkeerbonnetje mag je dus niet apart opvoeren als kostenpost. Je mag echter wél de btw op dat bonnetje terugvragen.

Lees hieronder nog meer interessante blogs.

Lees dit ook eens

Foto bij 'De 11 meest gemaakte fouten bij de aanschaf van een occasion'

De 11 meest gemaakte fouten bij de aanschaf van een occasion

Om jou te behoeden voor een miskoop hebben we de 11 meest gemaakte fouten voor je op een rijtje gezet. Zo weet je precies waar je op moet letten bij de aanschaf van een auto! Lees meer

Foto van Nick

Nick
Service
11-10-2023

Foto bij 'Online kentekenchecks: hoe nuttig zijn ze nou echt?'

Online kentekenchecks: hoe nuttig zijn ze nou echt?

Heb je een auto op het oog? Dan ben je vast benieuwd wat een kentekencheck je vertelt over je toekomstige auto. Lees meer

Foto van Robert

Robert
Specialist
30-01-2023

Foto bij '9 Nederlandse occasionsites om zeker te bezoeken'

9 Nederlandse occasionsites om zeker te bezoeken

Wanneer je op zoek bent naar de perfecte occasion, verdwaal je al snel tussen alle verschillende occasionsites. Hieronder hebben we de verschillen en de kenmerken van 9 occasionsites voor je op een rijtje gezet. Lees meer

Foto van Robert

Robert
Specialist
13-12-2022