Hoe werkt de kilometervergoeding voor zzp'ers?

Als je in loondienst werkt of hebt gewerkt, dan ken je het wel. Maak je een rit met je eigen auto voor een zakelijke afspraak? Dan dien je een declaratie in voor 19 cent per kilometer. In die 19 cent zit alles verwerkt. Brandstof, onderhoud, reparaties en afschrijving. Ben je zzp’er? Dan gaat het anders in zijn werk. Nee, je voert niet de 19 cent per kilometer op als kosten. Je voert de daadwerkelijk gemaakte kosten op in de administratie.

Robert
Specialist occasionmarkt
01-08-2022

Dus: de tankbeurt, die nieuwe banden, de onderhoudsbeurt en de afschrijving.

Kortom: je voert geen vast bedrag per kilometer op, maar de daadwerkelijk gemaakte kosten om te kunnen rijden.

Maar wat bereken je dan naar opdrachtgever toe? 19 cent per kilometer? Dat is een optie. Maar je zit niet vast aan die 19 cent. Voor de Belastingdienst is dit gewoon omzet. Hoeveel dat is, maakt ze niet uit.

Privé auto voor zakelijke kilometers? 19 cent per km

Dus wil je 25 cent per kilometer in rekening brengen? Dan kan dat gewoon. Mits je opdrachtgever daarmee akkoord gaat natuurlijk.

Bovenstaande regels gelden alleen als je auto op de zaak staat. Misschien gebruik je je privé auto voor zakelijke kilometers.

In dat geval ben je gebonden aan de 19 cent per kilometer. Niet meer en niet minder. Van die 19 cent moet je álle kosten betalen. Dus ook de kosten voor de parkeergarage.

Het parkeerbonnetje mag je dus niet apart opvoeren als kostenpost. Je mag echter wél de btw op dat bonnetje terugvragen.

Lees hieronder nog meer interessante blogs.

Lees dit ook eens

Eerste auto kopen: de ultieme startersgids!

Ben je op zoek naar jouw eerste auto? Misschien ben je net 18 geworden en heb je sinds kort je rijbewijs? Of reisde je altijd met het openbaar vervoer en vind je dit niet prettig meer. Wat de reden ook is, je ben toe aan een nieuwe auto. Je gaat op pad om jouw eigen eerste auto te kopen en dat doe je niet zomaar even vlak voor sluitingstijd op een vrijdagmiddag. Lees meer

Ernst
Autocoach, service
02-08-2022

Hoe weet je of een autoverkoper betrouwbaar is?

Ben je toe aan een andere tweedehands auto, bijvoorbeeld omdat de huidige aan vervanging toe is? Dan ga je op zoek naar een andere auto. Maar waar ga je zoeken? Waar begint de zoektocht en nog belangrijker, bij welke verkoper koop je de auto. Je wilt toch bij een professionele en betrouwbare autoverkoper kopen? Lees meer

Ernst
Autocoach, service
02-08-2022

Wat is jouw auto waar?

Het internet staat vol met tools om de waarde van je auto te berekenen. De meeste tools gaan echter uit van een zeer globale schatting. Een schattig waar je eigenlijk niets mee kunt. Gelukkig kan het ook anders! Lees meer

Robert
Specialist occasionmarkt
02-08-2022