Hoe werkt de kilometervergoeding voor zzp'ers?

Als je in loondienst werkt of hebt gewerkt, dan ken je het wel. Maak je een rit met je eigen auto voor een zakelijke afspraak? Dan dien je een declaratie in voor 19 cent per kilometer. In die 19 cent zit alles verwerkt. Brandstof, onderhoud, reparaties en afschrijving. Ben je zzp’er? Dan gaat het anders in zijn werk. Nee, je voert niet de 19 cent per kilometer op als kosten. Je voert de daadwerkelijk gemaakte kosten op in de administratie.

Foto van Robert

Robert
Specialist occasionmarkt
01-08-2022

Dus: de tankbeurt, die nieuwe banden, de onderhoudsbeurt en de afschrijving.

Kortom: je voert geen vast bedrag per kilometer op, maar de daadwerkelijk gemaakte kosten om te kunnen rijden.

Maar wat bereken je dan naar opdrachtgever toe? 19 cent per kilometer? Dat is een optie. Maar je zit niet vast aan die 19 cent. Voor de Belastingdienst is dit gewoon omzet. Hoeveel dat is, maakt ze niet uit.

Privé auto voor zakelijke kilometers? 19 cent per km

Dus wil je 25 cent per kilometer in rekening brengen? Dan kan dat gewoon. Mits je opdrachtgever daarmee akkoord gaat natuurlijk.

Bovenstaande regels gelden alleen als je auto op de zaak staat. Misschien gebruik je je privé auto voor zakelijke kilometers.

In dat geval ben je gebonden aan de 19 cent per kilometer. Niet meer en niet minder. Van die 19 cent moet je álle kosten betalen. Dus ook de kosten voor de parkeergarage.

Het parkeerbonnetje mag je dus niet apart opvoeren als kostenpost. Je mag echter wél de btw op dat bonnetje terugvragen.

Lees hieronder nog meer interessante blogs.

Lees dit ook eens

Foto bij 'Import auto kopen? 5 aandachtspunten om rekening mee te houden'

Import auto kopen? 5 aandachtspunten om rekening mee te houden

Is het wel verstandig om een import auto te kopen? En wat zijn nou de punten waar je extra op moet letten? In dit artikel lees je precies hoe Autocoach import auto's beoordeelt op het gebied van schadeverleden, kilometerstanden, onderhoudshistorie en uitrusting. Lees meer

Foto van Robert

Robert
Specialist occasionmarkt
24-08-2022

Foto bij '5 voorbeelden van bijkomende kosten bij een occasion'

5 voorbeelden van bijkomende kosten bij een occasion

Vroeger was het niet meer dan gebruikelijk om flink wat korting te bedingen op een occasion. De vraagprijs hoefde je haast nooit te betalen. Daar kon je altijd goed op besparen. Hoe anders is dat tegenwoordig? We duiken hieronder in de wereld van bijkomende kosten bij occasions. Lees meer

Foto van Robert

Robert
Specialist occasionmarkt
24-08-2022

Foto bij 'Eerste auto kopen: de ultieme startersgids!'

Eerste auto kopen: de ultieme startersgids!

Ben je op zoek naar jouw eerste auto? Misschien ben je net 18 geworden en heb je sinds kort je rijbewijs? Of reisde je altijd met het openbaar vervoer en vind je dit niet prettig meer. Wat de reden ook is, je ben toe aan een nieuwe auto. Je gaat op pad om jouw eigen eerste auto te kopen en dat doe je niet zomaar even vlak voor sluitingstijd op een vrijdagmiddag. Lees meer

Foto van Ernst

Ernst
Autocoach, service
02-08-2022