100% onafhankelijk
Sinds 2011
98% beveelt ons aan
Vragen? Bel ons op nummer 085 - 77 30 225

De auto zakelijk of privé aanschaffen? Dit is het antwoord

Wanneer je als ondernemer een nieuwe auto koopt, zet je deze hoogstwaarschijnlijk op de zaak. Vervolgens betaal je bijtelling voor het privégebruik van de auto. De bijtelling blijft altijd gelijk, terwijl de waarde van je auto steeds lager wordt. In verhouding betaal je dus vrij veel geld, voor een oudere auto.

Foto van Robert

Robert
Specialist
01-08-2022

Wanneer is het interessant om een auto van de zaak naar privé te halen?

In dit geval kan het interessant zijn om de auto niet meer op de zaak te houden, maar naar privé te halen. Je declareert dan 19 cent per kilometer voor de zakelijke kilometers.

Let op: Je kunt niet meer dan 19 cent per kilometer declareren. Hier zit álles bij in: afschrijving, onderhoud, reparaties, parkeerkosten en alle andere kosten voor het rijden met de auto.

Als zzp’er

Wil je als zzp’er je auto naar privé halen? Dan moet daar wel een goede reden voor zijn (bijzondere omstandigheid). Dit kan bijvoorbeeld een wijziging in de regels zijn.

Als je een andere keuze had gemaakt als je wist dat de regels zouden veranderen, kan dat gezien worden als een bijzondere omstandigheid.

Je kunt het ook anders doen. Als je een andere auto koopt, kun je deze gelijk op privé zetten.

Als dga

Als dga gaat het een stuk makkelijker. Je bent voor de Belastingdienst namelijk gewoon werknemer van de bv. Je kunt daarom de auto overnemen van de bv.

Let op: je moet een reële prijs betalen voor de auto. Ga daarom na wat een vergelijkbare auto kost.

Valt woon-werkverkeer onder privé- of zakelijke kilometers?

Eigenlijk onder beide. Maar hoe zit dat dan?

Voor de inkomstenbelasting

Je rekent voor je zakelijke ritten 19 cent per kilometer. Ook je woon-werkverkeer valt in dit geval onder zakelijke ritten. Je mag naast de 19 cent per kilometer, geen andere kosten (zoals onderhoud) opnemen in je administratie.

Alle autokosten moet je betalen van die 19 cent per kilometer.

Voor de btw

De btw die je betaalt voor zaken als onderhoud, mag je wél aftrekken als voorbelasting. Dit mag voor het percentage dat je de auto zakelijk gebruikt.

Rijd je 30% van de kilometers zakelijk, dan mag je 30% van de btw aftrekken als voorbelasting. Maar let op: voor de btw telt woon-werkverkeer niet als zakelijke kilometers.

Ik rijd mijn auto van de zaak niet privé. Waar moet ik op letten?

Rijd je met een auto van de zaak minder dan 500 privékilometers per jaar? Dan hoef je geen bijtelling te betalen. Houd er echter rekening mee dat je wel een kilometerregistratie moet bijhouden.

Misbruik

Er zijn veel mensen die misbruik maken van deze regel. Ze betalen geen bijtelling, maar gebruiken de auto wel privé. Dit is uiteraard verboden.

De Belastingdienst controleert hier steeds meer op. Dit doen ze bijvoorbeeld door kentekens te scannen langs een drukke weg. Maar ook parkeerplaatsen bij woonboulevards of evenementen worden regelmatig bezocht door de Belastingdienst.

Als je betrapt wordt, vraagt de belastingdienst om je kilometerregistratie. Je valt dan door de mand. Je betaalt alsnog de bijtelling. Maar ook een boete (25% van de totale niet betaalde bijtelling).

Ik gebruik mijn privéauto voor de zaak. Waar moet ik op letten en wat zijn de voordelen?

Als je je privéauto voor zakelijke kilometers gebruikt, dan mag je 19 cent per kilometer als kosten in rekening brengen. Deze breng je dus in mindering op de omzet.

Maar dat is het dan ook. Je kunt verder geen kosten opnemen in de zaak. Je moet het doen met die 19 cent. Dat geldt dus ook voor onderhoud, reparaties en parkeerkosten.

Uiteraard kun je zelf bepalen hoeveel cent per kilometer je in rekening brengt bij je opdrachtgevers.

Daarnaast is het van belang dat je een kilometerregistratie bijhoudt. Dit doe je voor alle kilometers. Dus ook de privékilometers.

Ik rijd meer zakelijke dan privé kilometers met mijn privéauto. Is dat een probleem?

Dit hoeft geen probleem te zijn. Je kunt gerust meer zakelijke dan privé kilometers rijden. Je moet er alleen op letten dat je niet minder dan 500 kilometer per jaar privé rijdt.

Kom je daaronder? Dan eist de Belastingdienst dat je de auto op de zaak zet. Je kunt dan geen 19 cent per kilometer declareren. Wél kun je de daadwerkelijke kosten (zoals onderhoudsbeurten) declareren.

Dit doe je naar verhouding. Dus rijd je 80% van de kilometers zakelijk, dan neem je 80% van de kosten op in de administratie als kostenpost.

Autocoach - Auto kopen geweldig maken

Autocoach is de ideale manier om samen je auto te kopen! Wij helpen je bij de aanschaf. Van zoektocht tot aflevering.

Full-service

Ons meest complete pakket. We vinden de auto die bij je past en onderwerpen deze aan een aankoopkeuring. Vervolgens voeren we de onderhandelingen en stellen we het contract op met de verkoper. Ook de betaling regelen we voor je. Inruilauto? Ook die nemen we mee in de deal. We zorgen ervoor dat de auto volgens afspraak klaargemaakt wordt en leveren hem voor je deur af. 

Meer over Full-service

Aankoopkeuring

Auto op het oog en wil je zeker weten dat hij helemaal in orde is? Onze aankoopkeuring op locatie geeft inzicht in de technische staat van de auto.

Meer over de aankoopkeuring

Auto Zoeken

Je hebt een nieuwe auto nodig. Maar waar begin je met je zoektocht? En waar moet je allemaal op letten? Laat ons je nieuwe auto zoeken en voorkom frustraties en teleurstellingen.

Meer over Auto Zoeken

We verdienen onszelf in de regel terug in de vorm van gemak, zekerheid, lagere aanschafprijs en hogere inruilprijs.

Eerst even contact?

Heb je vragen over onze services, of ben je benieuwd welke service passend is voor jouw situatie? Bel ons op 085 - 77 30 225 of stuur ons een bericht.

Lees dit ook eens

Foto bij 'De 11 meest gemaakte fouten bij de aanschaf van een occasion'

De 11 meest gemaakte fouten bij de aanschaf van een occasion

Om jou te behoeden voor een miskoop hebben we de 11 meest gemaakte fouten voor je op een rijtje gezet. Zo weet je precies waar je op moet letten bij de aanschaf van een auto! Lees meer

Foto van Nick

Nick
Service
11-10-2023

Foto bij 'Online kentekenchecks: hoe nuttig zijn ze nou echt?'

Online kentekenchecks: hoe nuttig zijn ze nou echt?

Heb je een auto op het oog? Dan ben je vast benieuwd wat een kentekencheck je vertelt over je toekomstige auto. Lees meer

Foto van Robert

Robert
Specialist
30-01-2023

Foto bij '9 Nederlandse occasionsites om zeker te bezoeken'

9 Nederlandse occasionsites om zeker te bezoeken

Wanneer je op zoek bent naar de perfecte occasion, verdwaal je al snel tussen alle verschillende occasionsites. Hieronder hebben we de verschillen en de kenmerken van 9 occasionsites voor je op een rijtje gezet. Lees meer

Foto van Robert

Robert
Specialist
13-12-2022