Meeneemprijs tweedehands auto: dit moet je weten!

Categorie: Beoordelen & onderhandelen

Ben je op zoek naar een tweedehands auto of gebruikte auto en kom je in aanraking met de term meeneemprijs? Dan is het van belang dat je dit blog goed doorneemt. Wij leggen je uit wat de meeneemprijs is, hoe dit werkt en wat hier wel en niet onder valt.

Foto van Ernst

Ernst
Autocoach, service
14-07-2022

Wat betekent de meeneemprijs van een auto?

De meeneemprijs van een auto is de prijs van de auto in de huidige toestand. Het is belangrijk dat jij je hier goed bewust van bent. Weet dat er bovenop de meeneemprijs vaak nog andere kosten komen. Zo blijkt dat bij 90% van de auto’s met een meeneemprijs nog extra onderhoudskosten gerekend worden. Voorbeeld van mogelijke kosten zijn:

 • noodzakelijke onderhoud
 • kleine en/of grote onderhoudsbeurt
 • reparaties

Het is handig dat je vooraf rekening houdt met bijkomende kosten. Dat is ook het geval als er vermeld staat dat de auto rijklaar is.

Het lijkt mooi wanneer een verkoopprijs inclusief geldige APK en tenaamstelling genoemd wordt. Dit wil niet zeggen dat er geen extra kosten bovenop de genoemde prijs komen. Bij de oriëntatie op een tweedehands auto heb je een budget in je achterhoofd. Houd in je zoektocht rekening met bijkomende kosten in relatie tot de meeneemprijs.

Meeneemprijs Auto Tweedehands 1170x465

Wat valt er onder de meeneemprijs?

Garantie valt wel onder de meeneemprijs. Het komt voor dat aanbieders aangeven dat je extra moet betalen voor garantie. Dit is niet toegestaan! De wettelijke garantie maakt onderdeel uit van de meeneemprijs. Als consument heb je bescherming van de wet bij het kopen van een tweedehands auto. Het is wel mogelijk om extra garantie af te sluiten in de vorm van de verzekering. Bekend zijn de BOVAG garantie en de Autotrust garantie. Je bent dan gedekt tegen onverwachtse kosten.  Uiteraard valt deze extra garantie niet binnen de meeneemprijs.

De strekking daarvan gaat verder dan de dekking van de wettelijke garantie. Doorgaans zit de tenaamstelling bij de prijs inbegrepen. Afhankelijk van de autodealer is er ook een uitgevoerde controle op olie en vloeistoffen.

Dit zit zeker bij de meeneemprijs in:

 • Wettelijke garantie
 • Tenaamstelling
 • Auto direct mee te nemen

Wat valt er niet binnen de meeneemprijs?

Bij een meeneemprijs hoef je niet op een onderhoudsbeurt voor je auto te rekenen. Ook de afleverbeurt met bijvoorbeeld een halve tank brandstof en poetsbeurt zit er niet bij in. Zo is er evenmin sprake van een nieuwe APK voor de occasion.

Wil je dit wel, dan betaal je daar extra voor. In plaats van een meeneemprijs is er dan vaak sprake van een zogenoemde all-in prijs, verkoopprijs of showroomprijs. Per autodealer verschillen deze benamingen en de inhoud daarvan. Het is daarom altijd van belang je goed te oriënteren op de prijzen.

Dit zit niet bij de meeneemprijs in:

 • Nieuwe APK
 • Gevulde brandstoftank
 • Extra garantie
 • Onderhoudsbeurt

Wie hanteren meeneemprijzen?

In de praktijk blijkt dat zowel de merkdealers als garageformules, universele autobedrijven en handelaren werken met een meeneemprijs. De verkopende partij biedt vaak tegen meerprijs afleverpakketten waarbij er extra reparatie en onderhoud wordt uitgevoerd.

Occasion Meeneemprijs 1170x512

Aandachtspunten bij een meeneemprijs

Zie je een auto met een meeneemprijs staan? Dan is het handig om een schatting te maken van de extra kosten die erbij komen kijken. Let op de volgende dingen:

 • Wanneer loopt de APK van de auto af? Moet de auto binnen korte tijd gekeurd worden (of is de APK al niet meer geldig) dan weet je dat dit je geld kost.
 • Houd rekening met een nagenoeg lege tank bij aflevering: dit betekent dat je binnen korte tijd moet tanken.
 • Is er sprake van schade aan de auto en moet dit gerepareerd worden? Dit valt niet binnen de meeneemprijs.
 • De onderhoudsbeurt aan een auto valt vaak buiten de meeneemprijs. Afhankelijk van de werkzaamheden varieert de hoogte van het bedrag bovenop de meeneemprijs.

Nu je weet wat de meeneemprijs is ga je goed voorbereid naar de autodealer. Je wordt niet overvallen door onverwachte kosten. Door de juiste vragen te stellen weet je precies waar je aan toe bent.

Autocoach - Auto kopen geweldig maken

Autocoach is de ideale manier om samen je auto te kopen! Wij helpen je bij de aanschaf. Van zoektocht tot aflevering.

Full-service

Ons meest complete pakket. We vinden de auto die bij je past en onderwerpen deze aan een aankoopkeuring. Vervolgens voeren we de onderhandelingen en stellen we het contract op met de verkoper. Ook de betaling regelen we voor je. Inruilauto? Ook die nemen we mee in de deal. We zorgen ervoor dat de auto volgens afspraak klaargemaakt wordt en leveren hem voor je deur af. 

Meer over Full-service

Aankoopkeuring

Auto op het oog en wil je zeker weten dat hij helemaal in orde is? Onze aankoopkeuring op locatie geeft inzicht in de technische staat van de auto.

Meer over de aankoopkeuring

Auto Zoeken

Je hebt een nieuwe auto nodig. Maar waar begin je met je zoektocht? En waar moet je allemaal op letten? Laat ons je nieuwe auto zoeken en voorkom frustraties en teleurstellingen.

Meer over Auto Zoeken

We verdienen onszelf in de regel terug in de vorm van gemak, zekerheid, lagere aanschafprijs en hogere inruilprijs.

Eerst even contact?

Heb je vragen over onze services, of ben je benieuwd welke service passend is voor jouw situatie? Bel ons op 085 - 77 30 225 of stuur ons een bericht.

Heb je deze artikelen al gelezen?

Op de website van Autocoach vind je een kennisbank met tientallen waardevolle artikelen. Heb je deze artikelen al gelezen:

Lees dit ook eens

Foto bij 'Wat Mr. Frank Visser je leert over garantie op een tweedehands auto'

Wat Mr. Frank Visser je leert over garantie op een tweedehands auto

Heb je afgelopen maandag Mr. Frank Visser doet uitspraak gezien? Een typisch verhaal waar wij regelmatig mee te maken krijgen hier bij Autocoach. Mr. Frank Visser laat 2 belangrijke dingen zien tijdens de uitspraak. Maar eerst even het verhaal (in het kort). Lees meer

Foto van Robert

Robert
Specialist occasionmarkt
01-08-2022

Foto bij 'Onderzoeksplicht - Wat is het en hoe voldoe je eraan?'

Onderzoeksplicht - Wat is het en hoe voldoe je eraan?

Bij de aanschaf van een tweedehands auto, heb je als consument een onderzoeksplicht. Tenminste, als je aanspraak wilt maken op de wettelijke garantie. Lees meer

Foto van Robert

Robert
Specialist occasionmarkt
01-08-2022

Foto bij 'APK en tweedehands auto: hoe schat je informatie rondom de APK goed in?'

APK en tweedehands auto: hoe schat je informatie rondom de APK goed in?

APK en tweedehands auto: elke auto moet op een bepaald moment gekeurd worden, dat heet de Algemene Periodieke Keuring. Wanneer een auto gekeurd moet worden is afhankelijk van de leeftijd van de auto en de eventuele laatste keuring. Lees meer

Foto van Ernst

Ernst
Autocoach, service
29-07-2022