Voorschotfraude: misschien wel de bekendste oplichtingstruc bij tweedehands auto’s (mailwisseling)

Categorie: Screenen

Een auto kopen zonder hem gezien te hebben, is natuurlijk nooit een goed idee. Maar door een (te) lage prijs te vragen, krijgen de ‘verkopers’ het toch voor elkaar om geïnteresseerden over de streep te trekken.

Foto van Robert

Robert
Specialist
14-07-2022

Die geïnteresseerden krijgen de auto helaas nooit te zien, maar zijn wel duizenden euro’s kwijt. Ze zijn slachtoffer geworden van een jaren oude oplichtingstruc: Voorschotfraude.

Wij krijgen regelmatig mensen aan de lijn die een auto voor een hele mooie prijs hebben gezien. Met enige twijfel nemen ze contact met ons op (gratis kentekencheck).

Natuurlijk kijken we dan meteen even mee naar de advertentie. En wij pikken die oplichters er met gemak tussenuit ;).

Bijvoorbeeld de auto in de afbeelding hierboven. Die staat voor twee prijzen te koop. De doorgestreepte (echte) prijs, en voor de lagere prijs.

Hieronder zie je een printscreen van die neppe advertentie. Naast de lage prijs, is er nog iets wat opvalt. De foto’s lijken bij een bedrijf genomen te zijn, terwijl de aanbieder een particulier is.

Dit is een mooi voorbeeld van de voorschotfraude. Hoe dat exact werkt, lees je hieronder.

Voorschotfraudeur Advertentie

Hoe gaan ze nou echt te werk?

Omdat we steeds meer en meer oplichters advertenties tegenkwamen, kwam ik met het idee om mij voor te doen als een geïnteresseerde.

Ik was erg benieuwd hoe het contact zou verlopen en hoe die voorschotfraude nou exact zou werken. Hieronder vind je mijn mailwisseling met de ‘verkoper’.

Het eerste contact

Wanneer je een bericht stuurt via de occasionsite, gebeurt er direct iets wat verdacht is. Je krijgt namelijk een bericht terug, dat je voor meer informatie kunt mailen.

Contact Buiten Website

Dat betekent dat ze het contact buiten de website om willen laten verlopen. Op deze manier blijven ze beter uit het zicht van de occasionsites.

Eigenlijk zou je dan al je twijfels moeten hebben over de intenties van de ‘verkoper’.

Goed, in mijn eerste bericht vroeg ik of het mogelijk was om een proefrit te komen maken. Daar kreeg ik het volgende antwoord op:

E Mail 1 Oplichter Voorschotfraude

Er zijn direct 3 punten die opvallen aan deze mail.

  1. De tekst is in behoorlijk slecht Nederlands geschreven
  2. De ‘verkoper’ meldt dat de auto op Nederlandse nummerplaten staat. Lijkt mij nogal logisch…
  3. De ‘verkoper” komt direct met een laagste prijs aanzetten. Erg vreemd om dat te doen als je nog helemaal niet onderhandeld hebt

“Omdat de auto niet in Nederland”

Maar ik kreeg niet echt een antwoord op mijn vraag: “kunnen wij een proefrit komen maken”. Dus die vraag stelde ik opnieuw, met het volgende antwoord als gevolg:

E Mail 2 Oplichter Voorschotfraude

Klinkt allemaal goed. Hoe pakken we dit aan?

Nu was het tijd om eens te vragen hoe we deze transactie nou precies gaan vormgeven. En daar had hij een duidelijk stappenplan voor:

E Mail 3 Oplichter Voorschotfraude

Zoals je ziet, heeft hij er goed over nagedacht. Maar als je er goed over nadenkt, is het natuurlijk geen goed idee om zomaar even 4.000 euro over te maken.

Het schijnt dat oplichters nog wel eens ingescande paspoorten sturen om aan te tonen dat ze echt bestaan…. Daar was ik erg benieuwd naar.

Dus in mijn volgende bericht, gaf ik aan dat ik het toch wel spannend vond om op deze manier zaken te doen. Daarom vroeg ik of hij zich kon identificeren.

Opnieuw een lange mail:

E Mail 4 Oplichter Voorschotfraude

En ja hoor, bijgevoegd een ingescand paspoort. Omdat het hier mogelijk om identiteitsdiefstal gaat, heb ik de foto en de naam onleesbaar gemaakt.

Scan Paspoort Oplichter

Dit zegt natuurlijk helemaal niets. De naam is vervalst. Ik kwam erachter dat ook de foto niet bij het paspoort hoort. Daar kun je zelf heel gemakkelijk achter komen.

Je knipt met Paint simpelweg de pasfoto uit het paspoort en slaat deze op. Vervolgens ga je naar image.google.com.

Je upload de foto en Google laat je de websites zien waar deze afbeelding op voorkomt.

En zo kwam ik terecht bij de echte persoon die op dit paspoort staat. Uiteraard met een hele andere naam.

Ik heb hem gemaild over de misbruik van zijn foto, maar na enkele weken nog geen reactie ontvangen.

Nóg een stapje verder?

Puur als test, heb ik nogmaals mijn twijfels uitgesproken. Ik heb hem nu gevraagd hoe ik kan weten dat dit zijn eigen paspoort is….

De reactie vond ik wel lachwekkend eigenlijk:

E Mail 5 Oplichter Voorschotfraude

Jij trapt niet meer in deze oplichtingstruc

Goed, je weet nu exact hoe ze te werk gaan. Op deze manier kom jij er al snel achter of je met voorschotfraude te maken hebt.

Autocoach - Auto kopen geweldig maken

Autocoach is de ideale manier om samen je auto te kopen! Wij helpen je bij de aanschaf. Van zoektocht tot aflevering.

Full-service

Ons meest complete pakket. We vinden de auto die bij je past en onderwerpen deze aan een aankoopkeuring. Vervolgens voeren we de onderhandelingen en stellen we het contract op met de verkoper. Ook de betaling regelen we voor je. Inruilauto? Ook die nemen we mee in de deal. We zorgen ervoor dat de auto volgens afspraak klaargemaakt wordt en leveren hem voor je deur af. 

Meer over Full-service

Aankoopkeuring

Auto op het oog en wil je zeker weten dat hij helemaal in orde is? Onze aankoopkeuring op locatie geeft inzicht in de technische staat van de auto.

Meer over de aankoopkeuring

Auto Zoeken

Je hebt een nieuwe auto nodig. Maar waar begin je met je zoektocht? En waar moet je allemaal op letten? Laat ons je nieuwe auto zoeken en voorkom frustraties en teleurstellingen.

Meer over Auto Zoeken

We verdienen onszelf in de regel terug in de vorm van gemak, zekerheid, lagere aanschafprijs en hogere inruilprijs.

Eerst even contact?

Heb je vragen over onze services, of ben je benieuwd welke service passend is voor jouw situatie? Bel ons op 085 - 77 30 225 of stuur ons een bericht.

Lees dit ook eens

Foto bij 'Online kentekenchecks: hoe nuttig zijn ze nou echt?'

Online kentekenchecks: hoe nuttig zijn ze nou echt?

Heb je een auto op het oog? Dan ben je vast benieuwd wat een kentekencheck je vertelt over je toekomstige auto. Lees meer

Foto van Robert

Robert
Specialist
30-01-2023

Foto bij 'Het verschil tussen inruilwaarde, dagwaarde en andere prijssoorten'

Het verschil tussen inruilwaarde, dagwaarde en andere prijssoorten

In de zoektocht naar een tweedehands auto, kom je verschillende prijssoorten tegen. Inruilwaarde, dagwaarde, handelswaarde, vraagprijs, meeneemprijs. Weet jij nog wat de verschillen zijn? Hieronder nemen we je mee langs alle soorten en kenmerken. Lees meer

Foto van Robert

Robert
Specialist
18-10-2022

Foto bij 'Import auto kopen? 5 aandachtspunten om op te letten'

Import auto kopen? 5 aandachtspunten om op te letten

Is het wel verstandig om een import auto te kopen? En wat zijn nou de punten waar je extra op moet letten? In dit artikel lees je precies hoe Autocoach import auto's beoordeelt op het gebied van schadeverleden, kilometerstanden, onderhoudshistorie en uitrusting. Lees meer

Foto van Robert

Robert
Specialist
24-08-2022