100% onafhankelijk
Sinds 2011
98% beveelt ons aan
Vragen? Bel ons op nummer 072 - 201 9000

Tweedehands dieselauto kopen: waar moet je op letten?

Ben je op zoek naar een tweedehands auto of occasion op diesel? Dan heb je keus genoeg op de tweedehands automarkt. In dit blog leggen we je uit wat de voordelen en nadelen zijn van het kopen van een occasion die rijdt op diesel. Ook laten we zien wat het verschil is met benzine en lpg.

Foto van Ernst

Ernst
Service
14-07-2022

Waarom kiezen voor diesel?

In de praktijk zien we dat veel mensen kiezen voor diesel omdat:

  • ze langere afstanden moeten gaan rijden
  • een diesel rustiger rijdt
  • bij het rijden van meerdere kilometers de kilometerprijs aantrekkelijker wordt.

Diesel is geschikt wanneer je lange afstanden aflegt. Het begrip lange afstanden is relatief. De hoeveelheid kilometers hangt af van het type auto wat je kiest. Een zuinige en lichte diesel kan vanaf 15.000 kilometer al interessant zijn. Voorbeelden van zuinige dieselauto’s zijn:

  • Seat Ibiza 1.2 TDI >2010
  • Opel Corsa 1.3 CTDI >2010
  • Volkswagen Polo 1.2 TDI >2010
  • Skoda Fabia 1.2 TDI >2010
  • Fiat Punto 1.3 JTD >2010
  • Renault Clio 1.5 DCI >2010
  • Renault Clio 1.5 DCI

Voordelen rijden op diesel

Het rijden in een dieselauto heeft een aantal voordelen:

  • De CO2 uitstoot van een diesel is lager dan die van een benzineauto, waardoor de auto milieuvriendelijker is.
  • Lager brandstofverbruik: meer kilometers per liter diesel.
  • De auto’s hebben een langere levensduur.
  • De prijs van diesel is een stuk lager dan die van benzine.
  • Minder onderhoudsgevoelig, lagere onderhoudskosten.
  • Aanschafprijs tweedehands diesel is (nu) lager, waardoor je vaak een luxere uitvoering kunt aanschaffen.
  • Hoge koppel bij laag toerental, waardoor het meestal comfortabel rijden is.

Je ziet dat er genoeg voordelen zijn, maar je moet wel rekening houden met een aantal zaken, zoals de Euronorm die ook voor diesels geldt. Ga altijd voor een diesel met roetfilter. Dat zijn diesels vanaf 2009, deze hebben een roetfilter (Euro 5 of hoger).

Tweedehands Auto Diesel Uitlaat 1024x400

Euronormen

De Euronorm is een milieu classificatie die gebaseerd is op de uitstoot van fijnstof (roetdeeltjes) en NOx (stikstof) van een auto en het bouwjaar.

Elke auto heeft zo’n classificatie en is een classificering van de motor die in de auto zit. Voor diesels gelden andere eisen dan voor benzineauto’s en wordt er meer gelet op de uitstoot van fijnstof.

  • Euro 6: bouwjaar 2014 (1 september)
  • Euro 5: bouwjaar 2009 (1 september)
  • Euro 4: bouwjaar 2005 (1 januari)
  • Euro 3: bouwjaar 2000 (1 januari)
  • Euro 2: bouwjaar 1996 (1 januari)
  • Euro 1: bouwjaar 1992 (1 juli)

In veel landen zijn er milieuzones ingesteld en is het afhankelijk van de Euronorm of je daar met jouw diesel mag rijden. Met Euro 5 mag je nog overal rijden.

Nadelen van diesel

Uit het voorgaande blijkt dat er dus ook nadelen kleven aan het rijden op diesel:

  • De dieselmotor stoot meer fijnstof uit.
  • Hogere wegenbelasting.
  • Oudere diesels kunnen wat trager zijn, met een lagere topsnelheid (voor zover dat belangrijk is).

Tweedehands Auto Diesel Omslagpunt 950x367

Wanneer stap je over naar een diesel (omslagpunt)?

Dat is afhankelijk van het omslagpunt, want het is pas bij een bepaald aantal kilometers voordeliger om een diesel te rijden. De wegenbelasting is veel hoger voor een dieselauto, daar staat tegenover dat de literprijs weer lager is dan die van benzine. Je moet dus een berekening maken waarin je het aantal kilometers meeneemt wat je per jaar denkt te gaan rijden. Hierin neem je ook de wegenbelasting, het verbruik en de literprijs mee.

Om je het gemakkelijk te maken kun je het op omslagpuntberekening.nl snel laten berekenen. Let wel, bij deze berekening houden ze geen rekening met afschrijving of onderhoudskosten. om je hier zelf niet uit, laat je dan adviseren door een specialist.

Als je daar alle gegevens invult, zul je zien dat je al voordeliger op diesel kunt rijden wanneer je tussen 15.000 en 20.000 km per jaar op de weg zit. Vul wel de werkelijke waarden in voor bijvoorbeeld het verbruik van een auto en het gewicht. Op praktijkverbruik.nl kun je het juiste praktijkverbruik vinden van elk merk en model auto.

Waar let je op bij de aanschaf van een diesel?

Net zoals bij elke andere auto let je ook bij een diesel op de normale zaken waar je op moet letten. Bij een diesel is het belangrijk te weten welke Euronorm de auto heeft. Het liefste wil je een Euro 5 of 6, al mag je met een Euronorm 4 ook nog bijna overal rijden (evt. tegen betaling). Vraag altijd naar de onderhoudshistorie, zodat je weet of het onderhoud altijd netjes en op tijd is gedaan.

Zie ook: tweedehands auto kopen

De slechte naam van dieselauto’s

Heb je het nieuws gevolgd in de afgelopen jaren dan weet je dat er gedoe is ontstaan over dieselauto’s. Diesels hebben een slechte naam gekregen in relatie tot het milieu. Fabrikanten hebben onjuiste, gemanipuleerde testen gebruikt om de uitstoot van milieubelastende emissies omlaag te brengen.

Hierbij werd sjoemelsoftware gebruikt, die de motor zo aanstuurde dat de hoeveelheden schadelijke gassen onder de getelde grenzen bleven. Wanneer je contact opneemt met de autocoaches van Mijn Autocoach vertellen we je precies hoe de vork in de steel zit.

Tweedehands Auto Diesel Budget 922x405

Diesel versus benzine en lpg

Ten opzichte van benzine hebben we al een aantal zaken behandeld. Het is goedkoper op diesel te rijden bij een bepaald omslagpunt, en een diesel stoot meer fijnstof uit afhankelijk van de Euronorm. De benzineauto daarentegen produceert weer meer CO2 en is wat dat betreft weer meer belastend voor het milieu.

Beide brandstofsoorten kennen voordelen en nadelen. Neem dit in overweging voordat je een beslissing neemt. Zet alles goed op een rijtje en bereken het omslagpunt.

Lpg is aan de pomp goedkoper dan diesel, minder belastend voor het milieu en het kan al uit bij een lager aantal kilometers per jaar.

Autocoach - Auto kopen geweldig maken

Autocoach is de ideale manier om samen je auto te kopen! Wij helpen je bij de aanschaf. Van zoektocht tot aflevering.

Full-service

Ons meest complete pakket. We vinden de auto die bij je past en onderwerpen deze aan een aankoopkeuring. Vervolgens voeren we de onderhandelingen en stellen we het contract op met de verkoper. Ook de betaling regelen we voor je. Inruilauto? Ook die nemen we mee in de deal. We zorgen ervoor dat de auto volgens afspraak klaargemaakt wordt en leveren hem voor je deur af. 

Meer over Full-service

Aankoopkeuring

Auto op het oog en wil je zeker weten dat hij helemaal in orde is? Onze aankoopkeuring op locatie geeft inzicht in de technische staat van de auto.

Meer over de aankoopkeuring

Auto Zoeken

Je hebt een nieuwe auto nodig. Maar waar begin je met je zoektocht? En waar moet je allemaal op letten? Laat ons je nieuwe auto zoeken en voorkom frustraties en teleurstellingen.

Meer over Auto Zoeken

We verdienen onszelf in de regel terug in de vorm van gemak, zekerheid, lagere aanschafprijs en hogere inruilprijs.

Eerst even contact?

Heb je vragen over onze services, of ben je benieuwd welke service passend is voor jouw situatie? Bel ons op 085 - 77 30 225 of stuur ons een bericht.

Gerelateerde informatie

In de kennisbank van Mijn Autocoach vind je waardevolle blogs die je verder helpen. Heb je deze blogs al gelezen: