100% onafhankelijk
Sinds 2011
98% beveelt ons aan
Vragen? Bel ons 085 - 77 30 225

Tweedehands auto kopen van particulier

Categorie: Auto zoeken

Wil je een tweedehands auto kopen via een particulier en wil je weten waar je op moet letten? Koop je een auto van een particulier dan koop je een gebruikte auto oftewel een tweedehands auto of occasion. In dit blog leggen we je uit wat de voordelen en de nadelen zijn van het kopen van een auto bij een particulier.

Foto van Ernst

Ernst
Service
01-08-2022

Voordeel particulier

Het grote voordeel van het kopen van een auto bij een particulier is de prijs. Het bedrag wat je betaalt is vaak lager dan het bedrag wat je betaalt voor dezelfde auto bij een garage. Bij een merkdealer betaal je vaak nog meer dan bij een autohandelaar of een ‘gewone’ garage.

Garantie en inruilwaarde spelen geen rol

De particuliere verkoper hoeft geen rekening te houden met eventuele garantie en inruilwaarde. Een garage of autobedrijf wil/moet winst maken bij de verkoop van een auto.

Om die reden is de prijs niet alleen lager bij een particulier, je onderhandelt ook makkelijker over de prijs. Soms moet de particulier de auto kwijt om bijvoorbeeld kosten te besparen. Dat biedt jou als koper meer kans op een lagere prijs.

Tweedehands Auto Particulier Deal 1024x500

Wanneer jij als koper meer verstand hebt van auto’s dan de verkoper, kun je de verkoper wijzen op eventuele gebreken, waardoor de prijs nog verder kan dalen. Een particuliere verkoper hoeft geen garantie te geven en kan daardoor de prijs laag houden. Dezelfde reden biedt jou als koper een kans om meer te onderhandelen over de prijs.

Nadelen particulier

Het kopen van een auto bij een particulier kent ook nadelen.

Een particuliere verkoper heeft over het algemeen minder verstand van auto’s dan een garagehouder. Dat betekent niet dat de verkoper geen meldingsplicht heeft. De verkoper moet bekende gebreken aan de koper melden. Maar juist omdat hij minder verstand heeft van auto’s kan hij vergeten een probleem te melden. 

Als de auto bijvoorbeeld altijd al een bepaald geluid heeft gemaakt, vindt de verkoper dat normaal en geen gebrek. Het kan echter zijn dat het geluid wel degelijk het gevolg is van een probleem.

Geen garantie

Je krijgt geen garantie van een particuliere verkoper, omdat hij dat niet hoeft te geven. Eventuele kosten nadat de koop is gesloten zijn (bijna) altijd voor jou.

Een tweedehands auto van een particulier moet je extra goed controleren, terwijl dat niet altijd even gemakkelijk is. Je gaat bij de particulier op bezoek. De auto staat in de garage of voor de deur op een parkeerplaats. Het is lastig om goed te beoordelen of de auto functioneert. Zo is het bijvoorbeeld lastig om even rustig onder de auto te kijken. Tel daarbij op dat je als koper doorgaans ook geen auto expert bent.

Wil je dat er een onafhankelijke expert met je meekijkt naar de status van de auto? Laat dan een aankoopkeuring doen. Dit kunnen wij voor je regelen.

Waar koop je jouw tweedehands auto?

Tweedehands auto’s koop je niet alleen via particulieren. Je kunt ook terecht bij een autohandelaar, de merkdealer of of een universeel autobedrijf. Je kunt echt mooie tweedehands auto’s vinden bij de particulier, tegen scherpe prijzen. Je zult echter je ogen goed open moeten houden zodat je geen kat in de zak koopt.

Lees ook onze ervaring: auto kopen bij particulier of autobedrijf.

Autocoach - Auto kopen geweldig maken

Autocoach is de ideale manier om samen je auto te kopen! Wij helpen je bij de aanschaf. Van zoektocht tot aflevering.

Full-service

Ons meest complete pakket. We vinden de auto die bij je past en onderwerpen deze aan een aankoopkeuring. Vervolgens voeren we de onderhandelingen en stellen we het contract op met de verkoper. Ook de betaling regelen we voor je. Inruilauto? Ook die nemen we mee in de deal. We zorgen ervoor dat de auto volgens afspraak klaargemaakt wordt en leveren hem voor je deur af. 

Meer over Full-service

Aankoopkeuring

Auto op het oog en wil je zeker weten dat hij helemaal in orde is? Onze aankoopkeuring op locatie geeft inzicht in de technische staat van de auto.

Meer over de aankoopkeuring

Auto Zoeken

Je hebt een nieuwe auto nodig. Maar waar begin je met je zoektocht? En waar moet je allemaal op letten? Laat ons je nieuwe auto zoeken en voorkom frustraties en teleurstellingen.

Meer over Auto Zoeken

We verdienen onszelf in de regel terug in de vorm van gemak, zekerheid, lagere aanschafprijs en hogere inruilprijs.

Eerst even contact?

Heb je vragen over onze services, of ben je benieuwd welke service passend is voor jouw situatie? Bel ons op 085 - 77 30 225 of stuur ons een bericht.

Gerelateerde informatie

In de kennisbank van Autocoach vind je waardevolle blogs die je verder helpen. Heb je deze blogs al gelezen:

Lees dit ook eens

Foto bij '9 Nederlandse occasionsites om zeker te bezoeken'

9 Nederlandse occasionsites om zeker te bezoeken

Wanneer je op zoek bent naar de perfecte occasion, verdwaal je al snel tussen alle verschillende occasionsites. Hieronder hebben we de verschillen en de kenmerken van 9 occasionsites voor je op een rijtje gezet. Lees meer

Foto van Robert

Robert
Specialist
13-12-2022

Foto bij 'Occasion zoeken bij Vakgarage? Koop ‘m samen met Autocoach'

Occasion zoeken bij Vakgarage? Koop ‘m samen met Autocoach

De beste deal van a tot z voor je geregeld Lees meer

Foto van Robert

Robert
Specialist
08-11-2022

Foto bij 'Occasion zoeken op Marktplaats? Koop ‘m samen met Autocoach'

Occasion zoeken op Marktplaats? Koop ‘m samen met Autocoach

De beste deal van a tot z voor je geregeld Lees meer

Foto van Robert

Robert
Specialist
08-11-2022