100% onafhankelijk
Sinds 2011
98% beveelt ons aan
Vragen? Bel ons op nummer 085 - 77 30 225

Auto kopen bij particulier of autobedrijf?

Categorie: Auto zoeken

Stel, je bent op zoek naar een tweedehands auto. Dan heb je twee keuzes: kopen bij een particulier of kopen bij een autobedrijf. Wat is nu het beste? Beide opties kunnen een prima oplossing zijn. Ik vertel je in dit artikel wat de voor- en nadelen zijn van beide opties, zodat je zelf een besluit kunt nemen. Natuurlijk mag je ook contact met ons opnemen voor advies. Bel ons op 085-7730225.

Foto van Robert

Robert
Specialist
29-07-2022

Hieronder vind je alvast een beknopt overzicht van de kenmerken van beide opties. In de rest van het artikel ga ik hier verder op in. Ook komen leasemaatschappijen aan bod!

Particulier Autobedrijf
Geen garantie Garantie mogelijk
Geen wettelijke garantie (conformiteit) Wettelijke garantie (conformiteit)
Geen inruil mogelijk Inruil mogelijk
Lagere prijzen Hogere prijzen
Grotere onderhandelingsruimte Kleinere onderhandelingsruimte
Kleinere kans op reparaties voor aankoop Grotere kans op reparaties voor aankoop
Betrouwbaarheid is moeilijk na te trekken Betrouwbaarheid deels na te trekken


Auto kopen bij een particulier

Over het algemeen zijn occasions bij particulieren goedkoper dan bij autobedrijven. Dit komt doordat autobedrijven te maken hebben met een inkoop- en verkoopprijs.

Het verschil daartussen is wat het autobedrijf verdient aan de auto. Een autobedrijf kan natuurlijk niet onder de inkoopprijs gaan zitten, want dan lijden ze verlies.

Een particulier heeft dit niet. Daarom heb je bij een particulier vaak meer ruimte voor onderhandelingen. Qua prijs is het dus in de meeste gevallen voordeliger om bij een particulier te kopen.

Een nadeel is dat een particulier vaak minder goed op de hoogte is van de technische staat van de auto.

Maar uiteraard zijn er ook een paar nadelen aan het kopen van een particulier. Stel dat er nog iets aan de auto moet gebeuren. De kans is klein dat je de kosten hiervan ‘cadeau’ krijgt.

Een ander nadeel is dat je bij een particulier geen garantie op de auto krijgt.

Heb je op dit moment een auto waar je vanaf moet? Inruilen bij een particulier wordt moeilijk. Bij een autobedrijf kan dit uiteraard wel. Houd echter het volgende in je achterhoofd: Als je een auto particulier verkoopt, krijg je er bijna altijd meer geld voor. 

Aan de andere kant is het wel zo makkelijk als je direct van je oude auto af bent. Zo voorkom je dat je tijdelijk twee auto’s voor de deur hebt staan en dus dubbele wegenbelasting en verzekering betaalt. Een andere optie is om hem per opbod te verkopen.

Auto inruilen of zelf verkopen? Kies geld of gemak

Auto kopen bij een autobedrijf

Zoals je hierboven al leest, zit er bij een autobedrijf minder ruimte voor onderhandelingen. Ze hebben immers een beperkte speelruimte. En die speelruimte is de afgelopen jaren alleen maar kleiner geworden.

De autobranche is de afgelopen jaren natuurlijk flink onderuitgegaan. Prijzen zijn gedaald om toch nog auto’s te verkopen. Vooral de grotere onzuinige auto’s zijn in populariteit gedaald. En dan is er nog de toegenomen populariteit van de verschillende occasionsites.

Veel bezoekers (en dus potentiële klanten) van deze occasionsites sorteren het aanbod op prijs. Hoe hoger de prijs, hoe minder vaak je gezien wordt. Een te lage prijs is ook niet ideaal, want dat is verdacht.

Feit is dat autobedrijven hun auto’s met een scherpe prijs op internet zetten. Hoe scherper de prijs, hoe minder ruimte voor onderhandelingen.

Het komt ook voor dat de prijs helemaal vast staat. Het gaat dan om een zogenaamde meeneemprijs of online prijs. Dit is de prijs die je betaalt. Het kan wel dat er nog bepaalde reparaties uitgevoerd worden binnen de prijs.

Motorcontrole

Auto kopen bij een leasemaatschappij

Bij leasebedrijven is onderhandelen meestal ook niet mogelijk. De prijzen zijn scherp en de auto’s zijn eigenlijk altijd goed onderhouden. De rijders van leaseauto’s betalen zelf het onderhoud niet.

Ze hebben er dus ook geen baat bij om iets niet of slecht te laten repareren. De onderhoudsboekjes zitten er ook altijd bij.

De auto’s hebben altijd maar één eigenaar gehad, namelijk de leaserijder. Ook dit is een positief teken. Kortom: leasebedrijven bieden over het algemeen hele nette occasions aan voor een nette prijs.

Lees ook: Alle redenen om een lease-occasion te kopen

Nog een nadeel van bedrijven: afleverpakketten. Bij de meest autobedrijven zijn dit kosten die nog op de vraagprijs komen. Momenteel is er veel te doen om deze kostenpost. Vaak is het compleet onduidelijk wat er gedaan wordt voor die extra 300 tot 700 euro.

Het is voor veel bedrijven een simpele manier om extra geld te verdienen. Vaak houdt het iets in als complete reiniging van de auto, vloeistoffen bijvullen, nieuwe mattenset en een nieuwe APK.

Dat kost echter geen honderden euro’s! Onderhandel hier dus altijd over en vraag de verkoper wat je precies krijgt voor dit geld.

Bij een autobedrijf is het gemakkelijker om te onderhandelen over extra reparaties of onderhoud. Het bedrijf kan dit immers in de eigen werkplaats uitvoeren. Een particulier moet hier meer moeite voor doen én betaalt de volle mep.

Onze eigen ervaring na ruim 2000 aankoopkeuringen

Onze autocoaches keuren dagelijks auto’s. Zowel bij particulieren als bij bedrijven. We horen nog wel eens dat het betrouwbaarder is om een auto bij een autobedrijf te kopen. Dit verschilt echter enorm per autobedrijf. Je hebt goede en slechte.

Zo komen we echte pareltjes tegen bij particulieren en enorme barrels bij merkdealer. In totaal hebben wij ruim 200 auto’s laten staan. Deze waren er te slecht aan toe en de kosten voor herstel te hoog.

Wij documenteren al onze ervaringen die wij hebben met de autobedrijven die wij bezoeken. Er zijn dan ook een aantal bedrijven waar wij niet naartoe gaan. Dit kan twee redenen hebben:

We zijn er al vaker geweest en elke keer was de auto en vele malen slechter aan toe dan werd gezegd
We zijn niet welkom bij het autobedrijf. Je moet je afvragen waarom dat zo is….

Conclusie: waar koop je nou de beste occasion?

We hebben het nu vooral gehad over de verschillen tussen een particulier en een autobedrijf. Maar waar koop je nu de beste occasion? Uit onze ervaring blijkt dat we daar geen eenduidig antwoord op kunnen geven.

Over het algemeen zijn auto’s bij merkdealers netter. Echter, ook daar vinden we wel eens de grootste wrakken. En bij handelaren waar je het niet verwacht, vinden we hele nette auto’s.

Conclusie: het verschilt per auto. Daarom moet de focus ook vooral liggen op de auto zelf, en niet op de verkoper.

Heb je een auto op het oog? Dan nemen we die gelijk even met je door. Gratis! Daarvoor neem je contact met ons op via 085-7730225.

3 tips om zelf het kaf van het koren te scheiden

Natuurlijk helpen wij je graag. Maar je kunt zelf ook een aantal acties ondernemen om meer zekerheid te krijgen over je mogelijke aankoop.

1. Zoek naar recensies

Slechte ervaringen worden sneller gedeeld dan goede. Je kunt zelf alvast een check uitvoeren door in Google te zoeken op de naam van het bedrijf met toevoegingen als ervaringen en recensies.

Als je geen slechte reviews tegenkomt, is dat eerder een goed teken dan een slecht teken. Staan en vrijwel alleen maar slechte recensies? Dan is er toch wel echt iets mis met het bedrijf.

Reviews Autobedrijf 1

2. Controleer de prijs

Hoe verhoudt de prijs zich in vergelijking met soortgelijke auto’s? Als het te mooi is om waar te zijn, dan is dat vaak ook het geval. Een te lage prijs heeft doorgaans twee mogelijke redenen.

Er mankeert iets aan de auto of de auto wordt aangeboden door een oplichter (en zo herken je die). Een auto is niet voor niets stukken goedkoper dan andere!

Lage Vraagprijs Auto

Eén van mijn collega’s had zijn auto recentelijk te koop staan. Na twee weken stonden er al twee kopieën van de advertentie online, met vraagprijzen die 20% lager lagen.

3. Zoek naar specifieke problemen

Gelukkig worden auto’s steeds betrouwbaarder. Dat neemt niet weg dat er zeker ook onbetrouwbare auto’s zijn.

Ga voor de aankoop op onderzoek uit. Van bijna elk merk zijn wel fora te vinden waar alle veelvoorkomende problemen besproken worden. Bepaalde auto’s kun je beter laten staan. Anderen vragen alleen om iets meer aandacht.

Autocoach - Auto kopen geweldig maken

Autocoach is de ideale manier om samen je auto te kopen! Wij helpen je bij de aanschaf. Van zoektocht tot aflevering.

Full-service

Ons meest complete pakket. We vinden de auto die bij je past en onderwerpen deze aan een aankoopkeuring. Vervolgens voeren we de onderhandelingen en stellen we het contract op met de verkoper. Ook de betaling regelen we voor je. Inruilauto? Ook die nemen we mee in de deal. We zorgen ervoor dat de auto volgens afspraak klaargemaakt wordt en leveren hem voor je deur af. 

Meer over Full-service

Aankoopkeuring

Auto op het oog en wil je zeker weten dat hij helemaal in orde is? Onze aankoopkeuring op locatie geeft inzicht in de technische staat van de auto.

Meer over de aankoopkeuring

Auto Zoeken

Je hebt een nieuwe auto nodig. Maar waar begin je met je zoektocht? En waar moet je allemaal op letten? Laat ons je nieuwe auto zoeken en voorkom frustraties en teleurstellingen.

Meer over Auto Zoeken

We verdienen onszelf in de regel terug in de vorm van gemak, zekerheid, lagere aanschafprijs en hogere inruilprijs.

Eerst even contact?

Heb je vragen over onze services, of ben je benieuwd welke service passend is voor jouw situatie? Bel ons op 085 - 77 30 225 of stuur ons een bericht.

Lees dit ook eens

Foto bij 'De 11 meest gemaakte fouten bij de aanschaf van een occasion'

De 11 meest gemaakte fouten bij de aanschaf van een occasion

Om jou te behoeden voor een miskoop hebben we de 11 meest gemaakte fouten voor je op een rijtje gezet. Zo weet je precies waar je op moet letten bij de aanschaf van een auto! Lees meer

Foto van Nick

Nick
Service
11-10-2023

Foto bij '9 Nederlandse occasionsites om zeker te bezoeken'

9 Nederlandse occasionsites om zeker te bezoeken

Wanneer je op zoek bent naar de perfecte occasion, verdwaal je al snel tussen alle verschillende occasionsites. Hieronder hebben we de verschillen en de kenmerken van 9 occasionsites voor je op een rijtje gezet. Lees meer

Foto van Robert

Robert
Specialist
13-12-2022

Foto bij 'Occasion zoeken bij Vakgarage? Koop ‘m samen met Autocoach'

Occasion zoeken bij Vakgarage? Koop ‘m samen met Autocoach

De beste deal van a tot z voor je geregeld Lees meer

Foto van Robert

Robert
Specialist
08-11-2022