100% onafhankelijk
Sinds 2011
98% beveelt ons aan
Vragen? Bel ons op nummer 072 - 201 9000

Auto kopen bij merkdealer: voordelen en nadelen

Wil je een auto kopen bij een merkdealer en vraag je je af of dit verstandig is? In dit artikel gaan we in op de voor- en nadelen van het kopen van een tweedehands auto bij een merkdealer.

Foto van Ernst

Ernst
Service
01-08-2022

Een merkdealer vertegenwoordigt een bepaald automerk. De dealer wil zijn licentie niet kwijtraken. Kort gezegd zit je doorgaans goed bij de aanschaf van een auto bij de merkdealer. Vaak (niet altijd) betaal je iets meer, maar dan heb je ook waar voor je geld.

Voordelen merkdealer

Een groot voordeel van een merkdealer is dat de dealer alles weet van het merk auto’s dat hij verkoopt. De dealer heeft toegang tot de meest betrouwbare informatie bij de fabrikant, waar dat voor andere bedrijven niet altijd zo is.

Bij een merkdealer vind je meestal jonge tweedehands auto’s van het dealermerk, goed onderhouden met aantrekkelijke garantiebepalingen. De merkdealer heeft daarvoor een eigen en goed toegeruste werkplaats, waar alle werkzaamheden kunnen worden uitgevoerd.

Mankementen aan de auto

Mocht er iets aan een ingeruilde auto mankeren, dan zal een dealer dit laten repareren, voordat de auto in de verkoop gaat. Je kunt altijd inruilen bij een merkdealer, al zullen ze voor een oude afgeschreven auto niet veel meer geven dan de sloopprijs. Deze schuiven ze direct door naar de sloop of de handel.

Bij sommige merkdealers vind je alleen jonge tweedehands auto’s. Bij andere dealers vind je occasions van alle leeftijden en bijbehorende kilometerstanden. Sla daarom de merkdealers nooit over tijdens jouw zoektocht naar een tweedehands auto.

De garantiebepalingen bij een merkdealer kunnen goed uitvallen, mits er niet te veel voorwaarden worden gesteld. Je hebt wettelijk al recht op een bepaalde periode.

Lees ook: Verborgen gebreken van een tweedehands auto.

Auto Kopen Merkdealer Prijzen 1024x438

Nadelen merkdealer

Het nadeel van een merkdealer is dat ze doorgaans hogere prijzen rekenen voor een tweedehands auto. Een dealer wil de auto zo snel mogelijk verkopen, met zoveel mogelijk winst, afhankelijk van de prijs die hij voor de auto heeft betaald. Meestal heb je weinig onderhandelingsruimte, maar het kan wel als je weet waar je over praat.

Transparantie over prijzen

Een merkdealer noemt in de advertenties vaak een meeneemprijs.

De meeneemprijs van een auto is de prijs van de auto in de huidige toestand. Het is belangrijk dat jij je hier goed bewust van bent. Weet dat er bovenop de meeneemprijs vaak nog andere kosten komen. Zo blijkt dat bij 90% van de auto’s met een meeneemprijs nog extra onderhoudskosten gerekend worden. Voorbeeld van mogelijke kosten zijn:

  • noodzakelijke onderhoud
  • kleine en/of grote onderhoudsbeurt
  • reparaties

Een dealer is niet altijd even transparant wat de prijzen betreft. Zo kan het zijn dat er sprake is van extra kosten. In de advertenties worden de zogenaamde afleverkosten niet genoemd. Achteraf blijkt dat deze ook betaald moeten worden. De getoonde prijs is dan een lokkertje.

De geschiedenis van de auto

Bij een merkdealer mag je verwachten dat ze alles weten van de aangeboden auto. Vraag door over de onderhoudshistorie (vraag om het boekje!), de vorige eigenaar of eigenaren, eventuele schades en ga zo maar door. Dan blijkt of de verkoper alles weet van de auto.

Lees ook: Vorige eigenaren van de auto

Auto Kopen Bij Merkdealer Garantie 1024x394

Garantievoorwaarden

Let op: soms wordt er gestunt met de garantievoorwaarden. In de communicatie spreekt de dealer over zes maanden garantie. Dat klinkt leuk, maar wettelijk gezien heb je minimaal recht op drie maand garantie. Zoek dus uit op hoeveel maanden je daadwerkelijk garantie hebt.

Lees meer: Wettelijke garantie op een tweedehands auto

Kopen bij de merkdealer?

Koop je een goede occasion altijd bij de merkdealer? Die vraag is niet zomaar te beantwoorden. Wat we wel weten is dat we bij Autocoach een database hebben opgebouwd met duizenden aanbieders van tweedehands auto’s zoals autohandelaren, universele autobedrijven en autohandelaren. Op basis van onze ervaring kunnen wij je vertellen wat handig is en wat niet.

Doe je huiswerk goed en neem deze informatie mee in je achterhoofd.

Autocoach - Auto kopen geweldig maken

Autocoach is de ideale manier om samen je auto te kopen! Wij helpen je bij de aanschaf. Van zoektocht tot aflevering.

Full-service

Ons meest complete pakket. We vinden de auto die bij je past en onderwerpen deze aan een aankoopkeuring. Vervolgens voeren we de onderhandelingen en stellen we het contract op met de verkoper. Ook de betaling regelen we voor je. Inruilauto? Ook die nemen we mee in de deal. We zorgen ervoor dat de auto volgens afspraak klaargemaakt wordt en leveren hem voor je deur af. 

Meer over Full-service

Aankoopkeuring

Auto op het oog en wil je zeker weten dat hij helemaal in orde is? Onze aankoopkeuring op locatie geeft inzicht in de technische staat van de auto.

Meer over de aankoopkeuring

Auto Zoeken

Je hebt een nieuwe auto nodig. Maar waar begin je met je zoektocht? En waar moet je allemaal op letten? Laat ons je nieuwe auto zoeken en voorkom frustraties en teleurstellingen.

Meer over Auto Zoeken

We verdienen onszelf in de regel terug in de vorm van gemak, zekerheid, lagere aanschafprijs en hogere inruilprijs.

Eerst even contact?

Heb je vragen over onze services, of ben je benieuwd welke service passend is voor jouw situatie? Bel ons op 085 - 77 30 225 of stuur ons een bericht.

Gerelateerde informatie

In de kennisbank van Autocoach vind je waardevolle blogs die je verder helpen. Heb je deze blogs al gelezen: