100% onafhankelijk
Sinds 2011
98% beveelt ons aan
Vragen? Bel ons op nummer 072 - 201 9000

Dit zijn 19 (on)betrouwbare youngtimers + de bekende problemen

Dankzij de youngtimer-regeling kun je als zzp’er, voor relatief weinig geld in een grote auto rijden. Veel zzp’ers maken gebruik van deze regeling. Maar hoe betrouwbaar is zo’n youngtimer nou eigenlijk? Of anders gezegd: Hoe groot is de kans op onvoorziene kosten?

Foto van Robert

Robert
Specialist
10-06-2022

We hebben 19 verschillende youngtimers onderverdeeld in drie categorieën:

 1. Weinig tot geen onvoorziene kosten
 2. Af en toe onvoorziene kosten
 3. Regelmatig onvoorziene kosten

Daarnaast lees je ook wat dan de meest voorkomende problemen zijn bij deze auto’s. We beginnen met de meest betrouwbare.

Lees ook: Is de youngtimer-regeling interessant voor jou als ZZP'er?

Weinig tot geen onvoorziene kosten

Wil je echt zonder problemen in een 15 jaar oude auto rijden, dan kom je automatisch uit bij Lexus. Een vrij onbekend merk in Nederland. 

Lexus is de luxedivisie van Toyota. Net als Infiniti dat is voor Nissan, en DS voor Citroën. Je ziet in Nederland voornamelijk de modellen IS, GS, LS en RX. 

Dat het een vrij onbekend merk is, zie je ook in het aanbod occasions. Er staan slechts enkele tientallen auto’s te koop van 15 jaar of ouder. 

Bijkomend voordeel: je komt niet snel iemand met dezelfde auto tegen. 

 • Lexus IS
 • Lexus GS
 • Lexus LS
 • Lexus RX
 • Audi A4
 • Audi A6
 • BMW 3-serie (E46)
 • BMW 5-serie (E39)
 • Mercedes C-klasse (W203)
 • Mercedes E-klasse (W211)

De onderste helft van de lijst, wordt in beslag genomen door de ‘Duitse drie’. Audi, BMW en Mercedes bouwen alle drie degelijke auto’s. Mochten er problemen optreden, dan gaat dat bijna altijd om elektronische storingen.

Af en toe onvoorziene kosten

In deze categorie vind je auto’s waarbij de kans toch wel groot is dat je af en toe voor onverwachte kosten komt te staan. Is dat een reden om ze te laten staan? Niet per se. 

Het is maar net wat je gewend bent met je huidige auto. En misschien ben jij bereid iets meer te betalen voor die ene auto.

Het belangrijkste is dat je vooraf op de hoogte bent van de risico’s van een auto. Dan ga je goed voorbereid over tot aankoop en kun je onvoorziene kosten alvast incalculeren. 

 • BMW 5-serie (E60) 

Storing panoramadak, bedrading in kofferbak, olielekkage, elektrische storingen. Voordeel is dat de elektrische storingen vrijwel allemaal bekend zijn. Onderzoek door de garage kost dus weinig tijd.

 • Volvo V70 

Weglekkende olie of koelvloeistof, aircopomp, elektrische storingen. Veel elektrische storingen zijn niet algemeen bekend. De garage is dus extra tijd kwijt aan het achterhalen van de oorzaak, wat zorgt voor een hogere rekening. 

 • Jaguar S-type 

Elektrische storingen.

 • Jaguar X-type

Elektrische storingen.

Zoals je ziet staat er weer een BMW 5-serie in. Het gaat nu echter om de E60, de opvolger van de E39 uit de categorie hiervoor. Een nieuwere auto zorgt dus niet automatisch voor minder onvoorziene kosten.

Regelmatig onvoorziene kosten

Koop je een van deze auto’s, dan kun je rekenen op flinke onvoorziene kosten. Een Porsche Cayenne van 9.000 euro lijkt een koopje. Maar reserveer datzelfde bedrag ook maar voor het onderhoud voor de komende 3 tot 4 jaar. Ondanks dat je alle autokosten kunt declareren, ben je nog steeds duur uit.

Garantie Tweedehands Auto Wettelijk

 • Audi A8
 • BMW 7-serie (E65)
 • Jaguar XK8
 • Porsche Cayenne
 • Volvo XC90

Grote motoren

Die hoge rekeningen hebben meerdere redenen. Ten eerste beschikken dit type auto’s meestal over een V8-motor. Wanneer de bougies vervangen moeten worden, gaat het dus om acht bougies. 

Ook een standaard onderhoudsbeurt is relatief duur voor dergelijke auto’s. Hoe meer cilinders, hoe meer er aan de auto gesleuteld moet worden. 

Innovaties

Elektrische storingen behoren ook tot veel voorkomende problemen bij deze auto’s. Ze zitten namelijk vol met elektronica. Onder andere de BMW 7-serie (E65) stond hier kort na zijn introductie om bekend. 

Fabrikanten halen bij hun topmodel (7-serie, A8, S-klasse) alles uit de kast op het gebied van innovatie en elektronica. Daardoor bevatten deze auto’s veel kinderziektes. 

Dure onderdelen

Het ene merk is het andere niet. Zeker als het gaat om de kosten voor onderdelen. Bij een merk als Porsche is alles duur. Of het nu gaat om remschijven of een turbo. Tel daar een hoog uurtarief bovenop (100+) en je bent verzekerd van een hoge rekening.

Controleer altijd de (onderhouds)geschiedenis

Oké, je hebt nu een idee van de betrouwbaarheid van deze youngtimers. Maar er is nog één punt van groot belang. De onderhoudsgeschiedenis.

Een relatief onbetrouwbare auto die perfect onderhouden is, kan daardoor toch een goede koop zijn. Maar dat geldt ook andersom. Een auto die bekend staat als betrouwbaar, kan voor hoge kosten zorgen wanneer deze niet op de juiste manier onderhouden is. 

Overweeg je om een Youngtimer te kopen? Laat je vrijblijvend adviseren door de experts van Autocoach

Autocoach is al jarenlang gespecialiseerd in het ontzorgen van autokopers bij de aanschaf van hun (zakelijke) occasion. In de praktijk zien we dat een youngtimer niet altijd de beste optie is als het gaat om kosten en zekerheid. Daarom adviseren wij om contact met ons op te nemen voor vrijblijvend advies. 

Bel ons op 072-2019000      Ontdek full-service kopen


Heb je vragen of wil je even sparren? 

Wij zijn van maandag t/m vrijdag 09:00-17:30 uur en op zaterdag van 09:30-15:30 bereikbaar via de telefoon en WhatsApp. Maar je kan ons altijd een mail sturen.

Telefoon: 072 - 201 9000

Email: service@autocoach.nl

WhatsApp: https://wa.me/31857730225