100% onafhankelijk
Sinds 2011
98% beveelt ons aan
Vragen? Bel ons op nummer 085 - 77 30 225

Dit zijn 19 (on)betrouwbare youngtimers + de bekende problemen

Categorie: Screenen

Dankzij de youngtimer-regeling kun je als zzp’er, voor relatief weinig geld in een grote auto rijden. Veel zzp’ers maken gebruik van deze regeling. Maar hoe betrouwbaar is zo’n youngtimer nou eigenlijk? Of anders gezegd: Hoe groot is de kans op onvoorziene kosten?

Foto van Robert

Robert
Specialist
10-06-2022

We hebben 19 verschillende youngtimers onderverdeeld in drie categorieën:

 1. Weinig tot geen onvoorziene kosten
 2. Af en toe onvoorziene kosten
 3. Regelmatig onvoorziene kosten

Daarnaast lees je ook wat dan de meest voorkomende problemen zijn bij deze auto’s. We beginnen met de meest betrouwbare.

Lees ook: Is de youngtimer-regeling interessant voor jou als ZZP'er?

Weinig tot geen onvoorziene kosten

Wil je echt zonder problemen in een 15 jaar oude auto rijden, dan kom je automatisch uit bij Lexus. Een vrij onbekend merk in Nederland. 

Lexus is de luxedivisie van Toyota. Net als Infiniti dat is voor Nissan, en DS voor Citroën. Je ziet in Nederland voornamelijk de modellen IS, GS, LS en RX. 

Dat het een vrij onbekend merk is, zie je ook in het aanbod occasions. Er staan slechts enkele tientallen auto’s te koop van 15 jaar of ouder. 

Bijkomend voordeel: je komt niet snel iemand met dezelfde auto tegen. 

 • Lexus IS
 • Lexus GS
 • Lexus LS
 • Lexus RX
 • Audi A4
 • Audi A6
 • BMW 3-serie (E46)
 • BMW 5-serie (E39)
 • Mercedes C-klasse (W203)
 • Mercedes E-klasse (W211)

De onderste helft van de lijst, wordt in beslag genomen door de ‘Duitse drie’. Audi, BMW en Mercedes bouwen alle drie degelijke auto’s. Mochten er problemen optreden, dan gaat dat bijna altijd om elektronische storingen.

Af en toe onvoorziene kosten

In deze categorie vind je auto’s waarbij de kans toch wel groot is dat je af en toe voor onverwachte kosten komt te staan. Is dat een reden om ze te laten staan? Niet per se. 

Het is maar net wat je gewend bent met je huidige auto. En misschien ben jij bereid iets meer te betalen voor die ene auto.

Het belangrijkste is dat je vooraf op de hoogte bent van de risico’s van een auto. Dan ga je goed voorbereid over tot aankoop en kun je onvoorziene kosten alvast incalculeren. 

 • BMW 5-serie (E60) 

Storing panoramadak, bedrading in kofferbak, olielekkage, elektrische storingen. Voordeel is dat de elektrische storingen vrijwel allemaal bekend zijn. Onderzoek door de garage kost dus weinig tijd.

 • Volvo V70 

Weglekkende olie of koelvloeistof, aircopomp, elektrische storingen. Veel elektrische storingen zijn niet algemeen bekend. De garage is dus extra tijd kwijt aan het achterhalen van de oorzaak, wat zorgt voor een hogere rekening. 

 • Jaguar S-type 

Elektrische storingen.

 • Jaguar X-type

Elektrische storingen.

Zoals je ziet staat er weer een BMW 5-serie in. Het gaat nu echter om de E60, de opvolger van de E39 uit de categorie hiervoor. Een nieuwere auto zorgt dus niet automatisch voor minder onvoorziene kosten.

Regelmatig onvoorziene kosten

Koop je een van deze auto’s, dan kun je rekenen op flinke onvoorziene kosten. Een Porsche Cayenne van 9.000 euro lijkt een koopje. Maar reserveer datzelfde bedrag ook maar voor het onderhoud voor de komende 3 tot 4 jaar. Ondanks dat je alle autokosten kunt declareren, ben je nog steeds duur uit.

Garantie Tweedehands Auto Wettelijk

 • Audi A8
 • BMW 7-serie (E65)
 • Jaguar XK8
 • Porsche Cayenne
 • Volvo XC90

Grote motoren

Die hoge rekeningen hebben meerdere redenen. Ten eerste beschikken dit type auto’s meestal over een V8-motor. Wanneer de bougies vervangen moeten worden, gaat het dus om acht bougies. 

Ook een standaard onderhoudsbeurt is relatief duur voor dergelijke auto’s. Hoe meer cilinders, hoe meer er aan de auto gesleuteld moet worden. 

Innovaties

Elektrische storingen behoren ook tot veel voorkomende problemen bij deze auto’s. Ze zitten namelijk vol met elektronica. Onder andere de BMW 7-serie (E65) stond hier kort na zijn introductie om bekend. 

Fabrikanten halen bij hun topmodel (7-serie, A8, S-klasse) alles uit de kast op het gebied van innovatie en elektronica. Daardoor bevatten deze auto’s veel kinderziektes. 

Dure onderdelen

Het ene merk is het andere niet. Zeker als het gaat om de kosten voor onderdelen. Bij een merk als Porsche is alles duur. Of het nu gaat om remschijven of een turbo. Tel daar een hoog uurtarief bovenop (100+) en je bent verzekerd van een hoge rekening.

Controleer altijd de (onderhouds)geschiedenis

Oké, je hebt nu een idee van de betrouwbaarheid van deze youngtimers. Maar er is nog één punt van groot belang. De onderhoudsgeschiedenis.

Een relatief onbetrouwbare auto die perfect onderhouden is, kan daardoor toch een goede koop zijn. Maar dat geldt ook andersom. Een auto die bekend staat als betrouwbaar, kan voor hoge kosten zorgen wanneer deze niet op de juiste manier onderhouden is. 

Autocoach - Auto kopen geweldig maken

Autocoach is de ideale manier om samen je auto te kopen! Wij helpen je bij de aanschaf. Van zoektocht tot aflevering.

Full-service

Ons meest complete pakket. We vinden de auto die bij je past en onderwerpen deze aan een aankoopkeuring. Vervolgens voeren we de onderhandelingen en stellen we het contract op met de verkoper. Ook de betaling regelen we voor je. Inruilauto? Ook die nemen we mee in de deal. We zorgen ervoor dat de auto volgens afspraak klaargemaakt wordt en leveren hem voor je deur af. 

Meer over Full-service

Aankoopkeuring

Auto op het oog en wil je zeker weten dat hij helemaal in orde is? Onze aankoopkeuring op locatie geeft inzicht in de technische staat van de auto.

Meer over de aankoopkeuring

Auto Zoeken

Je hebt een nieuwe auto nodig. Maar waar begin je met je zoektocht? En waar moet je allemaal op letten? Laat ons je nieuwe auto zoeken en voorkom frustraties en teleurstellingen.

Meer over Auto Zoeken

We verdienen onszelf in de regel terug in de vorm van gemak, zekerheid, lagere aanschafprijs en hogere inruilprijs.

Eerst even contact?

Heb je vragen over onze services, of ben je benieuwd welke service passend is voor jouw situatie? Bel ons op 085 - 77 30 225 of stuur ons een bericht.

Lees dit ook eens

Foto bij 'Online kentekenchecks: hoe nuttig zijn ze nou echt?'

Online kentekenchecks: hoe nuttig zijn ze nou echt?

Heb je een auto op het oog? Dan ben je vast benieuwd wat een kentekencheck je vertelt over je toekomstige auto. Lees meer

Foto van Robert

Robert
Specialist
30-01-2023

Foto bij 'Het verschil tussen inruilwaarde, dagwaarde en andere prijssoorten'

Het verschil tussen inruilwaarde, dagwaarde en andere prijssoorten

In de zoektocht naar een tweedehands auto, kom je verschillende prijssoorten tegen. Inruilwaarde, dagwaarde, handelswaarde, vraagprijs, meeneemprijs. Weet jij nog wat de verschillen zijn? Hieronder nemen we je mee langs alle soorten en kenmerken. Lees meer

Foto van Robert

Robert
Specialist
18-10-2022

Foto bij 'Import auto kopen? 5 aandachtspunten om op te letten'

Import auto kopen? 5 aandachtspunten om op te letten

Is het wel verstandig om een import auto te kopen? En wat zijn nou de punten waar je extra op moet letten? In dit artikel lees je precies hoe Autocoach import auto's beoordeelt op het gebied van schadeverleden, kilometerstanden, onderhoudshistorie en uitrusting. Lees meer

Foto van Robert

Robert
Specialist
24-08-2022