De youngtimer-regeling is een tegemoetkoming van de Belastingdienst richting jou als ondernemer. Rij je in een youngtimer, dan betaal je 35% bijtelling. Het grote voordeel is dat je die 35% betaalt over de dagwaarde, in plaats van de cataloguswaarde. Dit is voor veel ondernemers financieel aantrekkelijk. De economische waarde van een auto neemt elk jaar af, waardoor ook de bijtelling elk jaar omlaag gaat.
Robert
Specialist
10-06-2022
De Belastingdienst ziet je auto als youngtimer, wanneer deze 15 jaar of ouder is. Waarom belonen ze ondernemers met dit fiscale voordeel?
Dit doen ze omdat je in een oude auto rijdt. Het is dan niet in verhouding om bijtelling te betalen over de cataloguswaarde. Je hebt immers niet het genot van een nieuwe auto.
Het overgrote deel van de youngtimers is van de merken BMW, Mercedes en Volvo. En dan voornamelijk de BMW 5-serie, 3-serie, Mercedes E-klasse en Volvo V70.
En dat is niet voor niets. Deze auto’s zitten behoorlijk degelijk in elkaar. Het zijn betrouwbare auto’s met motoren die met gemak 400.000 km meegaan.
De bouwkwaliteit zorgt ervoor dat de auto’s ook na 15 jaar nog ‘goed’ aanvoelen. Vooral bij de BMW’s en Mercedessen hoef je geen kraakjes en piepjes te verwachten.
Dit heeft ook te maken met de lage tellerstanden waarmee de youngtimers te koop staan. 100.000 km is bijzonder laag voor een auto van 15 jaar oud.
Ja, er zijn ook nadelen. Tenminste, voor sommige ondernemers zijn het nadelen. Zo mis je de moderne veiligheidsopties. Denk aan dodehoek-detectie of het automatisch remmen wanneer je te dicht op je voorligger zit.
Daarnaast ben je meer geld kwijt aan onderhoud, reparaties en brandstof. De kans dat er iets kapot gaat, is nu eenmaal groter dan bij een nieuwe auto.
Je mag de btw die je betaalt over de autokosten, opvoeren als voorbelasting. Maar let op: je mag de btw over de privékilometers niet opvoeren.
Dus rijd je 60% van de kilometers zakelijk? Dan kun je 60% van je btw opvoeren. Je moet dan wel een kilometerregistratie bijhouden.
Voer je álle btw over de autokosten op? Dan krijg je te maken met het btw-forfait. Je betaalt dan een percentage van de – let op – cataloguswaarde van de auto.
Bij een marge-auto gaat het om 1,5% en bij een btw-auto is dat 2,7%. Is het erg als je dit moet betalen? Nee, lang niet altijd.
Vooral niet wanneer je relatief veel privékilometers rijdt. Het kan dan voordeliger zijn om het btw-forfait te betalen.
Rijd je (bijvoorbeeld) maar 10% van de kilometers privé, dan is het beter om een kilometerregistratie bij te houden en de btw naar rato op te voeren.
Nee, niet als het de bedoeling is om geld te besparen. Een auto van 15 jaar zal meer onderhoud en reparaties nodig hebben, wat de leaseprijs opdrijft.
Wanneer dan wel? Bijvoorbeeld als je niet over het vermogen beschikt om een youngtimer aan te schaffen. Door middel van lease, kun je alsnog in de auto rijden.
Dit is helaas niet mogelijk met een youngtimer. Een auto mag tijdens de looptijd niet ouder dan 10 jaar worden.
In sommige gevallen is het interessant om je youngtimer te laten taxeren. Niet voor de bijtelling, maar wel voor de verzekering.
Heb je een bijzondere auto, dan is deze wellicht meer waard dan de dagwaarde die de verzekeraar hanteert. Zo voorkom je dat je bij diefstal of total loss te weinig uitbetaald krijgt.
Het is gangbaar om de auto af te schrijven tot een reële economische waarde. Dat verschilt per auto.
Als je wilt, mág je de auto tot nul euro afschrijven. Houd er alleen rekening mee dat de verkoopprijs, als winst wordt gezien.
Verkoop je de auto uiteindelijk voor 3.000 euro, dan ziet de Belastingdienst dit als winst. Hier betaal je belasting over.
Wat er in de toekomst gebeurt, weet nog niemand. De kans is groot dat de milieuzones steeds strenger worden.
De meeste youngtimers hebben een milieuclassificatie van Euro 4 of 5 en rijden op benzine. Daarmee mag je op het moment van schrijven nog gewoon alle steden in.
Voor de meeste ondernemers zal dit niet interessant zijn. Deze worden bijna allemaal opgekocht door youngtimer handelaren.
Dat betekent dat het gros van de youngtimers in no time verdwenen is uit Duitsland. Zeker wanneer je vlak over de grens kijkt.
Bent je nou op zoek naar een specifiek model en heb je een budget van 25.000 euro of meer? Dan is het zeker de moeite waard om deze optie te overwegen.
Autocoach is de ideale manier om samen je auto te kopen! Wij helpen je bij de aanschaf. Van zoektocht tot aflevering.
Full-service
Ons meest complete pakket. We vinden de auto die bij je past en onderwerpen deze aan een aankoopkeuring. Vervolgens voeren we de onderhandelingen en stellen we het contract op met de verkoper. Ook de betaling regelen we voor je. Inruilauto? Ook die nemen we mee in de deal. We zorgen ervoor dat de auto volgens afspraak klaargemaakt wordt en leveren hem voor je deur af.
Aankoopkeuring
Auto op het oog en wil je zeker weten dat hij helemaal in orde is? Onze aankoopkeuring op locatie geeft inzicht in de technische staat van de auto.
Auto Zoeken
Je hebt een nieuwe auto nodig. Maar waar begin je met je zoektocht? En waar moet je allemaal op letten? Laat ons je nieuwe auto zoeken en voorkom frustraties en teleurstellingen.
We verdienen onszelf in de regel terug in de vorm van gemak, zekerheid, lagere aanschafprijs en hogere inruilprijs.
Eerst even contact?
Heb je vragen over onze services, of ben je benieuwd welke service passend is voor jouw situatie? Bel ons op 085 - 77 30 225 of stuur ons een bericht.
Om jou te behoeden voor een miskoop hebben we de 11 meest gemaakte fouten voor je op een rijtje gezet. Zo weet je precies waar je op moet letten bij de aanschaf van een auto! Lees meer
Nick
Service
11-10-2023
Heb je een auto op het oog? Dan ben je vast benieuwd wat een kentekencheck je vertelt over je toekomstige auto. Lees meer
Robert
Specialist
30-01-2023
Wanneer je op zoek bent naar de perfecte occasion, verdwaal je al snel tussen alle verschillende occasionsites. Hieronder hebben we de verschillen en de kenmerken van 9 occasionsites voor je op een rijtje gezet. Lees meer
Robert
Specialist
13-12-2022