100% onafhankelijk
Sinds 2011
98% beveelt ons aan
Vragen? Bel ons op nummer 072 - 201 9000

Defecte of kapotte auto laten repareren of vervangen? Een duivels dilemma!

Je hebt je auto naar de garage gebracht en je hoort dat de reparatiekosten hoog zijn. Wat ga je doen? De kapotte auto laten repareren of de auto vervangen? Die vraag stellen heel veel mensen, wanneer een garagerekening erg hoog dreigt uit te vallen. We hebben een aantal uitgangspunten voor je op een rij gezet.

Foto van Ernst

Ernst
Service
01-08-2022

Hoge reparatiekosten

Soms vallen de reparatiekosten van een auto zo hoog uit dat het zinvoller kan zijn om een nieuwe auto aan te schaffen.

Praktijkvoorbeeld: Karel heeft een half jaar geleden een tweedehands auto gekocht voor € 2.500. De auto kocht hij bij een universele garage. De eerste twee weken na de aanschaf reed de auto fantastisch. Totdat bleek dat het stuur naar rechts overhelde. De banden waren niet goed uitgelijnd. Geen grote reparatie, maar Karel was toch € 200 armer. Een paar weken later reed hij op de snelweg. De auto maakte veel lawaai.

Bij thuiskomst gaat hij opnieuw naar de garage. De garagehouder stelt verbaasd dat het een wonder is dat hij met de auto in deze staat nog zo’n afstand heeft gereden. De distributieriem is kapot en er blijkt iets fout te zijn met de uitlaat. Geschatte kosten: € 1.600 . De moed zakt Karel in de schoenen. Wat moet hij nu doen? De auto weer laten repareren of vervangen?

Defecte Auto Repareren Vervangen Auto Op Brug 1024x500

Inschatting van de situatie

In het geval van Karel knaagt onzekerheid aan hem. Als hij de auto laat repareren zijn de onverwachte kosten dan geweest voor de komende tijd? Of staat hij dan binnenkort weer bij de garage, omdat er iets kapot is?

Anderzijds heeft hij bij de aankoop van zijn huidige auto de situatie schijnbaar helemaal verkeerd ingeschat. Stel dat hij kiest voor het inruilen van zijn auto, hoe weet hij dan of hij nu daadwerkelijk een betere auto kiest.

Komen de twijfels van Karel je bekend voor? Geen zorgen! Dat is niet gek. Met grote regelmaat spreken onze autocoaches klanten die tegen dezelfde problemen aanlopen.

Lees ook Tweedehands auto kopen; stappenplan

Kosten reparatie versus waarde auto

Rijd je al een aantal jaren zonder zorgen in dezelfde auto en betaal je alleen de normale onderhoudskosten? Dan is de vraag bij een kostbare reparatie wat het je oplevert. Wat is het geschatte bedrag van de reparatie en wat is de waarde van de auto? Zijn de kosten hoger dan de waarde van de auto, dan is het verleidelijk om de auto te vervangen. Het is een dilemma voor veel eigenaren van een auto.

Welke opties heb je?

Auto vervangen

Overweeg je om de auto te vervangen voor een andere (tweedehands) auto, dan rijst de vraag: heb je hier geld voor?

De defecte auto is minder waard, maar een garage rekent met andere (lagere) bedragen voor reparaties. Dat kan voordeliger uitvallen. Voor een reparatie van € 2000 kan een garagehouder bijvoorbeeld maar € 1000 van de inruilwaarde afhalen. Een en ander is geheel afhankelijk van de oorspronkelijke inruilwaarde, de reparatiekosten, de aanschafwaarde van de nieuwe auto, enzovoort.

Het loont soms meerdere offertes op te vragen voor de reparatie. Je bent niet verplicht de reparatie uit te laten voeren door de garage waar de auto nu staat. Misschien ben je bij een ander goedkoper uit.

Auto repareren

De tweede optie is reparatie van de auto. Je bent doorgaans goedkoper uit dan bij de aanschaf van een andere auto. Om te voorkomen dat het weggegooid geld wordt verplicht je jezelf om nog minimaal een jaar of langer door te rijden in de auto. Ondertussen kun je verder sparen om op een gegeven moment een andere (tweedehands) auto te kopen.

Defecte Auto Repareren Vervangen Vraag 1022x500

Handige vragen

Stel jezelf de volgende vragen:

  • Hoe lang wil ik nog in deze auto rijden? De kosten moet je afwegen ten opzichte van de huidige waarde en de te verwachten waardevermindering van de auto. Wanneer de reparatiekosten 25% van de huidige waarde zijn, heb je dit pas na een paar jaar terug verdiend. Hierbij gaan we uit van een waardevermindering van 10% per jaar.
  • Komen er nog meer kosten? Laat de auto verder goed nakijken door een onafhankelijk persoon.
  • Heb ik het geld voor een andere auto, zonder ervoor te hoeven lenen? Ben je genoodzaakt een andere auto te kopen, denk dan goed na voor je een lening afsluit. Dat kost altijd meer geld dan je zou denken.

Lees ook Budget auto kopen

Een auto kost altijd geld

Hoe je het ook wendt of keert, een auto kost altijd geld. Zelfs wanneer je geen kilometer rijdt, ben je verplicht de auto te laten verzekeren.

De eerste kosten die je maakt zijn natuurlijk de aanschafkosten. Als je de garage uitrijdt ben je daar al een deel van kwijt, want de auto is dan al in waarde gedaald. Een beetje overdreven, maar het is een feit dat je elk jaar ongeveer 10% van de waarde inlevert. Voor een nieuwe auto is dat zelfs 20-30% in het eerste jaar.

Daarnaast heb je de kosten van de verzekering, motorrijtuigenbelasting, brandstof en het normale onderhoud. Onder normaal onderhoud verstaan we banden, remmen, kleine en grote beurten, enzovoort. Kosten die je altijd maakt, omdat veel onderdelen van een auto nu eenmaal aan slijtage onderhevig zijn.

Autocoach - Auto kopen geweldig maken

Autocoach is de ideale manier om samen je auto te kopen! Wij helpen je bij de aanschaf. Van zoektocht tot aflevering.

Full-service

Ons meest complete pakket. We vinden de auto die bij je past en onderwerpen deze aan een aankoopkeuring. Vervolgens voeren we de onderhandelingen en stellen we het contract op met de verkoper. Ook de betaling regelen we voor je. Inruilauto? Ook die nemen we mee in de deal. We zorgen ervoor dat de auto volgens afspraak klaargemaakt wordt en leveren hem voor je deur af. 

Meer over Full-service

Aankoopkeuring

Auto op het oog en wil je zeker weten dat hij helemaal in orde is? Onze aankoopkeuring op locatie geeft inzicht in de technische staat van de auto.

Meer over de aankoopkeuring

Auto Zoeken

Je hebt een nieuwe auto nodig. Maar waar begin je met je zoektocht? En waar moet je allemaal op letten? Laat ons je nieuwe auto zoeken en voorkom frustraties en teleurstellingen.

Meer over Auto Zoeken

We verdienen onszelf in de regel terug in de vorm van gemak, zekerheid, lagere aanschafprijs en hogere inruilprijs.

Eerst even contact?

Heb je vragen over onze services, of ben je benieuwd welke service passend is voor jouw situatie? Bel ons op 085 - 77 30 225 of stuur ons een bericht.

Gerelateerde informatie

In de kennisbank van Autocoach vind je waardevolle blogs die je verder helpen. Heb je deze blogs al gelezen:

Lees dit ook eens

Foto bij 'Tweedehands auto kopen: hier moet je op letten (jouw stappenplan)'

Tweedehands auto kopen: hier moet je op letten (jouw stappenplan)

Ben je op zoek naar een tweedehands auto? Wil je weten waar je op moet letten wanneer je een tweedehands auto koopt? Een goede voorbereiding is het halve werk. Dat geldt zeker voor de aanschaf van een tweedehands auto. In dit uitgebreide blog vind je een exclusief stappenplan. We lopen samen met jou door een aantal stappen heen die van belang zijn voor de keuze die je maakt. Lees meer

Foto van Ernst

Ernst
Service
29-05-2024

Foto bij 'Zo controleer je de kilometerstand van een import auto'

Zo controleer je de kilometerstand van een import auto

“De laatst kilometerstand in ons systeem is 280.000 km, en dat is twee jaar geleden.” Aldus de Duitse medewerker van de Porsche-dealer. Mag jij raden met welke kilometerstand deze Porsche aangeboden werd…. Lees meer

Foto van Robert

Robert
Specialist
05-05-2024

Foto bij 'De 11 meest gemaakte fouten bij de aanschaf van een occasion'

De 11 meest gemaakte fouten bij de aanschaf van een occasion

Om jou te behoeden voor een miskoop hebben we de 11 meest gemaakte fouten voor je op een rijtje gezet. Zo weet je precies waar je op moet letten bij de aanschaf van een auto en wat je eraan kunt doen! Lees meer

Foto van Nick

Nick
Service
17-04-2024