100% onafhankelijk
Sinds 2011
96% beveelt ons aan
Vragen? Bel ons op nummer 072 - 201 9000

Eerste auto kopen: de ultieme startersgids!

Ben je op zoek naar jouw eerste auto? Misschien ben je net 18 geworden en heb je sinds kort je rijbewijs? Of reisde je altijd met het openbaar vervoer en vind je dit niet prettig meer. Wat de reden ook is, je ben toe aan een nieuwe auto. Je gaat op pad om jouw eigen eerste auto te kopen en dat doe je niet zomaar even vlak voor sluitingstijd op een vrijdagmiddag.

Foto van Ernst

Ernst
Service
02-08-2022

De een heeft al wat zaken op een rij gezet, de ander weet niet waar en hoe te zoeken. Voor beiden laten we in dit artikel alle belangrijke zaken zien waar je aan moet denken en een beslissing over moet nemen. We gaan er stap voor stap doorheen.

Tweedehands of nieuw kopen?

Wil je een nieuwe of een tweedehands auto? Dat is de startvraag in je zoektocht naar een nieuwe auto. Vaak hangt dit af van het budget wat je voor ogen hebt. Het kan zijn dat je een keuze hebt. Je kunt kiezen voor een nieuwe auto, maar moet daarvoor wel een andere aankoop uitstellen of zelfs over laten gaan. Bijvoorbeeld nieuwe meubelen, een kleine verbouwing of een verhuizing.

Daarom moet je, wanneer je de keuze hebt, daar goed over nadenken.

De voordelen van een nieuwe auto:

  • De auto is nieuw, dus heeft geen gebreken: nieuw wil niet zeggen dat je 100% zekerheid hebt dat een auto geen gebreken heeft. Maar de garantie is meestal wel goed geregeld.
  • De auto heeft de nieuwste snufjes: alleen de allernieuwste technische snufjes. Elke generatie auto’s heeft weer nieuwe middelen die de bestuurder helpen. Maar heb je die echt nodig en zijn alle kinderziekten er al uit?
  • Een nieuwe auto heeft nog geen kilometers gemaakt: dat is logisch maar ook echt belangrijk? Een auto met 50.000 kilometer op de teller kan net zo goed zijn en heeft de eerste onderhoudsbeurt(en) al gehad.
  • Je kunt zelf de kleur, brandstof en andere zaken bepalen. Soms wel tegen een meerprijs.

Een nieuwe auto is wel duurder dan een occasion van een jaar oud. Een auto verliest het eerste jaar tot 20 of 30% van zijn waarde. Daarna wordt over het algemeen een auto elk jaar 10 % minder waard.

Toch liever een tweedehands auto: dit zijn de voordelen:

  • Lagere aanschafprijs vergeleken met die van een nieuwe auto. Ook kun je onderhandelen over prijs.
  • Je kunt toch een auto kopen uit het duurdere segment.
  • Garantie is in veel gevallen ook goed geregeld.
  • Korte of bijna geen levertijd.
  • Er is veel keuze bij heel veel garages, dealers en particulieren en dit is meestal al via internet te bekijken.
  • Hoge kwaliteit van moderne auto’s, waardoor je toch veel waar krijgt voor je geld.

Lees ook: Nieuwe of tweedehands auto kopen?

Eerste Auto Kopen Kosten 1024x418

Wat kost een auto?

Die vraag kunnen wij niet in een paar zinnen beantwoorden, want er spelen veel factoren een rol bij deze vraag.

Aanschafprijs

Ten eerste speelt het merk en model van de auto een rol. Het ene merk is duurder dan het andere merk; je betaalt veel meer voor de naam Ferrari dan voor een Hyundai. Dat lijkt logisch, maar is wel iets om over na te denken. Wil je echt in een duur merk rijden of maakt je dat niet veel uit? Hetzelfde geldt voor het model van een bepaald automerk.

Probeer zoveel mogelijk prijzen te vergelijken op de verschillende sites:

Verzekering

Probeer vooraf te kijken wat een verzekering kost voor een bepaalde auto. En welke verzekering je nodig hebt. Een auto moet altijd WAM-verzekerd zijn. Die WA-verzekering (Wettelijke Aansprakelijkheid) is wettelijk verplicht, en vergoedt de schade die jij toebrengt aan derden. WAM staat voor Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorvoertuigen, waarin de verzekeringsplicht van motorvoertuigen is geregeld. De hoogte van een WA-verzekering is geheel afhankelijk van de verzekeringsmaatschappij.

Een autoverzekering met een beperkt cascodekking (WA+) biedt meer dan een WA-verzekering. Naast de schade die je bij een ander veroorzaakt, dekt WA+ ook bepaalde schade aan je eigen auto. Meestal kies je voor een beperkt cascoverzekering als je auto tussen de ongeveer 6 en 10 jaar oud is. Vaak is dan ook inbraak en ruitschade gedekt, maar je betaalt wel meer dan voor alleen een WA-verzekering.

Wil je helemaal geen kosten maken, dan kies je voor een Allriskverzekering waarbij (bijna) alles wordt vergoed, onder bepaalde voorwaarden. Een Allriskverzekering, of WA-casco, is duurder dan een WA-beperkt casco.

Vraag offertes op bij verschillende verzekeringsmaatschappijen of bezoek de bekende vergelijkingssites.

Onderhoud

Een auto moet onderhouden worden en dat kost altijd geld. Houd er rekening mee dat je de banden op een gegeven moment moet vervangen, dat de auto een kleine of grote beurt nodig heeft en ga zo maar door. Probeer vooraf in te schatten hoeveel onderhoud een bepaalde auto nodig heeft.

Controleer altijd of er een onderhoudsboekje aanwezig is en welk onderhoud al is gepleegd aan de auto. Door onderzoek te doen op het internet kun je al veel te weten komen over het onderhoud van bepaalde auto’s.

Motorrijtuigenbelasting (wegenbelasting)

Voor elk motorvoertuig moet motorrijtuigenbelasting worden betaald en de hoogte hiervan is afhankelijk van:

  • Gewicht
  • Brandstof
  • CO2 uitstoot
  • Provincie

Zo betaal je voor een zware diesel veel meer belasting dan voor een kleine zuinige auto. Je kunt de belastingtarieven voor een bepaalde auto opzoeken op de site van de Belastingdienst.

Budget

Dit sluit natuurlijk perfect aan op de vraag of je een nieuwe of tweedehands auto wilt kopen. Je hebt, als het goed is, een bepaald budget in gedachten. Is het saldo op de spaarrekening toereikend of moet je misschien extra geld lenen?

Geld lenen voor een auto is een van de slechtste investeringen die je kunt doen, tenzij je de lening heel snel afbetaald. Terwijl jij nog bezig bent met het afbetalen van de lening vermindert ook de waarde van de auto. Het kan zijn dat de auto ‘niets’ meer waard is op het moment dat jij het laatste termijn betaalt van de lening. Op dat moment heb je in totaal veel meer betaald dan de oorspronkelijke aanschafprijs en kun je weer opnieuw beginnen. In plaats van te lenen kun je ook een goedkopere auto nemen die net zo goed kan zijn.

Lees ook: Budget tweedehands auto.

Eerste Auto Kopen Brandstof 1024x438

Brandstof

Op welke brandstof wil je gaan rijden, of wil je zelfs een elektrische auto? Dit is een belangrijke keuze, want het bepaalt mede de totale kosten per jaar die je aan de auto kwijt bent.

Diesel

Een goede auto die op diesel rijdt, en lekker zuinig is, kan een juiste keuze zijn. Maar hou er rekening mee dat je veel meer motorrijtuigenbelasting betaalt. Rij je te weinig kilometers, dan kost het je meer geld dan het rijden in een benzineauto.

Je hebt dan te maken met het zogenoemde omslagpunt, het aantal gereden kilometers waarboven het zich loont om diesel te rijden. Er zijn hiervoor genoeg rekenmodellen te vinden op het internet. Een daarvan is omslagpuntcalculator.

Diesels zouden verder grote vervuilers zijn, waardoor de milieunormen voor diesels steeds strenger zijn geworden. Nu valt dit wel mee voor de moderne diesels en gaat het vooral om de oudere diesels, die de meeste schadelijke stoffen uitstoten. En diesels vallen, net als alle auto’s, in een bepaalde emissieklasse (1-6), waarbij de laagste klasse de meeste vervuilende is.

Benzine

Benzine is nog steeds de meest gebruikte brandstof voor auto’s, maar ook de duurste brandstof. Het kan daarom lonen om goed te kijken naar het aantal kilometers dat je per jaar rijdt, of denkt te gaan rijden. Heb je bijvoorbeeld een nieuwe baan en moet je verder reizen, bereken dan met de omslagcalculator of benzine nog steeds uit kan.

LPG

Wat geldt voor diesel, geldt ook voor LPG met betrekking tot de prijs (lager dan benzine) en de wegenbelasting (hoger). Ook voor LPG moet je vooraf berekenen of het uit kan (omslagpunt). Het is belangrijk te weten of een installatie later is ingebouwd of al in de fabriek. Niet elke auto is echt geschikt om op LPG te rijden en een snellere slijtage van onderdelen is soms het gevolg.

Elektrisch rijden

Er komen steeds meer (volledig) elektrische auto’s op de tweedehands markt, wat een logisch gevolg is van het groter wordende aantal verkochte nieuwe elektrische auto’s. Dit waren in het begin vooral leaseauto’s en deze zie je dan ook veel op de markt komen.

Bij een elektrische auto speelt de actieradius een grote rol, die voor ‘oude’ elektrische auto’s misschien maar 250 km is. Dat heeft ten dele ook te maken met de staat van de accu’s die, net als alle accu’s, na verloop van tijd minder worden.

Laat je goed voorlichten over de aanschaf van een bepaalde elektrische auto.

Voor- en nadelen

Elke soort brandstof heeft zijn eigen voor- en nadelen. Laat je goed voorlichten door een expert van Autocoach. Hij of zij kan het snel voor je uitrekenen wat voor jou de beste keuze is. En dat kan in een vrijblijvend gesprek waarin je natuurlijk meer vragen kunt stellen.

Lees ook: Brandstofkeuze.

Eerste Auto Kopen Carrosserie 1000x414

Carrosserie of soort auto

Je weet dat je een mooie sportieve auto wilt, het liefste een echt sportmodel! Daar droom je al jaren van! Als het een droom is die je waar kunt maken, dan moet je dat niet laten en er voor gaan.

Soms is het echter een opwelling, omdat je onderweg een mooie sportauto hebt zien rijden. Dan kan de keuze wel eens slecht uitvallen, omdat je dat ‘buitenkansje’ niet wilde laten lopen en dan blijkt dat je een kat in zak hebt gekocht.

De keuze van het soort carrosserie van jouw eerste auto is belangrijk. Je moet weten met wat voor doel jij een tweedehands auto wilt kopen. Waar heb je de auto voor nodig? Heb je een nieuwe baan verder weg en moeilijk bereikbaar met het openbaar vervoer? Koop een goede betrouwbare tweedehands auto. Of wordt het eerste kind verwacht en is een auto nodig voor vervoer? Kijk dan uit naar een gezinsauto die ook is voorbereid op een eventuele verder uitbreiding van het gezin.

Er zijn veel carrosserievormen waar je uit kunt kiezen en allemaal hebben ze hun eigen voor- en nadelen:

Waar moet je op letten bij je eerste tweedehands auto?

Heel veel! Soms vergeet een koper gewoon bepaalde zaken te controleren, omdat hij/zij te veel naar de verkoper luistert of de auto gewoon te graag wil hebben. Probeer altijd rustig te blijven en kijk onder andere naar:

  • Kilometerstand: een lage kilometerstand is niet altijd voordelig.
  • (Technische) staat: technische staat is niet altijd even gemakkelijk te controleren. Neem iemand mee die er (ook) verstand van heeft. Of laat de auto door ons keuren.
  • Onderhoudshistorie: boekje aanwezig?
  • Importauto: niet alle importauto’s zijn per definitie verdacht, maar het is altijd oppassen. Wij kunnen het voor je checken.
  • Maak een proefrit: geen proefrit van 5 minuten, maar een uitgebreide lange rit, waarin je alles goed controleert. Doe dat niet alleen, want dan breng je jezelf alleen maar in gevaar of je vergeet de helft te controleren.
  • Voldoet de auto aan de eisen die je hebt gesteld: ruimte, bagage, zithoogte, kosten enzovoort.

Toekomstverwachting

Hoe lang denk je de auto te gaan gebruiken? Een terechte vraag, want dan moet je misschien ook rekening houden met een eventuele gezinsuitbreiding in de nabije toekomst? Het kan ook zijn dat je een caravan aan wilt schaffen. Dan is het verstandig om te controleren of de auto wel geschikt is en wat de auto maximaal mag trekken. Zo zijn er vast meer zaken waar je aan kunt denken.

Autocoach - Auto kopen geweldig maken

Autocoach is de ideale manier om samen je auto te kopen! Wij helpen je bij de aanschaf. Van zoektocht tot aflevering.

Full-service

Ons meest complete pakket. We vinden de auto die bij je past en onderwerpen deze aan een aankoopkeuring. Vervolgens voeren we de onderhandelingen en stellen we het contract op met de verkoper. Ook de betaling regelen we voor je. Inruilauto? Ook die nemen we mee in de deal. We zorgen ervoor dat de auto volgens afspraak klaargemaakt wordt en leveren hem voor je deur af. 

Meer over Full-service

Aankoopkeuring

Auto op het oog en wil je zeker weten dat hij helemaal in orde is? Onze aankoopkeuring op locatie geeft inzicht in de technische staat van de auto.

Meer over de aankoopkeuring

Auto Zoeken

Je hebt een nieuwe auto nodig. Maar waar begin je met je zoektocht? En waar moet je allemaal op letten? Laat ons je nieuwe auto zoeken en voorkom frustraties en teleurstellingen.

Meer over Auto Zoeken

We verdienen onszelf in de regel terug in de vorm van gemak, zekerheid, lagere aanschafprijs en hogere inruilprijs.

Eerst even contact?

Heb je vragen over onze services, of ben je benieuwd welke service passend is voor jouw situatie? Bel ons op 085 - 77 30 225 of stuur ons een bericht.

Gerelateerde informatie

In de kennisbank van Autocoach vind je waardevolle blogs die je verder helpen. Heb je deze blogs al gelezen: