100% onafhankelijk
Sinds 2011
98% beveelt ons aan
Vragen? Bel ons op nummer 072 - 201 9000

Tweedehands auto met airco of climate control: waar moet je op letten?

Ben je op zoek naar een tweedehands auto met een airco? Heb je nu een auto zonder airco en ben je zat van de hitte in de auto? Of had je een airco in je auto maar moest je de auto vervangen? We hebben voor je op een rij gezet waar je op moet letten wanneer je een occasion met airco zoekt. Vragen waar we hier op ingaan, zodat je weet waar je op moet letten wanneer je op zoek gaat naar een tweedehands auto met airco.

Foto van Ernst

Ernst
Service
01-08-2022

Wat is een airco?

Het woord airco is een afkorting van airconditioning. Airconditioning is het Engelse woord voor lucht-conditioneersysteem, klimaatregeling of luchtbehandelingssysteem. Is dat niet iets anders dan wat wij over het algemeen bedoelen met de airco van een auto? Wij bedoelen dan het systeem dat de lucht afkoelt en verder niets.

Tweedehands Auto Met Airco Buitenunits 922x442

Toch is een airco in een auto wel degelijk een luchtbehandelingssysteem. Het koelt tenslotte niet alleen de lucht, maar bepaalt ook de luchtvochtigheid. Warme lucht kan meer vocht bevatten dan koude. Dat betekent dat bij het afkoelen van de lucht, het vocht moet condenseren en worden afgevoerd.

Principewerking airco

Om te voorkomen dat dit een technisch verhaal wordt beschrijven we hier de principewerking van de airco.

In het systeem van de airco wordt constant een koudemiddel rondgepompt, waarbij de aggregatietoestand verandert van gas naar vloeistof en weer terug naar gas. Het koudemiddel is een speciale vloeistof die onder hoge druk wordt gebracht door de compressor in het systeem. De temperatuur van het gas daalt hierbij tot ver onder het vriespunt. Vanuit de compressor wordt het gas door de zogenoemde condensor gevoerd, waar het vloeibaar wordt (condensatie).

De zeer koude vloeistof gaat daarna via een filter/vochtafscheider en een speciaal ventiel, naar de verdamper waar het weer verdampt. Het ventiel brengt de druk van vloeistof omlaag, waardoor het heel snel kan verdampen. De temperatuur van de vloeistof is dan ongeveer 0 °C. Om verder te kunnen verdampen, haalt de verwarmer warmte uit de warme lucht, die de interieurventilator langs de verdamper leidt. Hierdoor koelt deze lucht verder af. Deze koude lucht blaast de ventilator vervolgens in het interieur van de auto.

Soorten aircosystemen voor een auto

Er zijn twee soorten aircosystemen voor auto’s; een gewone airco en de zogenoemde geregelde airco, ook wel climate control genoemd.

Gewone airco

De gewone airco bedien je zelf door deze warmer of kouder te zetten, samen met de stand van de ventilator. Zo bepaal je zelf de temperatuur in de auto. Wordt het te warm of te koud in de auto, dan verander je zelf de stand van de airco.

Airco Tweedehands Auto Onderhoud 889x500

Semiautomatische climate control

Bij een semiautomatische climate control kun je de gewenste temperatuur in de auto instellen. Het systeem regelt geheel zelfstandig de temperatuur van het interieur door deze constant te meten en bij te stellen.

Een volautomatische climate control regelt niet alleen de temperatuur van het interieur, maar ook de benodigde snelheid en hoeveelheid lucht. Steeds meer auto’s hebben climate control en zelfs de mogelijkheid om de temperatuur voor elke zitplaats apart te regelen.

Onderhoud airco

Een airco van een auto heeft elk jaar onderhoud nodig. Daarom is het verstandig deze elk jaar te laten controleren en eventueel te laten bijvullen. Er moet altijd voldoende koelmiddel in het systeem aanwezig zijn. Een ‘droge’ airco houdt het niet lang vol en het is een kostbare zaak wanneer het systeem het begeeft.

2ehands Auto Met Airco Onderhoud Filter 1024x500

Een gewone controle kost meestal niet veel en is soms zelfs gratis. Een complete airco controle, inclusief bijvullen, kan tussen de € 75 en € 100 kosten.

Het is belangrijk dat je de airco regelmatig gebruikt, ook al heb je het niet nodig. Door elke week de airco minimaal tien minuten te gebruiken voorkom je schade aan het systeem.

Aandachtspunten aanschaf tweedehands auto met airco

Wil je een tweedehands auto met airco aanschaffen, controleer dan de volgende zaken:

  • Komt er koude lucht uit de roosters? Zet hiervoor de airco op de koudste stand. De lucht moet hierdoor direct ijskoud aanvoelen. Een airco hoeft niet ‘warm te draaien’.
  • Vraag wanneer de laatste controle was. Kijk hiervoor ook in het onderhoudsboekje wanneer die aanwezig is. Is deze niet aanwezig, overweeg dan om de auto te laten staan. Je kunt dan normaal onderhoud ook niet controleren.
  • Stinkende lucht? Grote kans dat er schimmels en bacteriën in en op de verdamper zitten, omdat de airco te weinig is gebruikt. De airco moet schoongemaakt worden.

Tips voor airco gebruik

Heb je een auto gekocht met airco, dan helpen de volgende tips om hier optimaal gebruik van te maken.

  • Zet de airco tien minuten voor aankomst uit. Hiermee verklein je de kans op schimmels en bacteriën.
  • Ventileer eerst de auto door de ramen open te doen. Zet daarna pas de airco aan.
  • Getint glas of geblindeerde ramen (achter) voorkomen dat de airco voluit moet blijven draaien.
  • Stel de temperatuur (indien mogelijk) zes tot zeven graden lager in dan de buitentemperatuur. Zo is de overgang van koud naar warm niet te groot.
  • Zorg dat de koude luchtstroom niet direct in het gezicht blaast. Dit kan alleen slecht zijn voor je gezondheid. Laat de luchtstroom langs de ramen gaan.
  • Schakel de airco ook in om ramen sneller te ontwasemen.
  • Tijdig onderhoud of controle is noodzakelijk om dure reparaties te voorkomen.

Tweedehands Auto Met Airco Temperatuur 399x224

Autocoach - Auto kopen geweldig maken

Autocoach is de ideale manier om samen je auto te kopen! Wij helpen je bij de aanschaf. Van zoektocht tot aflevering.

Full-service

Ons meest complete pakket. We vinden de auto die bij je past en onderwerpen deze aan een aankoopkeuring. Vervolgens voeren we de onderhandelingen en stellen we het contract op met de verkoper. Ook de betaling regelen we voor je. Inruilauto? Ook die nemen we mee in de deal. We zorgen ervoor dat de auto volgens afspraak klaargemaakt wordt en leveren hem voor je deur af. 

Meer over Full-service

Aankoopkeuring

Auto op het oog en wil je zeker weten dat hij helemaal in orde is? Onze aankoopkeuring op locatie geeft inzicht in de technische staat van de auto.

Meer over de aankoopkeuring

Auto Zoeken

Je hebt een nieuwe auto nodig. Maar waar begin je met je zoektocht? En waar moet je allemaal op letten? Laat ons je nieuwe auto zoeken en voorkom frustraties en teleurstellingen.

Meer over Auto Zoeken

We verdienen onszelf in de regel terug in de vorm van gemak, zekerheid, lagere aanschafprijs en hogere inruilprijs.

Eerst even contact?

Heb je vragen over onze services, of ben je benieuwd welke service passend is voor jouw situatie? Bel ons op 085 - 77 30 225 of stuur ons een bericht.

Gerelateerde informatie

In de kennisbank van Autocoach vind je waardevolle blogs die je verder helpen. Heb je deze blogs al gelezen: