100% onafhankelijk
Sinds 2011
98% beveelt ons aan
Vragen? Bel ons op nummer 072 - 201 9000

5 type aanbieders van occasions + kenmerken

Wanneer je op zoek bent naar een occasion, kom je verschillende type aanbieders tegen. Particulieren, merkdealers en onafhankelijke autobedrijven zie je het vaakst. Wie wel van een gokje houdt, kan ook terecht bij een autoveiling. Hieronder lees je alle kenmerken per aanbieder, inclusief tips uit de praktijk van Autocoach.

Foto van Robert

Robert
Specialist
03-10-2022

1. Particulier

Kenmerken

 • Lagere prijs dan bij autobedrijf
 • Minimale wettelijke bescherming
 • Ruimte voor onderhandelingen
 • Auto inruilen niet mogelijk
 • Extra alert zijn op verleden
 • Gelijk oversteken

Bij een particuliere verkoper vind je over het algemeen lagere prijzen dan bij autobedrijven. Maar daar staan wel een aantal nadelen tegenover. 

Wettelijk gezien ben je een stuk minder goed beschermd dan bij een bedrijf. Daarnaast kan een particuliere verkoper de auto niet rijklaar (apk, onderhoud, afleverbeurt) afleveren. Je krijgt de auto mee zoals hij is en je kunt geen auto inruilen.

De praktijk leert dat je bij dit type aanbieder het grootste risico loopt op een miskoop of verrassingen na de aankoop.

Hulp Aanschaf Auto Top 1170x500

Gelijk oversteken

Het is binnen deze categorie extra belangrijk om goed onderzoek te doen naar het autoverleden. Kijk goed naar de eigenaren historie en de (werkelijke) reden van verkoop. Een korte bezitsduur is een extra aandachtspunt. Zeker als de auto kort geleden geïmporteerd is. 

Let extra op wanneer de auto via-via wordt aangeboden, of wanneer de verkoper op een anonieme plek wil afspreken. Doe nooit vooraf een (aan)betaling maar steek gelijk over.

Waar we bij autobedrijven steeds meer vaste prijzen tegenkomen, zien we bij particulieren bijna altijd wel ruimte om de vraagprijs omlaag te krijgen. Dat is ook direct het enige punt waar over te onderhandelen valt.

Tweedehands Auto Particulier Deal 1024x500

Garantie kan een particulier niet afgeven. En een onderhoudsbeurt die eraan zit te komen, onderhandel je er meestal niet bij. Dan moet de particulier zelf naar een garage om het onderhoud uit te laten voeren.

Houdt er rekening mee dat het verdienmodel van een garage de verkoop van onderdelen en uren is, ervaring leert dat een garagebezoek net na de aankoop vaak tegenvalt.

Bij een particuliere aankoop kan Autocoach je ondersteunen met het screenen, het onderhandelen en de aankoopkeuring op locatie (wij regelen de brug). Afhankelijk van de auto is het ook mogelijk om via ons een garantieverzekering af te sluiten. 

2. Universeel autobedrijf

Kenmerken

 • Iets hogere prijzen
 • Betere wettelijke bescherming
 • Auto inruilen mogelijk
 • Veel onderhandelings opties
 • Technische staat niet altijd bekend

Bij universele autobedrijven liggen de prijzen vaak net wat hoger dan bij particulieren. Daar staat tegenover dat je altijd wettelijke bescherming hebt. Wij onderhandelen regelmatig een lagere vraagprijs voor een tweedehands auto, maar toch zien we steeds vaker een vaste meeneemprijs.

Gelukkig heb je bij een autobedrijf meer opties als het gaat over onderhandelen. Bijvoorbeeld op het gebied van een afleverpakket, garantiepakket, herstelwerkzaamheden, extra’s (trekhaak) en eventueel je inruilauto.

Ondanks dat we steeds vaker vaste prijzen zien, weten we altijd wel honderden tot duizenden euro’s voordeel te realiseren. De ene keer in de vorm van korting op de vraagprijs, en de andere keer in de vorm van reparaties, accessoires, gratis afleverpakket of betere (garantie)condities.

Je investering in Autocoach verdien je bijna altijd terug door een lagere aanschafprijs, hogere inruilprijs, gemak en zekerheid.

Handelaren

Tussen al die autobedrijven zitten een veel handelaren die puur en alleen bezig zijn met zoveel mogelijk auto’s in- en verkopen. Op zich is daar niets mis mee, maar het nadeel is dat ze vaak in mindere mate op de hoogte zijn van de technische staat van de auto’s die ze aanbieden.

Dat maakt het lastig om vooraf een inschatting te maken van de auto. Probeer altijd vooraf het autoplaatje (autoverleden, garantievoorwaarden, onderhandelen, enz.) zo compleet mogelijk te maken, zodat je kunt bepalen of de auto je tijd en energie waard is. Zeker als je er een heel eind voor moet rijden. 

Wees ook daarom extra kritisch tijdens de proefrit.

Tips Voorkomen Dure Auto Proefrit 1024x392

Wanneer het autobedrijf zelf geen werkplaats heeft, zul je zien dat dit van invloed is op de garantievorm en voorwaarden. Deze bedrijven brengen in de regel de garantie onder bij een garantieverzekeraar. Het voordeel is dat je bij problemen bij een lokale garage terecht kunt. Je moet alleen goed op de kleine letters letten.

BOVAG-bedrijven

De BOVAG-leden conformeren zich aan de voorwaarden en richtlijnen van de BOVAG. Het BOVAG label geeft jou meer zekerheid en duidelijk op het gebied van garantie. Je mag meer kwaliteit en service verwachten van het BOVAG-bedrijf.

Twijfel je of een bedrijf echt is aangesloten bij de BOVAG? Check het eenvoudig via de website. Wees ook extra alert op de looptijden en garantievoorwaarden. De standaard looptijd bedraagt 12 maanden, maar in de praktijk zien we BOVAG-leden die daarvan afwijken.

Handelaar met werkplaats

Wij vinden het een voordeel als een autobedrijf zelf beschikt over een werkplaats. Dat betekent ook dat ze meer zicht hebben op de technische staat van de occasions die ze aanbieden. Daarnaast zijn ze ook beter in staat om de auto technisch goed af te leveren.

Inspectie Op De Brug

3. Merkdealer

Kenmerken

 • Iets hogere prijs dan onafhankelijk autobedrijf
 • Hogere standaarden occasions en service
 • Veel onderhandelings opties
 • Goed beeld van de technische staat
 • Goede wettelijke bescherming
 • Auto inruilen mogelijk

Een merkdealer heeft zijn naam hoog te houden. Niet alleen van het bedrijf zelf, maar ook van het merk. Het occasionaanbod bestaat dan ook voornamelijk uit de wat jongere en nettere auto's. De echte koopjes kom je hier niet snel tegen. 

Heb je een inruilauto die niet meer dan een paar duizend euro oplevert? Dan geeft de dealer je waarschijnlijk een lagere inruilprijs. Simpelweg omdat ze de auto weer snel doorverkopen aan een ander autobedrijf. 

In zo'n situatie loont het extra om je auto aan te bieden via het netwerk van Autocoach. Dat is een standaard onderdeel van onze service Screenen & Onderhandelen. Grote kans dat je dan meer geld krijgt voor je oude auto. In meer dan 50% van de gevallen wordt de verkoper overboden door een bieder uit ons netwerk.

Auto Kopen Bij Universeel Autobedrijf Top 1170x500

Het nette aanbod en de goede service vertalen zich in een hogere prijs dan bij onafhankelijke autobedrijven. Vooral mensen die op zoek zijn naar wat meer gemoedsrust hebben dat extra geld er graag voor over. 

Net als bij onafhankelijke garages, is het bij een merkdealer ook mogelijk om te onderhandelen over de vraagprijs, afleverpakketten, herstelwerkzaamheden en extra's (trekhaak). 

4. Leasemaatschappij

Kenmerken

 • Goed onderhouden
 • Onderhoudshistorie bekend
 • Meestal 1 vorige eigenaar
 • Vaste prijzen
 • Vaak toe aan onderhoud
 • Altijd wettelijke garantie

Bij ex-leaseauto's weet je in ieder geval twee dingen zeker: de auto is in de regel goed onderhouden en afkomstig van de eerste eigenaar. Waar je ook vanuit mag gaan is dat de prijs vast staat. 

Wij controleren ook altijd (net als bij alle andere auto's) de onderhoudshistorie. Want ex-leaseauto's zijn vaak bijna toe aan een onderhoudsbeurt. Ga er maar vanuit dat je daarvoor moet bijbetalen. 

Het voordeel is dat de onderhoudshistorie volledig bekend is. Vaak wordt die historie al (deels) weergegeven bij de advertentie. Daar zijn ze transparant over.

5. Op een autoveiling

Kenmerken

 • Scherpe prijs mogelijk
 • Auto is zoals hij is
 • Technische staat deels onbekend
 • Geen proefrit mogelijk
 • Minimale wettelijke bescherming

Misschien ga je naar huis met een geweldige deal. Een auto kopen op een veiling brengt altijd wat extra spanning met zich mee. Je weet nooit tegen hoeveel bieders je het opneemt.

Daarnaast zijn er nog een paar zaken om rekening mee te houden. Bijvoorbeeld het maken van een proefrit. Dat is niet mogelijk bij een veilinghuis.

Het blijft dus een gok wat voor auto je precies koopt. Met een lage prijs kan het maar zo de moeite waard zijn. Heb je geen verstand van auto's? Dan raden we je af om een auto via een veiling te kopen. 

In alle gevallen de beste deal?

Zoals je ziet is de ene verkoper de andere niet. Voor elk type is wel wat te zeggen. Maar hoe vind je in die wirwar de juiste auto en de juiste deal? 

Met Autocoach is dat makkelijker dan ooit. We verzorgen de aanschaf van a tot z voor je. Zoeken, screen, inspecteren, onderhandelen en afleveren voor de deur, we verzorgen het allemaal voor je.

Meer over Full-service