100% onafhankelijk
Sinds 2011
98% beveelt ons aan
Vragen? Bel ons op nummer 085 - 77 30 225

Wat is een hatchback?

Categorie: Auto zoeken

Een hatchback is een type carrosserie voor je auto. Met carrosserie bedoelen we het buitenwerk van de auto. De kans is groot dat je met regelmaat een hatchback ziet zonder dat je weet dat dit type auto deze naam draagt. In dit artikel laten we je zien hoe je de hatchback herkent. Ook ontdek je welke voordelen er zijn als je ervoor kiest om een hatchback te kopen? En welke modellen hatchbacks zijn het meest bekend?

Foto van Ernst

Ernst
Service
30-05-2022

Wat is een hatchback voor soort auto?

Een hatchback, in het autojargon ook wel afgekort als HB, is een soort carrosserie. Onder een hatchback wordt een type auto verstaan waarbij het voorste deel, waar de bestuurder en bijrijder zitten, bereikbaar is via de kofferbak. Anders dan bijvoorbeeld bij een sedan is de kofferbak niet afgesloten van de rest van de auto. 

De achterklep bij de bagageruimte wordt bij hatchbacks beschouwd als een (extra) deur. Daarom hebben hatchbacks altijd drie of vijf deuren. Een van de eerste modellen hatchbacks die gemaakt is, was Citroën Traction Avant uit 1934. Het eerste model hatchback dat massaal verkocht werd was, vanaf beginjaren 1960, de Renault 4. Tot 1992 werden er van dit model auto wereldwijd meer dan acht miljoen verkocht.

Hoe herken je een hatchback?

Hatchbacks herken je aan hun compacte vormgeving en het feit dat ze altijd drie of vijf deuren hebben. Het aantal deuren van een hatchback is dus oneven. Hatchbacks hebben verder vaak een kleine bagageruimte, zeker vergeleken met bijvoorbeeld stationwagens. Ook kun je hatchbacks herkennen, omdat ze vaak een compacte en kleine vormgeving hebben. 

Hatchback Tweedehands Auto 960x430

Welke voordelen hebben hatchbacks?

Hatchbacks hebben meer voordelen dan veel mensen denken. In de eerste plaats is een groot voordeel van de hatchback het feit dat deze auto's erg praktisch zijn qua ruimtegebruik. De stoelen op de achterbank kunnen namelijk naar voren geklapt worden, zodat er veel extra bagageruimte ontstaat. Ten tweede staan hatchbacks erom bekend dat ze aanzienlijk lichter zijn dan andere soorten auto's, zoals sedans of SUV's.

Wegenbelasting en slijtende onderdelen

Het lichtere gewicht heeft meerdere pluspunten. Zo scheelt dit natuurlijk in de wegenbelasting. Maar ook slijten auto-onderdelen (denk aan de banden) hierdoor minder snel en verbruiken hatchbacks naar verhouding minder brandstof. En dat is natuurlijk gunstig voor je eigen portemonnee en voor het milieu. Het derde pluspunt van hatchbacks is de aanschafprijs. Of je nu voor een nieuwe of een gebruikte hatchback gaat: je betaalt aanzienlijk minder voor een hatchback dan voor een SUV of een ander soort grote wagen. Ten slotte nog een mooi voordeel van hatchbacks: er zijn tal van modellen van dit type carrosserie. Je hebt als consument dus veel keuze als je op zoek bent naar een stijlvolle en voor jou geschikte hatchback.

Enkele veelvoorkomende modellen hatchbacks

Er zijn, zoals gezegd, tal van hatchbacks verkrijgbaar. Dat geldt zeker als je op zoek bent naar een mooie occasion. Een van de meest verkochte hatchbacks is het bekende model Golf van Volkswagen. Populaire hatchbacks zijn verder ook de Peugeot 208 en de Peugeot 308. Verder doen de Seat Leon, Audi A7, BMW 5 en de Toyota Corolla het goed in de verkoopcijfers. Net als de populaire modellen hatchbacks van Mazda 3 of de Citroën C4 Cactus. 

Hatchback Tweedehands Auto Occasion 960x428

Tweedehands hatchback kopen?

In je zoektocht naar een tweedehands auto helpt het wanneer je weet welke type carrosserie je mooi of handig vindt. Dit heeft te maken met jouw persoonlijke smaak qua uitstraling of met een praktisch uitgangspunt wanneer je bijvoorbeeld veel kofferbak ruimte nodig bent. De hatchback is niet het enige type carrosserie. Je kunt ook kiezen voor:

We hebben een uitgebreid blog voor je geschreven waarin we je vertellen waar je op moet letten bij de aanschaf van een tweedehands auto. 

Zie ook: tweedehands auto kopen

Autocoach - Auto kopen geweldig maken

Autocoach is de ideale manier om samen je auto te kopen! Wij helpen je bij de aanschaf. Van zoektocht tot aflevering.

Full-service

Ons meest complete pakket. We vinden de auto die bij je past en onderwerpen deze aan een aankoopkeuring. Vervolgens voeren we de onderhandelingen en stellen we het contract op met de verkoper. Ook de betaling regelen we voor je. Inruilauto? Ook die nemen we mee in de deal. We zorgen ervoor dat de auto volgens afspraak klaargemaakt wordt en leveren hem voor je deur af. 

Meer over Full-service

Aankoopkeuring

Auto op het oog en wil je zeker weten dat hij helemaal in orde is? Onze aankoopkeuring op locatie geeft inzicht in de technische staat van de auto.

Meer over de aankoopkeuring

Auto Zoeken

Je hebt een nieuwe auto nodig. Maar waar begin je met je zoektocht? En waar moet je allemaal op letten? Laat ons je nieuwe auto zoeken en voorkom frustraties en teleurstellingen.

Meer over Auto Zoeken

We verdienen onszelf in de regel terug in de vorm van gemak, zekerheid, lagere aanschafprijs en hogere inruilprijs.

Eerst even contact?

Heb je vragen over onze services, of ben je benieuwd welke service passend is voor jouw situatie? Bel ons op 085 - 77 30 225 of stuur ons een bericht.

Lees dit ook eens

Foto bij 'De 11 meest gemaakte fouten bij de aanschaf van een occasion'

De 11 meest gemaakte fouten bij de aanschaf van een occasion

Om jou te behoeden voor een miskoop hebben we de 11 meest gemaakte fouten voor je op een rijtje gezet. Zo weet je precies waar je op moet letten bij de aanschaf van een auto! Lees meer

Foto van Nick

Nick
Service
11-10-2023

Foto bij '9 Nederlandse occasionsites om zeker te bezoeken'

9 Nederlandse occasionsites om zeker te bezoeken

Wanneer je op zoek bent naar de perfecte occasion, verdwaal je al snel tussen alle verschillende occasionsites. Hieronder hebben we de verschillen en de kenmerken van 9 occasionsites voor je op een rijtje gezet. Lees meer

Foto van Robert

Robert
Specialist
13-12-2022

Foto bij 'Occasion zoeken bij Vakgarage? Koop ‘m samen met Autocoach'

Occasion zoeken bij Vakgarage? Koop ‘m samen met Autocoach

De beste deal van a tot z voor je geregeld Lees meer

Foto van Robert

Robert
Specialist
08-11-2022