30.000+ autokopers gingen je voor
Snel in heel Nederland
Gemak en zekerheid
Vragen? Bel ons op nummer 072 - 201 9000

APK en tweedehands auto: hoe schat je informatie rondom de APK goed in?

APK en tweedehands auto: elke auto moet op een bepaald moment gekeurd worden, dat heet de Algemene Periodieke Keuring. Wanneer een auto gekeurd moet worden is afhankelijk van de leeftijd van de auto en de eventuele laatste keuring.

Foto van Ernst

Ernst
Service
29-07-2022

In je zoektocht naar een tweedehands auto bestaat de kans dat jij je afvraagt hoe het zit met de APK van de auto die je op het oog hebt? Hoe belangrijk is dit en waar moet je op letten? Stel dat je een auto koopt die nog nooit een APK heeft gehad? Of wat als de keuring net is geweest?

Wat is de APK?

APK staat voor Algemene Periodieke Keuring. Bij de APK wordt een auto gekeurd door een keurmeester. Er wordt gekeken of een auto veilig genoeg is om deel te nemen aan het verkeer. Bij de APK wordt gekeken naar verkeersveiligheid, milieu en registratie. Lichten we dit iets meer uit dan is er controle op onderdelen als:

  • verkeersveiligheid (remmen, carrosserie, verlichting, stuurinrichting, wielophanging, schokdempers, banden)
  • milieu (hoe is het met de uitstoot van uitlaatgassen)
  • registratie (wat is de kilometerstand, het voertuigbewijs, gebruikte brandstof en identificatienummer).

Wordt de auto goedgekeurd tijdens de APK dan krijg je de auto mee naar huis. Ook krijg je een APK-keuringsrapport. Het autobedrijf registreert de APK Keuring. Deze vind je dan weer terug in de historie van de auto op de site van het RDW.

Een nieuwe auto hoeft na 3/4 jaar pas voor het eerst gekeurd te worden. Wanneer dit precies is hangt af van factoren als gewicht en het soort brandstof. Wat de regels zijn met betrekking tot de eerste en volgende keuringen van auto’s, vind je op het APK-keuringsschema van de RDW.

Achterhaal informatie over de APK

Wil je weten wanneer een specifieke auto, al dan niet voor eerste keer, moet worden gekeurd? Dit kun je opvragen door het kenteken in te geven op de site van de RDW. Vervolgens ga ja naar het tabblad ‘Vervaldata en historie’. Hier vind je de informatie die je zoekt. Daarnaast kun je het vinden op het APK-keuringsrapport. Een rapport wat je normaal gesproken meekrijgt van de garage met daarin informatie over de laatste APK.

Apk Tweedehands Auto 1 927x467

APK is geen garantie

Een APK is geen garantie dat de auto technisch goed is.

Wij spreken regelmatig klanten aan de telefoon die menen dat de auto in orde is, omdat de volgende zin in de advertentie staat:

“Nieuwe APK bij aflevering”

Helaas is dit een misverstand.

Bij een APK worden alleen de meest belangrijke zaken – zoals de banden, remmen, stuurinrichting en uitstoot – gecontroleerd. Zaken die vooral met de veiligheid en het milieu te maken hebben. Maar tijdens de keuring kijkt men bijvoorbeeld niet naar de technische staat van de motor, want daar is meer voor nodig. Hoe het bijvoorbeeld is gesteld met de distributieriem of -ketting; moet deze worden vervangen binnen niet al te lange tijd? Zo zijn er meer zaken die niet worden gecheckt bij een APK.

Een paar praktische voorbeelden:

  1. Een uitlaat moet gasdicht zijn voor de APK. Zit er een gat in, dan kun je dit gat dichtsmeren. Dit is een tijdelijke oplossing waarmee de auto door de APK komt. Toch zal de uitlaat snel vervangen moeten worden. Qua kosten moet je denken aan een bedrag van rond de € 500*
  2. Heb je een koppeling die hoog zit of slipt dan moet deze binnenkort worden vervangen.Met de slippende koppeling kan de auto wel goedgekeurd worden tijdens de APK. Ondanks dat er sprake is van een serieus probleem. Voor reparatie/vervangen betaal je zo’n 800 euro.
  3. Bij het uitlezen van de auto komt naar voren dat de automaatbak niet goed functioneert. Zo lang de auto gewoon goed rijdt komt de auto gewoon door de APK. Het is namelijk geen punt waarop de auto afgewezen kan worden. Neemt niet weg dat een niet functionerende automaatbak behoorlijk in de kosten kan lopen. De kosten kunnen oplopen tot enkele duizenden euro’s.

Deze voorbeelden laten zien dat ondanks dat een auto die APK goed gekeurd is toch serieuze mankementen kan hebben. Gebruikt de verkoper als argument dat de auto net APK gekeurd is houd dan in je achterhoofd dat dit niet hoeft te betekenen dat alles oké is!

* Let op: genoemde prijzen zijn indicaties, daar kun je geen rechten aan ontlenen

Zie ook: 8 punten die niet onder de APK vallen

Schade aan de auto

Naast de technische zaken kan het natuurlijk ook zijn dat de auto een forse schade heeft gehad en niet netjes is hersteld. Laat je de auto keuren dan wordt er puur gekeken of de auto voldoet aan de eisen voor de veiligheid. Ondanks dat de auto nog beschadigd of niet netjes hersteld is komt de auto door de APK. Staar jij je blind op deze APK tijdens de aanschaf dan is de kans groot dat je de auto te duur aanschaft in verhouding tot wat je er voor krijgt.

Kortom, laat een aankoopkeuring uitvoeren! Een APK duurt immers maar een kwartier en onze aankoopkeuring minimaal anderhalf uur. Een APK is dus puur een veiligheidscheck en een aankoopkeuring is een volledige controle op de gehele auto.

Monteur Apk Tweedehands Auto 1024x500

Moet je een nieuwe APK vragen bij de aankoop tweedehands auto?

Je hebt als koper altijd een onderzoeksplicht. Maar niet iedereen heeft de kennis of de mogelijkheid om een auto op de juiste punten te controleren. Is de auto in de afgelopen periode goedgekeurd tijdens de APK dan weet je dat deze voldoet aan de wettelijke eisen omtrent veiligheid en milieu. Dat is prettig om te weten. Controleer dit altijd. Bekijk het APK-keuringsbewijs. Als er binnenkort iets vervangen moet worden staat dit vaak als advies op het keuringsrapport.

Neem dit mee in de afweging voor aanschaf van een auto. Maar nogmaals, laat het niet leidend zijn. Een nieuwe of recente APK zegt niet alles over de auto, omdat er zoveel andere zaken zijn die verborgen kunnen blijven en die (vroeg of laat) voor hoge kosten kunnen zorgen.

Zie ook: aankoopkeuring auto

Overweeg je om een occasion te kopen? Kies voor Full-service kopen van Autocoach

Autocoach is al jarenlang gespecialiseerd in het ontzorgen van autokopers bij de aanschaf van hun occasion. Benieuwd hoe full-service kopen werkt? Ga dan naar de onderstaande pagina of bel ons voor meer informatie.

Ontdek full-service kopen      Bel ons op 072-2019000


Heb je vragen of wil je even sparren? 

Wij zijn van maandag t/m vrijdag 09:00-17:30 uur en op zaterdag van 09:30-15:30 bereikbaar via de telefoon en WhatsApp. Maar je kan ons altijd een mail sturen.

Telefoon: 072 - 201 9000

Email: service@autocoach.nl

WhatsApp: https://wa.me/31857730225

Gerelateerde informatie

In de kennisbank van Autocoach vind je waardevolle blogs die je verder helpen. Heb je deze blogs al gelezen: