100% onafhankelijk
Sinds 2011
98% beveelt ons aan
Vragen? Bel ons op nummer 085 - 77 30 225

Tweedehands Cabriolet kopen

Het is mooi weer en je hebt altijd al een cabriolet (kortweg cabrio) willen hebben om te kunnen genieten van een ontspannen ritje door de landerijen. Dus ga je op zoek naar een tweedehands cabriolet. Maar wat is een cabriolet of cabrio eigenlijk en waar moet je op letten bij de zoektocht naar cabrio die bij jouw wensen past?

Foto van Ernst

Ernst
Service
01-08-2022

Wat is een cabrio?

De kans is groot dat je al weet wat een cabrio is. Je hebt immers je zinnen gezet op een auto met een open dak. Maar is een auto met een open dak per definitie een cabrio? Wanneer we het hebben over een auto met een open dak praten we over een auto waarbij het dak gedeeltelijk of helemaal open kan. Zo wordt de Fiat 500 met een stoffen roldak ook wel als cabrio verkocht, maar eigenlijk lijkt deze meer op de legendarische 2CV of ‘lelijke eend’ van Citroën die eenzelfde constructie heeft.

Een echte cabriolet heeft een dak dat compleet verborgen is in geopende toestand. Het dak heeft dan geen tussenstijlen meer. Enkel de voorruit blijft staan, zodat je uit de wind zit. Een cabriolet heeft dan ook een speciaal chassis en carrosserie nodig, zodat deze stevig genoeg blijft.

Variant

Een variant op de cabriolet is het zogenoemde targa-dak, vernoemd naar de Porsche 911 Targa uit 1966. Bij deze constructie wordt alleen het middendeel van de het dak en de zijkanten weg gehaald. Andere voorbeelden hiervan zijn de Toyota Supra en de Bugatti Veyron.

Wat deze auto’s allemaal gemeen hebben, is dat je heerlijk met de haren in de wind kunt toeren.

Soorten dak

Het dak van een cabriolet verschilt per merk en model auto. Zo heb je stoffen daken, kunststoffen roldaken of vouwdaken. Deze daken moet je zelf wegvouwen of de daken klappen in met een druk op de knop. Daarnaast is er het klapdak, die je met de hand kunt wegklappen en die in een ruimte bij de kofferbak wordt opgeborgen. Ook deze systemen zijn er in compleet mechanische en automatische uitvoering, waardoor het in- en uitklappen geen probleem mag zijn. Er is echter nog wel een verschil tussen (kunst)stoffen daken en metalen daken bij dit type dak.

Een stoffen klapdak heeft als nadeel dat deze redelijk veel onderhoud nodig heeft en bij kouder weer niet echt goed isoleert. Een metalen of een kunststoffen dak heeft echter als nadeel dat het veel ruimte inneemt en bij een defect hogere kosten kan opleveren.

Voor sommige modellen met een stoffen dak is ook een metalen dak (hardtop) beschikbaar die je in de winter kunt plaatsen, zodat je het doek kunt beschermen en de verwarming niet zo hoog hoeft te zetten. Nadeel is natuurlijk dat je ruimte moet hebben voor dit dak, wanneer je het demonteert.

Tweedehands Cabrio Cabriolet 1000x667

Veiligheid cabriolet

Hiervoor is al even genoemd dat een cabrio een speciaal ontworpen of verstevigd chassis met daarop een speciale carrosserie nodig heeft, zodat de auto de benodigde stevigheid krijgt. Bij een normale auto wordt de stevigheid namelijk voor een deel opgevangen door de midden- en deurstijlen van de auto en deze ontbreken bij een echte cabriolet.

Wanneer een cabriolet een ongeluk krijgt, bestaat het gevaar dat de auto op zijn kop komt te liggen of zelfs een paar maal over de kop rolt. Hierbij ben je als inzittende  niet beschermd en is de kans groot dat je ernstig gewond raakt, of nog erger, het niet overleeft.

Daarom hebben de meeste moderne cabrio's een zogenoemde roll bar direct achter de voorstoelen. De grote stevige beugel moet voorkomen dat jij als bestuurder of passagier wordt platgedrukt. De roll bar wordt vaak automatisch uitgeschoven wanneer de elektronische sensoren een ongeluk detecteren.

Waar moet je verder op letten?

Het gaat bij de cabriolet om het dak, wat je niet wil zien bij mooi weer, dus dit mechanisme moet goed werken. Moet je het dak handmatig wegklappen of opvouwen, kijk dan of dit zonder veel moeite kan worden gedaan. Voor beide typen geldt dat het dak goed moet zijn weggeborgen en niet onverwachts mag losschieten of openklappen.

Controleer het doek goed op slijtage, want zelfs het kleinste gaatje of sleetse plek kan snel doorscheuren. Het vervangen van de bekleding kan een dure grap worden. Heeft de cabrio een metalen dak, dan is het zaak dat deze nog goed in de lak zit en geen beschadigingen heeft.

Het chassis van de cabrio moet 100% in orde zijn, omdat deze extra stevig moet zijn. En controleer de werking van de roll bar, voor zover aanwezig en mogelijk is.

Algemene aandachtspunten

UIteraard zijn er ook een aantal algemene aandachtspunten die van belang zijn bij de aanschaf van de cabrio. Denk aan:

  • Het budget wat je in gedachten hebt
  • Inruilwaarde van de auto
  • Hoeveel kilometers rijd je in een jaar
  • Kies je voor benzine, diesel, LPG of aardgas
  • Wil je een handgeschakelde of een automatische versnellingsbak

Lees ook: Tweedehands auto kopen: aankoopgids

Andere carrosserietypen verkennen

Wij hebben alle mogelijke carrosserietypen voor je uitgewerkt zodat je de juiste informatie hebt. Naast de stationwagen kun je kiezen voor:

Autocoach - Auto kopen geweldig maken

Autocoach is de ideale manier om samen je auto te kopen! Wij helpen je bij de aanschaf. Van zoektocht tot aflevering.

Full-service

Ons meest complete pakket. We vinden de auto die bij je past en onderwerpen deze aan een aankoopkeuring. Vervolgens voeren we de onderhandelingen en stellen we het contract op met de verkoper. Ook de betaling regelen we voor je. Inruilauto? Ook die nemen we mee in de deal. We zorgen ervoor dat de auto volgens afspraak klaargemaakt wordt en leveren hem voor je deur af. 

Meer over Full-service

Aankoopkeuring

Auto op het oog en wil je zeker weten dat hij helemaal in orde is? Onze aankoopkeuring op locatie geeft inzicht in de technische staat van de auto.

Meer over de aankoopkeuring

Auto Zoeken

Je hebt een nieuwe auto nodig. Maar waar begin je met je zoektocht? En waar moet je allemaal op letten? Laat ons je nieuwe auto zoeken en voorkom frustraties en teleurstellingen.

Meer over Auto Zoeken

We verdienen onszelf in de regel terug in de vorm van gemak, zekerheid, lagere aanschafprijs en hogere inruilprijs.

Eerst even contact?

Heb je vragen over onze services, of ben je benieuwd welke service passend is voor jouw situatie? Bel ons op 085 - 77 30 225 of stuur ons een bericht.

Gerelateerde informatie

In de kennisbank van Autocoach vind je waardevolle blogs die je verder helpen. Heb je deze blogs al gelezen:

Lees dit ook eens

Foto bij 'De 11 meest gemaakte fouten bij de aanschaf van een occasion'

De 11 meest gemaakte fouten bij de aanschaf van een occasion

Om jou te behoeden voor een miskoop hebben we de 11 meest gemaakte fouten voor je op een rijtje gezet. Zo weet je precies waar je op moet letten bij de aanschaf van een auto! Lees meer

Foto van Nick

Nick
Service
11-10-2023

Foto bij 'Online kentekenchecks: hoe nuttig zijn ze nou echt?'

Online kentekenchecks: hoe nuttig zijn ze nou echt?

Heb je een auto op het oog? Dan ben je vast benieuwd wat een kentekencheck je vertelt over je toekomstige auto. Lees meer

Foto van Robert

Robert
Specialist
30-01-2023

Foto bij '9 Nederlandse occasionsites om zeker te bezoeken'

9 Nederlandse occasionsites om zeker te bezoeken

Wanneer je op zoek bent naar de perfecte occasion, verdwaal je al snel tussen alle verschillende occasionsites. Hieronder hebben we de verschillen en de kenmerken van 9 occasionsites voor je op een rijtje gezet. Lees meer

Foto van Robert

Robert
Specialist
13-12-2022