100% onafhankelijk
Sinds 2011
98% beveelt ons aan
Vragen? Bel ons op nummer 085 - 77 30 225

Zuinige tweedehands auto kopen; waar let je op?

Categorie: Auto zoeken

Ben je op zoek naar een zuinige tweedehands auto, maar weet je niet goed waar je op moet letten? In dit blog gaan we uitgebreid in op de aandachtspunten die van belang zijn bij het kopen van een zuinige tweedehands auto.

Foto van Ernst

Ernst
Service
10-06-2022

Zuinig rijden belangrijk

Het verbruik van een auto was en is nog altijd een belangrijk criterium bij de aanschaf van een auto. Ook voor een tweedehands auto. Hoe zuiniger de auto, des te minder geld je kwijt bent aan brandstof. Met de discussies vandaag de dag over het klimaat, de energietransitie en de CO2-uitstoot van onder andere het verkeer, is het voor veel mensen nog belangrijker geworden.

Zuinig rijden kun je tweeërlei bekijken: enerzijds kun je een auto kopen die zuinig rijdt, anderzijds heb je zelf invloed op hoe zuinig je rijdt.

In het tweede geval praten we over het aanpassen van de rijstijl, zodat niet alleen het verbruik lager wordt, maar ook minder slijtage optreedt.

Bijvoorbeeld:

  • Schakel altijd zo vroeg mogelijk over op een hogere versnelling.
  • Gebruik de cruise control zodra de omstandigheden dat toelaten.
  • Rem zo veel mogelijk af op de motor.
  • Rij rustig weg.
  • Rij niet op te zachte, maar ook niet te harde banden.
  • Vermijd onnodig energieverbruik: schakel je airco uit zodra het kan.
  • Schakel de motor uit wanneer je langere tijd stilstaat.

Zomaar een paar regeltjes die een auto al zuiniger maken in de breedste zin van het woord.

Wat is zuinig?

In principe kun je zeggen dat zuinig betekent dat het brandstofverbruik van een bepaalde auto laag is in vergelijking met andere auto’s uit dezelfde klasse en met dezelfde leeftijd.

Maar als je al lange tijd een onzuinige auto rijdt, is elke auto met een lager verbruik, zuiniger. Het is dus een kwestie van perspectief. Neemt niet weg dat het uiterst relevant kan zijn om een zuinigere auto aan te schaffen. Zeker wanneer je veel kilometers maakt.

Tegenwoordig worden er ook steeds zuinigere motoren ontwikkeld. Was tien jaar geleden een verbruik van 1 liter brandstof per 15 kilometer al een redelijk zuinig verbruik, tegenwoordig is 18 of zelfs 20 kilometer per liter brandstof al gewoon.

Het verbruik van een auto; hoe lees je dit af?

Vroeger werd het verbruik van een auto altijd opgegeven in gereden kilometers per liter brandstof (km/l). Je reed dan bijvoorbeeld ‘1 op 13’, wat betekende dat de auto 13 kilometer kon rijden op 1 liter brandstof.

Tegenwoordig zie je steeds meer dat het verbruik wordt aangegeven met het aantal liters per 100 km. Bijvoorbeeld 7,6 l/100 km (ongeveer 13 km/l). In de meeste moderne auto’s kun je deze notatie naar believen aanpassen en kun je het verbruik ook zien tijdens het rijden.

Zuinige Brandstofverbruik 1024x339

Lezen van standaardwaarden

Het is belangrijk te weten dat een fabrikant het brandstofverbruik test onder bepaalde omstandigheden en volgens een vaste procedure. Wanneer je de specificaties van een bepaalde auto zoekt, zul je altijd dit verbruik zien. Hierbij moet dus worden opgemerkt dat deze getallen vaak niet overeenkomen met de werkelijkheid. In de praktijk worden de opgegeven waarden (bijna) nooit gehaald. Dus staar je niet blind op deze cijfers, maar probeer reviews te vinden van de auto op het internet of in de vakbladen. Houd er ook rekening mee dat de meeste auto’s meer gaan verbruiken naarmate ze ouder worden.

Verbruik op de snelweg in de stad

Er wordt altijd een verschil gemaakt tussen het verbruik op de snelweg en het verbruik in de stad of bebouwde kom. In de stad moet je veel vaker van snelheid wisselen en sta je vaker stil, wat een hoger verbruik tot gevolg heeft. Op de snelweg rij je onder gunstige omstandigheden, lange tijd dezelfde snelheid. Ook wordt er vaak een gemiddeld verbruik opgegeven, waar je naar kunt kijken.

Zuinige Tweedehands Auto Kopen 1170x424

Type brandstof

Het type brandstof is bepalend voor de mate waarin je zuinig rijdt. Rijd je duizenden kilometers per jaar met een benzine auto dan kun je zeer waarschijnlijk besparen door over te stappen naar een dieselauto. Om te bepalen of je kiest voor diesel of benzine als brandstof maak je een omslagpuntberekening. Je kijkt naar het aantal kilometers wat je denkt te rijden, het ledig gewicht van de auto en het werkelijke verbruik van de auto. Dit laatste is van belang omdat het werkelijke verbruik van de auto kan afwijken van de fabrieksopgaves. Houd dit dus in de gaten.

Met deze informatie bepaal je het omslagpunt. Dit is het punt waarop het voordeliger is om diesel te gebruiken als brandstof in plaats van benzine.Het omslagpunt is niet voor iedere auto gelijk. Een lichte en zuinige auto heeft een lager omslagpunt. Op het internet vind je interessante calculators die het omslagpunt voor je berekenen aan de hand van de informatie die je invult.

Naar de calculator

Wat is verstandig?

Rij je veel in de stad, dan kun je beter voor een echte ‘stadsauto’ gaan, zoals de handige, kleine auto’s worden genoemd. Deze zijn bijna altijd zuiniger dan grotere en zwaardere auto’s. Deze grotere en zwaardere auto’s zijn handig wanneer je veel snelweg kilometers maakt. Dan rijdt een grotere auto zuiniger, maar bedenk wel dat een grotere en zwaardere auto ook duurder is in de motorrijtuigenbelasting.

Hetzelfde geldt voor de verzekering, welke voor een kleine auto goedkoper uit kan vallen dan voor een grotere auto. Het is dus niet alleen het verbruik wat een auto zuinig maakt. Ook de andere kosten spelen hier een rol.

Waar op letten bij je speurtocht naar een zuinige tweedehands auto?

Doe allereerst goed onderzoek naar welke auto’s zuinig zijn, niet alleen volgens de specificaties van de fabrikant, maar lees ook de tests op het internet. Dan kun je gericht op zoek gaan naar dat merk en type auto. Heb je een auto op het oog, kijk dan niet alleen naar het verbruik, maar bekijk de auto echt goed en maak een echte proefrit.

Lees ook het uitgebreide blog: Tweedehands auto kopen

Autocoach - Auto kopen geweldig maken

Autocoach is de ideale manier om samen je auto te kopen! Wij helpen je bij de aanschaf. Van zoektocht tot aflevering.

Full-service

Ons meest complete pakket. We vinden de auto die bij je past en onderwerpen deze aan een aankoopkeuring. Vervolgens voeren we de onderhandelingen en stellen we het contract op met de verkoper. Ook de betaling regelen we voor je. Inruilauto? Ook die nemen we mee in de deal. We zorgen ervoor dat de auto volgens afspraak klaargemaakt wordt en leveren hem voor je deur af. 

Meer over Full-service

Aankoopkeuring

Auto op het oog en wil je zeker weten dat hij helemaal in orde is? Onze aankoopkeuring op locatie geeft inzicht in de technische staat van de auto.

Meer over de aankoopkeuring

Auto Zoeken

Je hebt een nieuwe auto nodig. Maar waar begin je met je zoektocht? En waar moet je allemaal op letten? Laat ons je nieuwe auto zoeken en voorkom frustraties en teleurstellingen.

Meer over Auto Zoeken

We verdienen onszelf in de regel terug in de vorm van gemak, zekerheid, lagere aanschafprijs en hogere inruilprijs.

Eerst even contact?

Heb je vragen over onze services, of ben je benieuwd welke service passend is voor jouw situatie? Bel ons op 085 - 77 30 225 of stuur ons een bericht.

Lees dit ook eens

Foto bij 'De 11 meest gemaakte fouten bij de aanschaf van een occasion'

De 11 meest gemaakte fouten bij de aanschaf van een occasion

Om jou te behoeden voor een miskoop hebben we de 11 meest gemaakte fouten voor je op een rijtje gezet. Zo weet je precies waar je op moet letten bij de aanschaf van een auto! Lees meer

Foto van Nick

Nick
Service
11-10-2023

Foto bij '9 Nederlandse occasionsites om zeker te bezoeken'

9 Nederlandse occasionsites om zeker te bezoeken

Wanneer je op zoek bent naar de perfecte occasion, verdwaal je al snel tussen alle verschillende occasionsites. Hieronder hebben we de verschillen en de kenmerken van 9 occasionsites voor je op een rijtje gezet. Lees meer

Foto van Robert

Robert
Specialist
13-12-2022

Foto bij 'Occasion zoeken bij Vakgarage? Koop ‘m samen met Autocoach'

Occasion zoeken bij Vakgarage? Koop ‘m samen met Autocoach

De beste deal van a tot z voor je geregeld Lees meer

Foto van Robert

Robert
Specialist
08-11-2022