100% onafhankelijk
Sinds 2011
98% beveelt ons aan
Vragen? Bel ons op nummer 072 - 201 9000

Tweedehands auto met ruime achterbank kopen: handige tips!

Ben je op zoek naar een tweedehands auto met een ruime achterbank? Weet je waar je op moet letten? We gaan je het uitleggen, zodat je makkelijker een keuze kunt maken. Kom je er helemaal niet meer uit, dan vraag je Autocoach om advies.

Foto van Ernst

Ernst
Service
01-08-2022

Waarom wil je eigenlijk een grote achterbank?

Die vraag kun je zelf het beste beantwoorden, maar een reden zou kunnen zijn:

  • Passagiers hebben (te) weinig beenruimte.
  • De kinderen worden groter.
  • Gezinsuitbreiding.

Dat was wel eens anders

Wanneer je iets ouder bent dan weet je dat het vroeger voorkwam dat je met vier of vijf kinderen op de achterbank in de auto zat. En dat zelfs de kofferbak werd gebruikt als zitplaats. Dit gebeurde bijvoorbeeld wanneer je moest rijden voor de sport van een van de kinderen en er niet genoeg vervoer was geregeld. De auto’s van toen hadden vaak een grote achterbank. Daardoor kon je veel kinderen kwijt. Die tijden zijn gepasseerd. De regels met betrekking tot het aantal passagiers zijn in de loop van de jaren behoorlijk aangescherpt.

Volwaardige zitplekken

Tegenwoordig hebben de meeste auto’s twee volwaardige zitplekken op de ‘tweede rij’, met daar tussenin een smalle zitplaats. Wanneer je twee kinderen hebt, is dit geen probleem. Bij drie kinderen hoeft het ook geen probleem te zijn, zolang de kleinste niet te groot is. Dan wordt het een probleem. Niet alleen omdat de plaats zelf smaller is, maar ook omdat het middenconsole vaak te ver doorloopt. De middelste passagier zit dan met de benen opgetrokken, wat tijdens langere ritten geen pretje is.

Wat is mogelijk?

Wettelijk gezien mag je niet meer personen vervoeren dan dat er plaats voor is. Dat betekent dat voor elke passagier een veiligheidsgordel aanwezig moet zijn. Het aantal is altijd aangegeven bij de gegevens van een auto. Staat daar zeven persoons, dan is er voor zeven personen een plaats met een veiligheidsgordel.

In de meeste auto’s is standaard plaats voor 5 personen. Wil je meer personen kunnen vervoeren, dan zul je waarschijnlijk op zoek moeten naar een andere auto.

Uitzonderingen: 5 + 2

Er kan sprake zijn van een uitzondering: want al is een auto een vijf persoons auto, soms bestaat de mogelijkheid om extra stoelen te plaatsen op de 3e rij. Dit hangt af van het model auto.

Voorbeelden zijn:

  • Skoda Kodiaq (SUV)
  • Citroën C4 Grande Picasso (MPV)
  • Peugeot 5008 (SUV)
  • Ford S-Max (Midi-MPV)
  • Renault Espace (MPV)

Achter de naam van het merk zie je het type carrosserie staan. Een carrosserie is een buitenwerk van een auto.

Lees voor meer informatie over SUV’s: tweedehands SUV kopen.

Tweedehands Auto Hoge Instap Top 1170x500 1

Op zoek naar passende stoelen

Voor deze extra zitplaatsen moet je op zoek naar passende stoelen. Bovendien moeten de gordels aanwezig zijn. Het nadeel van deze 3e rij stoelen is dat de zitplaatsen vaak niet geschikt zijn voor grote passagiers. De hoogte van de zitting zit gemiddeld gezien zo’n 10 tot 15 cm boven de vloer. Hierdoor zitten lange passagiers op de 3e rij met opgetrokken benen.

Volwaardige 7-zitters zijn auto’s die standaard zeven zitplaatsen hebben. Dit is vaak het geval bij grotere MPV’s. De stoelen op de 3e rij zijn vaak zo in te klappen, zodat er een vlakke vloer ontstaat achter de 2e rij stoelen.

Lees ook Tweedehands MPV kopen.

Wat is verstandig?

Ten eerste moet je jezelf afvragen of je een volwaardige vijf- of zevenpersoonsauto nodig hebt. Een volwaardige vijfpersoonsauto heeft op de 2e rij drie volwaardige zitplaatsen met genoeg beenruimte. Hetzelfde geldt voor een volwaardige 7-zitter, waarbij de 3e rij plaats biedt aan twee personen.

Waar let je op?

Het is belangrijk dat je voor ogen hebt wat je wilt. Alleen dan kun je een weloverwogen keuze maken. Neem de volgende zaken in acht:

Volwaardige zitplaatsen

Elk van de drie passagiers op de 2e rij moet een eigen volwaardige zitplaats hebben. Dus geen smalle zitplaats in het midden, maar drie gelijke stoelen of plaatsen.

Ruimte 3e rij

Passagiers op de – eventueel te plaatsen – stoelen op de 3e rij moeten voldoende ruimte hebben. Dat wil zeggen voldoende hoofd- en beenruimte.

Kinderstoeltjes

Twee kinderstoeltjes passen altijd op de achterbank. Het beste kun je kiezen voor een auto met de standaard Isofix bevestigingspunten. De stoeltjes moeten daar wel geschikt voor zijn. Er zijn auto’s met drie Isofix punten, maar het is de vraag of er daadwerkelijk drie stoeltjes passen. Het is verstandig dit vooraf te controleren. Het is trouwens niet verplicht de Isofix-bevestiging te gebruiken.

Wanneer je twee kinderstoeltjes plaatst, moet er genoeg ruimte overblijven voor de derde passagier.

Auto Met Ruime Achterbank Vakantie 1024x500

Middenconsole

Ondanks dat er drie volwaarde stoelen op de tweede te vinden zijn kan er toch sprake zijn van minder beenruimte. Dit komt doordat het middenconsole te ver doorloopt. Let ook op de verhoging in de vloer, die vaak in het midden van de auto zit. Is deze hoog en breed, dan zit de middelste passagier niet prettig tijdens langere ritten.

Aantal en soort deuren

Een vijfdeursauto heeft de voorkeur, vanwege het feit dat het in- en uitstappen makkelijker is. Om het nog gemakkelijker te maken kun je kiezen voor een auto met een schuifdeur. Hierdoor heb je geen problemen op krappe parkeer plekken en kun je gemakkelijker bij een kind in de kinderstoel.

Autocoach - Auto kopen geweldig maken

Autocoach is de ideale manier om samen je auto te kopen! Wij helpen je bij de aanschaf. Van zoektocht tot aflevering.

Full-service

Ons meest complete pakket. We vinden de auto die bij je past en onderwerpen deze aan een aankoopkeuring. Vervolgens voeren we de onderhandelingen en stellen we het contract op met de verkoper. Ook de betaling regelen we voor je. Inruilauto? Ook die nemen we mee in de deal. We zorgen ervoor dat de auto volgens afspraak klaargemaakt wordt en leveren hem voor je deur af. 

Meer over Full-service

Aankoopkeuring

Auto op het oog en wil je zeker weten dat hij helemaal in orde is? Onze aankoopkeuring op locatie geeft inzicht in de technische staat van de auto.

Meer over de aankoopkeuring

Auto Zoeken

Je hebt een nieuwe auto nodig. Maar waar begin je met je zoektocht? En waar moet je allemaal op letten? Laat ons je nieuwe auto zoeken en voorkom frustraties en teleurstellingen.

Meer over Auto Zoeken

We verdienen onszelf in de regel terug in de vorm van gemak, zekerheid, lagere aanschafprijs en hogere inruilprijs.

Eerst even contact?

Heb je vragen over onze services, of ben je benieuwd welke service passend is voor jouw situatie? Bel ons op 085 - 77 30 225 of stuur ons een bericht.

Gerelateerde informatie

In de kennisbank van Autocoach vind je waardevolle blogs die je verder helpen. Heb je deze blogs al gelezen: