100% onafhankelijk
Sinds 2011
98% beveelt ons aan
Vragen? Bel ons op nummer 085 - 77 30 225

Wat is mijn auto waard?

Categorie: Inruilen of verkopen

Het internet staat vol met tools om de waarde van je auto te berekenen. De meeste tools gaan echter uit van een zeer globale schatting. Een schattig waar je eigenlijk niets mee kunt. Gelukkig kan het ook anders!

Foto van Robert

Robert
Specialist
02-08-2022

Vraag de volgende waardes op:

  • Advies aankoopprijs
  • Dagwaarde
  • Advies verkoopprijs
  • Inruilwaarde
  • Handelswaarde

Vraag nú op

Gedetailleerde berekening van de dagwaarde van je auto

Echt een gedegen advies krijgen over de dagwaarde aan de hand van bovengenoemde punten? Dat kan met onze uitgebreide kentekencheck. Je kunt de volgende gegevens opvragen:

Kilometerstand NAP-check

De kilometerstand wordt op verschillende momenten geregistreerd. Onder andere bij elke APK-keuring en onderhoudsbeurt. Bij elke nieuwe registratie moet de kilometerstand hoger zijn dan de vorige keer. Alleen dan krijgt de kilometerstand de status Logisch. Is de kilometerstand Onlogisch, dan is de kans op fraude groot.

Opvragen >

Gedetailleerde waarde-indicatie

De dagwaarde van de auto wordt voor verschillende situaties berekend. Bijvoorbeeld bij de verkoop aan een particulier, aan een handelaar en inruil op een nieuwe auto. 

Opvragen >

Vorige eigenaren

Je krijgt exact te zien hoeveel vorige eigenaren de auto heeft gehad en hoe lang elke eigenaar (zowel zakelijk als privé) de auto in zijn of haar bezit heeft gehad. Vaak is hieraan af te leiden wat de kwaliteit van de auto is. Heeft de auto in 1 jaar tijd 3 eigenaren gehad? Dan is de kans groot dat de auto een serieus mankement heeft.

Opvragen >

Welke factoren hebben invloed op de waarde van jouw auto?

De waarde van een auto is afhankelijk van een aantal factoren. De twee voornaamste factoren zijn de leeftijd en de kilometerstand van de auto. Dat is ook de reden waarom er zoveel kilometerstanden worden teruggedraaid. Een makkelijke manier om extra geld te verdienen aan een auto.

Kilometerstand en leeftijd

Het is echter niet zo dat een lagere kilometerstand altijd beter is dan een hoge. Een auto wordt met kleine stadsritjes zwaarder belast dan bij lange stukken snelweg. Een auto met een hogere kilometerstand kan dus in een betere staat verkeren.

Een auto slijt. Niet alleen door gebruik, maar ook puur door leeftijd. Daarom speelt de leeftijd van een auto een belangrijke rol in de waarde. Hieronder behandelen we nog enkele factoren die van invloed zijn op de dagwaarde.

Kilometerstand & bouwjaar: zo lees je deze gegevens op de juiste manier

Schadeverleden, onderhoud en huidige staat

De staat van de auto is een logische factor natuurlijk. Zaken als krassen en deukjes hebben een negatieve invloed op de waarde van de auto. Dit zijn typische gebruikssporen. Maar ook het onderhoud speelt een belangrijke rol. Zijn mankementen op de juiste manier hersteld? Heeft de auto de onderhoudsbeurten (op tijd) gehad? Hoe lang is de APK nog geldig?

Natuurlijk zijn er ook een hoop onderdelen die slijten door gebruik. Hoe goed een auto ook onderhouden is, er zijn altijd onderdelen die slijten of kapotgaan. Denk bijvoorbeeld aan zaken als remmen, banden, distributieriem, koppeling en uitlaat.

Maar niet alleen de huidige staat is van invloed. Ook het schadeverleden is een belangrijke factor. Voornamelijk bij geïmporteerde auto’s.

In Nederland wordt elke auto belast met bpm. De belasting voor personenauto’s en motorrijtuigen. Landen als België en Duitsland kennen geen bpm. Dat is ook de voornaamste reden waarom auto’s in België en Duitsland zoveel goedkoper zijn dan in Nederland. Het importeren van een auto is daarom erg interessant.

Helaas zitten daar ook veel schadeauto’s tussen. De bpm die nog betaald moet worden bij import, wordt bepaald aan de hand van de huidige waarde. Hoe meer schade een auto heeft, hoe goedkoper het is om deze in te voeren. Vervolgens wordt de auto in Nederland hersteld en verkocht.

De vraag is echter op welke manier de auto hersteld is. Dit is niet altijd te achterhalen. Het komt voor dat een auto er aan de buitenkant keurig uitziet, maar onderhuids niet (goed) hersteld is. Dit kan voor onverwachte kosten zorgen.

Het bedrag wat aan bpm betaald is, is via een kentekencheck soms te achterhalen. Daaraan is vaak al te zien of het om een schadeauto gaat of niet. Wanneer je de auto weer gaat inruilen, zal de mogelijke koper deze informatie opvragen en het lage bpm-bedrag zien. Dit heeft een direct gevolg voor de inruilwaarde. Het geeft nu eenmaal minder zekerheid over de kwaliteit van de auto.

Onze Autocoaches controleren de auto’s tijdens de aankoopkeuring met een lakdiktemeter. Hiermee kan de Autocoach precies zien welke panelen overgespoten zijn.

Seizoen

Zodra het lekker weer wordt, gaan de prijzen voor cabrio’s omhoog. Simpelweg omdat dan de meeste mensen op zoek gaan naar een open auto. Een cabrio kun je dus het beste kopen in de winter. Ondanks de kou moet je uiteraard wel de werking van de kap testen. Test ook of de kap waterdicht is met behulp van een tuinslang of wasstraat.

Type auto

En dan bedoelen we voornamelijk het verschil tussen kleine en grote auto’s. De afgelopen jaren denken mensen twee keer na voordat ze geld uitgeven. Simpelweg omdat veel mensen nu eenmaal minder te besteden hebben.

Daardoor zijn kleine auto’s enorm in populariteit gestegen. Een kleine auto is goedkoper in aanschaf, wegenbelasting, verzekering en verbruik. Zware en onzuinige auto’s zijn daardoor juist weer in populariteit afgenomen. Het gevolg hiervan is dat kleine auto’s minder afschrijven, en bij verkoop nog relatief veel geld opleveren.

Uitrustingsniveau

Hoe luxer de auto is uitgerust, hoe hoger de waarde. Een auto met zaken als automaat, cruise control, automatische airco en een panoramadak is meer waard dan een vergelijkbare auto zonder deze opties. Echter, opties schrijven sneller af dan de rest van de auto. Dus hoe ouder de auto is, hoe minder invloed de uitrusting heeft op de waarde.

Vraag nú op

Autocoach - Auto kopen geweldig maken

Autocoach is de ideale manier om samen je auto te kopen! Wij helpen je bij de aanschaf. Van zoektocht tot aflevering.

Full-service

Ons meest complete pakket. We vinden de auto die bij je past en onderwerpen deze aan een aankoopkeuring. Vervolgens voeren we de onderhandelingen en stellen we het contract op met de verkoper. Ook de betaling regelen we voor je. Inruilauto? Ook die nemen we mee in de deal. We zorgen ervoor dat de auto volgens afspraak klaargemaakt wordt en leveren hem voor je deur af. 

Meer over Full-service

Aankoopkeuring

Auto op het oog en wil je zeker weten dat hij helemaal in orde is? Onze aankoopkeuring op locatie geeft inzicht in de technische staat van de auto.

Meer over de aankoopkeuring

Auto Zoeken

Je hebt een nieuwe auto nodig. Maar waar begin je met je zoektocht? En waar moet je allemaal op letten? Laat ons je nieuwe auto zoeken en voorkom frustraties en teleurstellingen.

Meer over Auto Zoeken

We verdienen onszelf in de regel terug in de vorm van gemak, zekerheid, lagere aanschafprijs en hogere inruilprijs.

Eerst even contact?

Heb je vragen over onze services, of ben je benieuwd welke service passend is voor jouw situatie? Bel ons op 085 - 77 30 225 of stuur ons een bericht.