3 dingen die jij te weten komt over de vorige eigenaren van de auto

Categorie: Screenen

Elk jaar wisselen meer dan anderhalf miljoen tweedehands auto’s van eigenaar. En als je zo’n auto gaat kopen, dan wil je natuurlijk zoveel mogelijk over de geschiedenis daarvan weten. De eigenaren historie van een auto is daar een belangrijk onderdeel van. Deze informatie vertelt je 3 belangrijke dingen over de eigenaren.

Robert
Specialist occasionmarkt
03-06-2022

De volgende 3 onderdelen ga ik met je behandelen:

 • Aantal eigenaren
 • Lengte van eigendom
 • Type eigenaar (leasemaatschappij, particulier, autobedrijf)

Wat verstaan we onder “aantal eigenaren”?

Wordt een autohandelaar gezien als een eigenaar? Nee. Als we het hebben over eigenaren, dan hebben we het over het aantal mensen wat de auto daadwerkelijk bereden heeft.

Als je bij de RDW kijkt naar het aantal eigenaren, dan zitten daar ook geen handelaren/dealers tussen.

1. Je weet het aantal eigenaren

Natuurlijk kun je niet op afstand ‘onder de motorkap’ kijken. Maar toch geeft het aantal eigenaren vaak een aardig idee van de staat van de auto.

Stel dat je een auto ziet die in 3 jaar tijd, 13 particuliere eigenaren heeft gehad. Dat is toch bijzonder veel? Precies. Als je dit ziet, wees dan op je hoede.

Natuurlijk weet je dan nog steeds niet wat de technische staat van de auto is, maar het geeft wel een indicatie. Waarom zou iedereen de auto na enkele maanden alweer verkopen?

Deze auto’s hebben (in 95% van de gevallen) ernstige technische problemen.

Hoe vind ik deze informatie?

 1. Ga naar ovi.rdw.nl
 2. Vul het kenteken in
 3. Je ziet het tabje Algemeen
 4. Onderaan zie je staan Aantal eigenaren privé / zakelijk

Aantal Eigenaren Auto Bij Rdw

Pas op met aantal eigenaren bij een importauto

Bij importauto’s heb je met nog een extra aandachtspunt te maken. De RDW is namelijk niet op de hoogte van het aantal eigenaren buiten Nederland.

Dus geeft de RDW aan dat de auto 2 eigenaren heeft gehad? Dan heeft de auto 2 eigenaren in Nederland gehad. Daarvóór heeft de auto ook nog minimaal 1 eigenaar gehad.

Eerste Eigenaar Zogenaamd

Er zijn genoeg verkopers (zowel particulieren als autobedrijven) die hier handig op inspelen. In de advertentie staat dan zoiets als “Auto van eerste eigenaar”.

Dat is dus onzin. Trap er niet in ;).

Hoe vind ik deze informatie?

Het is kinderspel om te achterhalen of een auto geïmporteerd is. Volg deze stappen:

 1. Ga naar ovi.rdw.nl
 2. Vul het kenteken in
 3. Ga naar het tabje Vervaldata en historie

Deze Auto Is Dus Geimporteerd

Datum eerste toelating > De datum waarop de auto voor het eerst op kenteken werd gezet. Waar ook ter wereld.

Datum eerste afgifte Nederland > De datum waarop de auto voor het eerst in Nederland op kenteken werd gezet.

Als de Datum eerste toelating en Datum eerste afgifte Nederland verschillen, dan is de auto geïmporteerd.

2. Je weet hoe lang ze de auto in hun bezit hebben gehad

Ook niet geheel onbelangrijk. Hoe lang heeft elke eigenaar de auto in zijn of haar bezit gehad? Stel, je ziet een auto van 10 jaar oud, met 4 vorige eigenaren.

Dat is helemaal geen gek aantal. Maar wat nou als de eerste eigenaar er 8 jaar in gereden heeft. Dat betekent dat de auto in slechts 2 jaar tijd, nóg 3 eigenaren heeft gehad.

Kijk, dan wordt het alweer een heel ander verhaal hè?

Hoe kom ik aan deze informatie?
Er worden verschillende betaalde rapporten aangeboden op internet. Hier kun je precies zien hoe lang elke eigenaar de auto heeft gehad.

Tot voor kort was deze informatie ook gratis te vinden. Voor zover ik weet is dat nu niet meer het geval. Tenzij de auto wordt aangeboden op AutoTrack.

Deze website heeft namelijk een deal met Carfax. Voor deze rapporten moet normaal gesproken ook betaald worden, maar niet als de auto op AutoTrack staat.

 1. Ga naar AutoTrack.nl
 2. Zoek de juiste auto op
 3. Onder Garanties & zekerheden kun je klikken op het rapport

Lengte Van Eigendom Auto

3. Je weet wat voor eigenaar het was (zakelijk, privé)

Een auto kan verschillende type eigenaren hebben. Bij de RDW wordt het onderscheid gemaakt tussen zakelijke en privé-eigenaren.

Zakelijke eigenaren zijn bijvoorbeeld leaseauto’s, of een auto die door iemand op de zaak is gekocht. Wij worden altijd blij van zakelijke eigenaren.

Dergelijke auto’s worden over het algemeen gebruikt voor langere afstanden. Een leaseauto wordt bijvoorbeeld niet alleen gebruikt voor de boodschappen.

Lage Kilometerstand Vergeleken Met Bouwjaar

Een auto die alleen voor de boodschappen wordt gebruikt, zal harder slijten (denk aan de motor) dan een auto die dagelijks snelwegkilometers maakt.

Waar vind ik deze informatie?

 1. Ga naar ovi.rdw.nl
 2. Vul het kenteken in
 3. Ga naar het tabje Algemeen
 4. Onderaan zie je staan Aantal eigenaren privé / zakelijk

De auto wordt goed warm gereden en rijdt op een constante snelheid. En zijn echter ook een aantal belangrijke aandachtspunten. Daarover lees je meer in onderstaande blog.

Don’t be gentle, it’s a rental!

Deze uitspraak heb je vast wel eens gehoord. Het is algemeen bekend dat men niet al te zuinig omspringt met huurauto’s.

Dat geldt niet alleen voor de huurders, maar zeker ook voor de verhuurders zelf.

Huurauto

Ik zeg niet dat alle verhuurbedrijven slecht voor hun auto’s zorgen. Wel weet ik dat er verhuurders zijn, die niet kijken op een onderhoudsbeurtje meer of minder.

Recent heeft één van mijn collega’s een ex-huurauto gekeurd. De auto was 3 jaar oud en had nog geen onderhoudsbeurt gehad. De auto had er al 2 of 3 moeten hebben gehad.

Daarnaast zag de auto er vanbuiten uit alsof hij al 10 jaar oud was.

Autocoach - Auto kopen geweldig maken

Autocoach is de ideale manier om samen je auto te kopen! Wij helpen je bij de aanschaf. Van zoektocht tot aflevering.

Full-service

Ons meest complete pakket. We vinden de auto die bij je past en onderwerpen deze aan een aankoopkeuring. Vervolgens voeren we de onderhandelingen en stellen we het contract op met de verkoper. Ook de betaling regelen we voor je. Inruilauto? Ook die nemen we mee in de deal. We zorgen ervoor dat de auto volgens afspraak klaargemaakt wordt en leveren hem voor je deur af. 

Meer over Full-service

Aankoopkeuring

Auto op het oog en wil je zeker weten dat hij helemaal in orde is? Onze aankoopkeuring op locatie geeft inzicht in de technische staat van de auto.

Meer over de aankoopkeuring

Auto Zoeken

Je hebt een nieuwe auto nodig. Maar waar begin je met je zoektocht? En waar moet je allemaal op letten? Laat ons je nieuwe auto zoeken en voorkom frustraties en teleurstellingen.

Meer over Auto Zoeken

We verdienen onszelf in de regel terug in de vorm van gemak, zekerheid, lagere aanschafprijs en hogere inruilprijs.

Eerst even contact?

Heb je vragen over onze services, of ben je benieuwd welke service passend is voor jouw situatie? Bel ons op 085 - 77 30 225 of stuur ons een bericht.

Lees dit ook eens

Hoe weet je of een autoverkoper betrouwbaar is?

Ben je toe aan een andere tweedehands auto, bijvoorbeeld omdat de huidige aan vervanging toe is? Dan ga je op zoek naar een andere auto. Maar waar ga je zoeken? Waar begint de zoektocht en nog belangrijker, bij welke verkoper koop je de auto. Je wilt toch bij een professionele en betrouwbare autoverkoper kopen? Lees meer

Ernst
Autocoach, service
02-08-2022

De kilometer NAP-check - Klopt de kilometerstand?

Eén van de eerste dingen die je checkt wanneer je een tweedehands auto gaat kopen: Klopt de kilometerstand? Met de gratis NAP-check van Autocoach kom je daar snel achter. Maar dat is niet alles. We geven je ook specifieke tips over de auto die je op het oog hebt. Lees meer

Robert
Specialist occasionmarkt
02-08-2022

Voorkom dat je te veel betaalt voor een tweedehands auto: handige tips

Niemand wil te veel betalen voor iets, ook niet voor een tweedehands auto. Dat heeft niets met zuinigheid te maken, maar meer met gezond verstand. Waarom zou je meer betalen voor een tweedehands auto dan nodig is? Daarom geven wij een aantal tips om dit voorkomen. Lees meer

Ernst
Autocoach, service
01-08-2022