100% onafhankelijk
Sinds 2011
96% beveelt ons aan
Vragen? Bel ons op nummer 072 - 201 9000

Vorige eigenaren auto: deze info wil je hebben

Hoeveel eigenaren heeft de auto gehad? Is dat veel of weinig? Hoe achterhaal ik dat? En is de auto als taxi gebruikt? Maar zo een paar vragen die bij je opkomen als je op zoek bent naar een occasion. In dit artikel vertellen we wat je allemaal kunt achterhalen over de vorige eigenaren van een auto.

Foto van Robert

Robert
Specialist
03-06-2022

Hoeveel eigenaren heeft de auto gehad? Is dat veel of weinig? Hoe achterhaal ik dat? En is de auto als taxi gebruikt? Maar zo een paar vragen die bij je opkomen als je op zoek bent naar een occasion. In dit artikel vertellen we wat je allemaal kunt achterhalen over de vorige eigenaren van een auto.

Jaarlijks wisselen bijna 2 miljoen occasions van eigenaar. En elke eigenaar gaat weer anders met zijn of haar auto om. De één behandelt de auto als een waardevol bezit, terwijl de ander het vooral ziet als een gebruiksvoorwerp.

Ervaring Vivienne Autocoach 500x333

Informatie over de vorige eigenaren kan een hoop duidelijk maken over de staat van de auto. Hieronder lees je precies welke informatie Autocoach achterhaalt, en hoe je deze informatie moet interpreteren. 

Het aantal eigenaren

Dit is het eerste waar we bij Autocoach naar kijken. Het aantal eigenaren. Dat aantal vergelijken we altijd met de leeftijd van de auto. Hoe ouder een auto is, hoe meer eigenaren deze meestal gehad heeft. 

Een auto van 10 jaar oud kan prima 3 of 4 eigenaren gehad hebben. Dat is helemaal niet gek. Maar bij een auto van 2 jaar oud zou het wel heel opvallend zijn. Dan heeft elke eigenaar de auto gemiddeld minder dan een jaar in bezit gehad. 

Gemiddeld genomen doet iemand 4,1 jaar (2016) met een auto, maar er zit een groot verschil per leeftijdsgroep. Ouderen hebben een auto een stuk langer in bezit, en jongeren juist veel korter. 

Maar wat zegt dat nou?

Over het algemeen zitten auto eigenaren niet op dure reparaties te wachten. Dat geldt waarschijnlijk ook voor jou. Dus wat doen veel mensen wanneer er een dure reparatie aan zit te komen? Snel die auto verkopen. Zonder iets te zeggen over het gebrek.

Vervolgens komt die nieuwe eigenaar er ook achter dat er iets mankeert, en verkoopt de auto snel weer door. Het gevolg? De auto heeft in korte tijd veel verschillende eigenaren. 

Een hoog aantal eigenaren kan dus duiden op technische problemen die een hoop geld kosten. Het is een duidelijk negatief signaal die we in ons achterhoofd houden.

Lengte van eigendom

En dat brengt ons bij het volgende belangrijke punt. Hoe lang elke eigenaar de auto in zijn of haar bezit heeft gehad. Want alleen het aantal zegt niet zoveel. 

Lengte Eigendom Auto Vorige Eigenaar

Voorbeeld: 4 eigenaren in 10 jaar tijd lijkt niet zo bijzonder. Maar wat als de eerste eigenaar er 7 jaar in gereden heeft? Dat betekent dus dat de auto in de laatste 3 jaar, 3 verschillende eigenaren heeft gehad. Kijk, dat is een heel ander verhaal. 

Het wil niet zeggen dat we de auto meteen afserveren, maar het is wel het eerste negatieve signaal. 

Er zijn verschillende manieren om te achterhalen hoe lang elke eigenaar de auto in het bezit heeft gehad. Een daarvan is via de kentekencheck van Finnik. Je ziet dan tot de datum nauwkeurig wanneer de auto in het bezit kwam van een nieuwe eigenaar. 

Type eigenaar

Tot slot is er nog een 3e factor om naar te kijken als het om eigenaren gaat. Het type eigenaar kan ook veel zeggen over de staat van de auto. 

Particuliere eigenaar (privé)

Dit is het meest voorkomende type. Een particuliere eigenaar. Als je de eigenaren checkt via Finnik of de RDW, dan zie je deze benaming ook naar voren komen. Let op: een zzp'er wordt ook als particulier gezien.

Lees ook: Auto kopen van particulier of autobedrijf (vergelijking)?

Auto Particulier of Bedrijf

Zakelijke eigenaar

Dit betekent dat de auto op de zaak heeft gestaan. De auto staat dan dus niet op naam van een particulier, maar op naam van een bedrijf. Dit is bijvoorbeeld het geval bij een leaseauto. Bij de RDW zie je precies hoeveel van de eigenaren zakelijk en privé (particulier) waren. 

Leasemaatschappij

Finnik maakt onderscheid tussen verschillende soorten zakelijke eigenaren. Een leasemaatschappij wordt ook als zodanig aangeduid.

Fleetowner

Een fleetowner is ook een zakelijke eigenaar. Het gaat dan bijvoorbeeld om een bedrijf die de auto’s van het personeel in eigen beheer heeft. Een leasemaatschappij wordt vaak ook gezien als een fleetowner.

Rechtspersoon

Dit is een andere benaming voor een zakelijke eigenaar. Deze auto staat dus op naam van een bedrijf.

(erkend) Autobedrijf

Dit betekent dat de auto in de bedrijfsvoorraad staat van een autobedrijf/handelaar. Dit type eigenaar wordt niet meegenomen in het aantal eigenaren dat een auto heeft gehad. Een autobedrijf is namelijk geen gebruiker van de auto. Bij Finnik zie je het aantal eigenaren exclusief autobedrijven, en het aantal inclusief autobedrijven. Kijk niet gek op als het aantal inclusief autobedrijven een stuk hoger ligt. Autobedrijven verkopen regelmatig auto's aan elkaar door. 

Betrouwbare Autoverkoper Handelaar 1024x505

Erkend wil zeggen dat het autobedrijf RDW-erkend is. Dat geldt voor de meeste autobedrijven. Het houdt onder andere in dat ze auto's over mogen schrijven. Wel zo handig, want dan hoef je niet naar een Post NL-punt om de auto op je naam te zetten.

Taxi

Deze spreekt voor zich denk ik. De auto is als taxi gebruikt. Dit is handig om te weten. Een taxi wordt over het algemeen de hele dag door gebruikt. Dat betekent ook dat de tellerstand snel oploopt. Heb je een ex-taxi op het oog met een lage tellerstand? Dat is een onlogische combinatie. Let dan goed op of er nog andere negatieve signalen zijn die iets vertellen over de auto. 

Houd met een taxi ook rekening met veel gebruikssporen. De auto wordt intensief gebruikt en er stappen de hele dag door mensen in en uit.

Huurauto

Don’t be gentle, it’s a rental! Deze uitspraak heb je vast wel eens gehoord. Sommige mensen vinden het niet zo nodig om zuinig te zijn op een auto die niet van henzelf is. 

Maar deze ex-huurauto’s pik je er vaak gemakkelijk tussenuit. Ze vallen bijvoorbeeld op door de vele gebruikssporen en beschadigingen. Of een onvolledige onderhoudshistorie.

Maar een ex-huurauto kan ook een hele prima deal zijn. Meestal gaan ze na een paar jaar alweer uit  de verhuur. Je hebt dus een jonge auto met een lage tellerstand.

De vraag is vooral of je het zelf een probleem vindt om in een ex-huurauto te rijden.

Huurauto

Het nadeel is alleen dat je op afstand niet kunt achterhalen of de auto een huurauto was. Dat zie je vooral als je bij de auto staat. Bijvoorbeeld aan de vele gebruikssporen, het beperkt bijgehouden onderhoudsboekje of een verboden-te-roken-sticker op het dashboard. Die laatste zie je misschien ook al op de foto's in de advertentie.

Import auto als ex-huurauto

Soms worden auto’s bij het importeren geregistreerd als ex-huurauto. De reden is puur financieel. Ex-huurauto’s schrijven door bovenstaande verhaal sneller af. Daardoor wordt het goedkoper om de auto te importeren. En dat terwijl de auto nooit als huurauto ingezet is geweest.

Import auto? Let dan goed op

Bij importauto’s heb je met nog een extra aandachtspunt te maken. De RDW is namelijk niet op de hoogte van het aantal eigenaren buiten Nederland.

Dus geeft de RDW aan dat de auto 2 eigenaren heeft gehad? Dan heeft de auto 2 eigenaren in Nederland gehad. Daarvóór heeft de auto ook nog minimaal 1 eigenaar gehad.

Er zijn genoeg verkopers (zowel particulieren als autobedrijven) die hier handig op inspelen. In de advertentie staat dan zoiets als “Auto van eerste eigenaar”. Dat is dus onzin. Trap er niet in ;).

Controleer het gemakkelijk zelf:

  1. Ga naar ovi.rdw.nl
  2. Vul het kenteken in
  3. Ga naar het tabje Vervaldata en historie

Als de Datum eerste toelating en Datum eerste afgifte Nederland verschillen, dan is de auto geïmporteerd.

Deze Auto Is Dus Geimporteerd

Datum eerste toelating > De datum waarop de auto voor het eerst op kenteken werd gezet. Waar ook ter wereld.
Datum eerste afgifte Nederland > De datum waarop de auto voor het eerst in Nederland op kenteken werd gezet.

Gratis het aantal eigenaren (+ nog veel meer) achterhalen

Wil je zelf snel checken hoeveel eigenaren die ene auto heeft gehad? Die informatie is helemaal gratis. Hieronder lees je hoe je dat doet.

Via Finnik.nl

De kentekencheck van Finnik geeft ook direct aan hoeveel eigenaren de auto heeft gehad. Voor meer informatie scroll je naar beneden. Daar vind je uitgebreide informatie over het type eigenaar en de duur van het eigendom. Voor nóg meer informatie over de auto doe je de premium kentekencheck. 

  • Ga naar Finnik.nl
  • Vul het kenteken in
  • Onder het kopje Snelle check zie je het aantal eigenaren
  • Scroll naar Historie om meer gedetailleerde informatie te zien

Via de Finnik app

Wil je de bovenstaande informatie achterhalen, maar dan gemakkelijker? Download de Finnik app voor Android of iOS.

  • Open de app
  • Vul het kenteken in
  • Onder het kopje Snelle check zie je het aantal eigenaren
  • Scroll naar Historie om meer gedetailleerde informatie te zien

Eigenaren Auto Finnik

Moeite met de interpretatie van al deze informatie?

Logisch, want er komt nogal wat kijken bij het kopen van een tweedehands auto. Bij Autocoach helpen we je daarbij. 

Screenen & Onderhandelen

Met onze service Screenen & Onderhandelen controleren we alle punten die we in dit artikel hebben besproken. Plus nog veel meer. Daarnaast doen we de onderhandelingen met de verkoper, zodat je uiteindelijk de best mogelijke deal krijgt. 

Leer meer over Screenen & Onderhandelen.

Veelgestelde vragen over vorige eigenaren

Wat is een normaal aantal vorige eigenaren?

Gemiddeld houdt iemand een auto ongeveer 4 jaar in bezit. Maar dat is het lastige van een gemiddelde. Een auto kan ook slechts 2 jaar in iemands bezit zijn geweest. Daar hoeft niets mis mee te zijn. Deel daarom de leeftijd van de auto door het aantal eigenaren. Heeft elke eigenaar de auto minder dan 2 jaar in bezit gehad, dan is dat veel.

Wat zegt het aantal eigenaren over een auto?

Het kán een indicatie geven over de betrouwbaarheid van de auto. Een extreme hoeveelheid eigenaren kan erop duiden dat er een dure reparatie aan zit te komen. Heeft een auto juist heel weinig eigenaren gehad? Dat is vaak een positief signaal. Over het algemeen zorgen deze eigenaren goed voor hun auto. 

 

Overweeg je om een occasion te kopen? Kies voor Full-service kopen van Autocoach

Autocoach is al jarenlang gespecialiseerd in het ontzorgen van autokopers bij de aanschaf van hun occasion. Benieuwd hoe full-service kopen werkt? Ga dan naar de onderstaande pagina of bel ons voor meer informatie.

Ontdek full-service kopen      Bel ons op 072-2019000


Heb je vragen of wil je even sparren? 

Wij zijn van maandag t/m vrijdag 09:00-17:30 uur en op zaterdag van 09:30-15:30 bereikbaar via de telefoon en WhatsApp. Maar je kan ons altijd een mail sturen.

Telefoon: 072 - 201 9000

Email: service@autocoach.nl

WhatsApp: https://wa.me/31857730225