100% onafhankelijk
Sinds 2011
98% beveelt ons aan
Vragen? Bel ons op nummer 072 - 201 9000

Voorkom dat je te veel betaalt voor een tweedehands auto: handige tips

Niemand wil te veel betalen voor iets, ook niet voor een tweedehands auto. Dat heeft niets met zuinigheid te maken, maar meer met gezond verstand. Waarom zou je meer betalen voor een tweedehands auto dan nodig is? Daarom geven wij een aantal tips om dit voorkomen.

Foto van Ernst

Ernst
Service
01-08-2022

Wat is bepalend voor de prijs?

De prijs van een tweedehands auto is niet altijd gemakkelijk te bepalen. We kunnen wel zeggen dat het afhankelijk is van een aantal factoren:

  1. Leeftijd: hoe ouder de auto, hoe lager de prijs is vergeleken met de nieuwprijs (over het algemeen).
  2. Kilometerstand: voor een auto met weinig kilometers op de teller betaal je meer, al zegt dat niet altijd iets over de technische staat van de auto. Een goed onderhouden auto kan best 300.000 km hebben gereden, zonder dat de motor af is.
  3. Vraag en aanbod: een populaire auto is duurder, zeker wanneer het aanbod klein is. Marktwerking: De prijs zal zakken naarmate het aanbod van dezelfde auto, groter wordt.
  4. Merk: soms betaal je al alleen al meer voor het merk auto.
  5. Model en opties: van elk model auto zijn wel een aantal types gemaakt. De een meer en beter uitgerust met technische snufjes en bijvoorbeeld mooie grote lichtmetalen velgen of lederen bekleding. Voor al deze opties tast je dieper in de buidel.

Bovenstaande factoren kun je standaard noemen en veel partijen die een waardebepaling voor je kunnen doen kijken dan ook vooral naar deze factoren.

Daarnaast hebben de volgende zaken invloed op de prijs.

  • Verkoper: vergelijkbare auto’s zullen bij een merkdealer en een autohandelaar, andere prijzen laten zien. Een handelaar heeft over het algemeen minder vaste kosten, waardoor de prijs laag kan blijven.
  • Garantie boven op wettelijke garantie: een hele belangrijke. Je hebt altijd recht op de wettelijke garantie (niet bij particulieren) en toch proberen sommige bedrijven je ervoor te laten betalen.
  • Afleverkosten: deze kosten zijn meestal niet bij de prijs inbegrepen en dus extra kosten. Soms kun je hierop besparen, door af te zien van bepaalde zaken, bijvoorbeeld het wassen van de auto.
  • APK: veel autobedrijven leveren auto’s met een nieuwe APK, als deze binnen afzienbare tijd verloopt en rekenen daar niets extra’s voor. Anderen rekenen deze kosten juist wel mee en vragen soms een hoge prijs daarvoor.

Lees ook wat is mijn auto waard? en heb je wettelijke garantie?

Tips Voorkomen Dure Auto Rekenmachine 1024x304

Hoe voorkom je dat je te veel betaalt?

Je voorkomt dat je te veel betaalt wanneer je je goed beslagen ten ijs komt. Ofwel een goede voorbereiding is het halve werk. Dat doe je onder andere door:

Goed vooronderzoek

Probeer voordat je een auto gaat bekijken, precies die informatie boven water te halen die je nodig hebt. Vergelijk de prijzen voor dezelfde auto, bij meerdere aanbieders. Zorg er dat je exact hetzelfde model en type auto’s vergelijkt, anders ga je bijvoorbeeld een luxe uitvoering vergelijken met een standaard uitvoering. Laat de goedkoopste en de duurste buitenbeschouwing en neem het gemiddelde van de overgebleven prijzen. Dan heb je een goed gemiddelde.

Zoek op het internet naar recensies van de auto die je op het oog hebt en kijk of informatie kunt vinden over het autobedrijf.

Zie ook onze uitgebreide artikel over het kopen van een tweedehands auto en het online kopen van een tweedehands auto.

Gegevens van de auto

Controleer vervolgens de gegevens van de auto die je op het oog hebt. Klopt de kilometerstand met de leeftijd. Heeft de auto gemelde schade en kun je de onderhoudshistorie achterhalen?

Zie ook: kentekencheck.

Auto bekijken en controleren

Ga je de auto bekijken? Neem één of twee mensen mee die je ondersteunen. Met twee zie je meer dan in je eentje. Neem ook de informatie mee die je in je vooronderzoek hebt verzameld. Controleer de auto grondig en vergeet niet te vragen naar het onderhoudsboekje, zodat je het onderhoud kunt nagaan.

Lees voor meer informatie onderhoudshistorie opvragen.

Tips Voorkomen Dure Auto Proefrit 1024x392

Proefrit maken

Maak pas een proefrit als je er zeker van bent dat je de auto goed hebt gecontroleerd en de bediening van bepaalde zaken duidelijk is. Het is gevaarlijk onder het rijden te moeten zoeken naar bepaalde knoppen. Laat dit dan doen door de bijrijder op de passagiersstoel.

Lees waar 8 tips voor een proefrit.

Conclusie

Je kunt uit het voorgaande een conclusie trekken: hoe beter je geïnformeerd bent, hoe kleiner de kans dat je te veel betaald.

Nu is het niet vreemd dat je bepaalde dingen niet goed kunt beoordelen. Tenslotte hebben we niet allemaal evenveel verstand van auto’s. Maar je hebt wel een bepaalde basiskennis nodig om te voorkomen dat je te veel betaald voor een tweedehands auto.

Autocoach - Auto kopen geweldig maken

Autocoach is de ideale manier om samen je auto te kopen! Wij helpen je bij de aanschaf. Van zoektocht tot aflevering.

Full-service

Ons meest complete pakket. We vinden de auto die bij je past en onderwerpen deze aan een aankoopkeuring. Vervolgens voeren we de onderhandelingen en stellen we het contract op met de verkoper. Ook de betaling regelen we voor je. Inruilauto? Ook die nemen we mee in de deal. We zorgen ervoor dat de auto volgens afspraak klaargemaakt wordt en leveren hem voor je deur af. 

Meer over Full-service

Aankoopkeuring

Auto op het oog en wil je zeker weten dat hij helemaal in orde is? Onze aankoopkeuring op locatie geeft inzicht in de technische staat van de auto.

Meer over de aankoopkeuring

Auto Zoeken

Je hebt een nieuwe auto nodig. Maar waar begin je met je zoektocht? En waar moet je allemaal op letten? Laat ons je nieuwe auto zoeken en voorkom frustraties en teleurstellingen.

Meer over Auto Zoeken

We verdienen onszelf in de regel terug in de vorm van gemak, zekerheid, lagere aanschafprijs en hogere inruilprijs.

Eerst even contact?

Heb je vragen over onze services, of ben je benieuwd welke service passend is voor jouw situatie? Bel ons op 085 - 77 30 225 of stuur ons een bericht.

Gerelateerde informatie

In de kennisbank van Autocoach vind je waardevolle blogs die je verder helpen. Heb je deze blogs al gelezen: